Terug naar home
MijnSyntra
De Wolkenkamer

25 augustus 2020

Ondernemen

Julchen coacht kinderen en jongeren in De Wolkenkamer

Julchen Buys startte op 1 september 2019 met De Wolkenkamer als zelfstandige in bijberoep. Ze creëerde een plaats waar kinderen en jongeren tussen 7 en 21 jaar terechtkunnen om hun hart te luchten en hun obstakels aan te pakken.

gebrek aan vertrouwen om de stap naar het ondernemerschap te zetten

“Tot twee jaar geleden stond ik in het onderwijs en gaf ik zedenleer. Als leerkracht zedenleer werk je vaak met kleine groepen, wat het gemakkelijker maakt om met de kinderen te praten over wat hen bezighoudt. Aangezien ik nog steeds geen eigen klas had, besloot ik om voor een andere opportuniteit te kiezen. Ik werk nu in een vzw waar ik scholen begeleid die te kampen hebben met onbetaalde facturen. In die job heb ik geen contact meer met kinderen. Dat deed mij beseffen dat ik dat wel heel erg miste. Ik had al langer het plan om iets te betekenen voor kinderen en jongeren, maar ik had iemand nodig die mij hielp om mijn gedachten op een rijtje te zetten. Ik was te veel aan het denken en dromen en ik had een gebrek aan vertrouwen om de stap naar het ondernemerschap te zetten.”

Ik volgde drie individuele sessies bij mijn Start Me Up-coach en koos voor marketinggerichte leermomenten.

Traject Start Me Up met persoonlijke coach

“Bij Syntra volgde ik Start Me Up, een traject als voorbereiding om zelfstandig te starten. Je kan zelf de duurtijd en de wijze waarop je het traject samenstelt bepalen. Ik kreeg een persoonlijke coach en aan de hand van gerichte leermomenten kon ik enkele onderwerpen kiezen die essentieel zijn voor het zelfstandig ondernemerschap. Ik volgde drie individuele sessies bij mijn coach en koos voor marketinggerichte leermomenten. Die waren heel fijn en interessant. Het was daarnaast verrijkend om te merken dat ik zeker niet de enige was met twijfels.”

“Tijdens het traject kwam ik op het idee om De Wolkenkamer in een caravan onder te brengen. Voor de meeste ouders is het niet evident om met hun kind naar mij toe te komen. Met de caravan kan ik bij hen langsgaan en kunnen zij thuis blijven bij eventuele andere kinderen. Bij Syntra volgde ik naast het traject ook de cursus herborist of kruidenverwerker. Die kennis gebruik ik binnen De Wolkenkamer elke dag. Ik maak steeds thee met een samenstelling van gedroogde kruiden, afhankelijk van het moment en het seizoen.” 

De Wolkenkamer_image

Open en eerlijke communicatie

“Ik ben enorm geïnteresseerd in het verhaal van kinderen en jongeren. Het is zo belangrijk dat ze gehoord en gezien worden. Ik bied het kind het vertrouwen en de ruimte om het over eender welk onderwerp te hebben. Geen enkel thema is taboe voor mij. Het is dan ook een duidelijke afspraak dat alles tussen ons blijft, tenzij het kind of de jongere in gevaar zou zijn. Ook daar communiceer ik open en eerlijk over. Ik heb wel steeds een intakegesprek met de ouders voor we aan het traject beginnen. Ik vind het belangrijk dat ze op de hoogte zijn en dat ze erachter staan. Een gezin draait altijd rond meerdere personen, dus alle schakels zijn belangrijk.”

“Kinderen reageren altijd heel verschillend als ze hier binnenkomen. Sommigen beginnen meteen te vertellen, anderen moeten eerst wat bekomen. Daarom is deze caravan met twee zithoeken zo fijn. Het kind kan eventjes apart zitten terwijl ik aan de andere kant zit. Ik moet het vertrouwen van het kind winnen en dat gaat telkens op een ander tempo. Kinderen voelen natuurlijk dat hun leefwereld mij echt interesseert en dat ik begaan ben met hen. Ik twijfel ook soms aan mijzelf en ik geef dat ook toe aan hen. Wij zijn als volwassenen niet perfect en kinderen mogen dat gerust weten. Thema’s waarvoor kinderen of jongeren vooral bij mij komen zijn bijvoorbeeld een scheiding van de ouders of pestgedrag op school. Soms komen uit die gesprekken ook nog andere zaken naar boven.”

De Wolkenkamer_card

Verkeerde interpretatie

“Ik merk vaak dat kinderen niet altijd goed begrepen worden. De ouder interpreteert het kind soms op een andere manier. Dan ben ik hier om hen weer op één lijn te krijgen. Er wordt heel wat achter de rug van een kind geregeld, gezegd en verzwegen. Kinderen pikken zoveel op en interpreteren informatie op hun manier als ze het volledige verhaal niet kennen. Op die manier wordt het in hun hoofd soms nog erger dan het in werkelijkheid is. Ouders verzwijgen sommige zaken voor hun kinderen met de beste bedoelingen, maar het is veel beter om open kaart te spelen. Je moet natuurlijk steeds rekening houden met de leeftijd van het kind en met wat ze aankunnen. Dat is niet altijd evident, dus daarvoor kunnen zowel ouders als kinderen bij mij terecht.”

Benieuwd naar de opleidingen die Julchen volgde?

Herborist

Aalst

education type icon

Avondopleiding

Beginner icon

Beginner

Kruidenverwerker

Aalst

education type icon

Avondopleiding

Gevorderd icon

Gevorderd

Estate of mind - (c) Guillaume Decock-5
Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

Hadisa maakte haar droom waar en opende haar eigen vastgoedkantoor

Ondernemen

Blog
Stef_pikaflor_card
Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Steffen maakte de sprong van hobbybrouwer naar microbrouwer

Ondernemen

Blog
An-Sofie Dhaenens_card
An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

An-Sofie laat filmwereld links liggen en opent bakkerij

Een nieuw (bij)beroep

Blog
brand element