16 augustus 2020 Een nieuw (bij)beroep

AN-SOFIE LAAT FILMWERELD LINKS LIGGEN EN OPENT BAKKERIJ

An-Sofie Dhaenens opende vorige zomer haar eigen bakkerij in hartje Blankenberge. Vier dagen per week kan je bij haar terecht voor een ruim aanbod aan verjaardagstaarten, patisserie, gebak en brood.

“In het secundair onderwijs koos ik voor de richting handel. Daarna volgde ik de opleiding film, tv en video aan Luca School of Arts in Brussel. Ik heb mijn diploma met onderscheiding behaald, maar ik besefte meteen dat de filmwereld een heel moeilijke sector is om werk in te vinden. Ik heb wel altijd een passie voor bakken gehad, dus toen ik afstudeerde begon ik er sterk over na te denken om van patisserie mijn beroep te maken.”

JE KOOS VOOR DE BAKKERSOPLEIDING MET WERKPLEKLEREN. HOE VIEL DAT MEE?

“Heel goed eigenlijk. In deze eenjarige opleiding bakker ben je minstens 60% van de opleiding aan de slag in een bedrijf. De locatie van je leerbedrijf mag je zelf kiezen. Ik volgde een aantal praktijklessen op de campus in Sint-Niklaas waar ik het vak al doende in de vingers kreeg. Daarnaast deed ik ervaring op bij een patissier in mijn buurt. De praktijklessen vond ik enorm interessant. Ik leerde om meerdere soorten brood, taarten en gebak te maken. Het is natuurlijk belangrijk dat je thuis ook heel wat uren oefent. Voor elke gelegenheid met familie en vrienden maakte ik taarten of ander gebak. Mocht ik dat niet gedaan hebben, was het mij nooit gelukt om een eigen zaak te openen. Het bakken moet je echt in de vingers zitten, dat leer je niet op een paar dagen. Een jaar was op dat vlak eigenlijk al heel kort en dus zeer intens.”

WIST JE METEEN DAT JE ZELFSTANDIG WILDE WORDEN?

“Ja, het is nooit mijn bedoeling geweest om bij een patissier in loondienst te werken. Ik vind het heel belangrijk om voor mijzelf te kunnen werken. Ik kan doen wat ik wil en dat voelt heel aangenaam. In de cursus basiskennis bedrijfsbeheer (tegenwoordig ondernemerschap) van de opleiding leerde ik meer over de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap zodat ik helemaal klaar was voor de opstart van mijn eigen bakkerij.”

 

In de cursus basiskennis bedrijfsbeheer van de opleiding leerde ik meer over de commerciële, juridische en financiële aspecten van het ondernemerschap zodat ik helemaal klaar was voor de opstart van mijn eigen bakkerij

HEB JE OOIT SCHRIK GEHAD OM ZELFSTANDIG TE WORDEN?

“Ik heb niet echt schrik gehad om de stap te zetten. Het heeft natuurlijk bloed, zweet en tranen gekost om mijn pand in orde te brengen. Op deze locatie was er vroeger namelijk een breiwinkel. De nodige veranderingen waren iets groter dan vooraf verwacht. Er kwamen ook een aantal onverwachte kosten bij kijken, maar dat hoort erbij volgens mij. Er zijn altijd zaken die je op voorhand niet kan voorspellen. Ik ben achteraf nog steeds blij dat ik de stap genomen heb, dat is het belangrijkste.”

HOE REAGEERDE JE OMGEVING?

“In het begin vonden mijn ouders het natuurlijk wel wat vreemd dat ik patissier wilde worden na mijn filmopleiding, maar gelukkig veranderden ze snel van mening. Eigenlijk reageerden mijn familie en vrienden heel positief op mijn keuze. Ik ben zelf ook vastbesloten om verder te doen in deze sector. Ik heb geen ambities meer om in de filmwereld terecht te komen.”

VINDEN DE BLANKENBERGENAARS DE WEG NAAR JOUW BANKETBAKKERIJ?

“Mijn winkel bevindt zich in een zijstraat van de winkelstraat, dus toevallige passanten die bijvoorbeeld van het station komen zullen wellicht eerst andere bakkerijen tegenkomen. Ik heb gelukkig heel wat vaste klanten uit Blankenberge zelf. Zij komen speciaal voor mijn bakkerij naar hier, wat natuurlijk fantastisch is. Vooral in de vakanties is het hier heel druk, dan komt er iemand helpen in de winkel. Voor de rest doe ik alles helemaal zelf.”

START JE OOK GRAAG JE EIGEN BANKETBAKKERIJ? BEKIJK ONZE OPLEIDING!

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht