Sport
Opleiding Sportverzorger
Sportbeoefening en lichaamsactiviteiten krijgen meer en meer een belangrijke plaats in ons leven. Vele sportbeoefenaars kennen echter hun lichaam niet en zijn zich vaak onvoldoende bewust van hun fysieke belastbaarheid, wat vaak resulteert in sportblessures. De sportverzorger richt zich op de begeleiding van de sportbeoefenaar.
De sportbeoefenaar verwacht hulp en steun – niet alleen bij sport – maar ook advies om blessures te voorkomen. De sportverzorger staat de sportbeoefenaar met raad en daad bij om zijn sport zo goed en gezond mogelijk te beoefenen.
Alle aspecten van het takenpakket van de sportverzorger komen in het lessenpakket aan bod: bevorderen van de gezondheid van de sporter via verzorgen, begeleiden, adviseren, voorkomen, enzovoort. De werkmiddelen van de sportverzorger bestaan uit massage, taping, EHBO, voeding en informatieverstrekking.
De sportverzorger heeft ook een belangrijke communicatieve functie zowel naar de sporter als naar het begeleidingsteam toe.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Deze opleiding duurt 1 jaar, 2 lesmomenten per week.
Programma
- werkveld van de sportverzorger:42u (waarvan 2u E-learning)
- verzorgingsplan opmaken:52 u
- sportmassage:34u (waarvan 2u E-learning)
- sporttaping:22u (waarvan 2u E-learning)
- hulpverlener EHBO:20u
- voedingsleer:24u (waarvan 16u E-learning)
- sportvoeding:20u (waarvan 8u E-learning)
- stage sportverzorger:40u
- coaching stage:1u
- mentale coaching:28u
- eindproef:1u
Voor wie
opleidingsdoel:
De sportverzorger is iemand die zich beroepsmatig bezig houdt met het begeleiden van sporters. Uitgangspunt van het handelen van de sportverzorger is het treffen van maatregelen ter verbetering van de fysieke gesteldheid van de sporter en ter preventie (van herhaling) van blessures. De voornaamste handelingen van een sportverzorger zijn het masseren en tapen. Door de aard van de werkzaamheden krijgt de sportverzorger te maken met vertrouwelijke informatie. Hier gaat hij integer mee om. Hij vraagt toestemming aan de sporter wanneer hij gegevens, die het slagen van de behandeling vergroten, verstrekt aan derden. De sportverzorger kan zich inleven in de sporter en toont empathie en houdt daarbij een zekere afstand (beroepsethiek).
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- 18 jaar zijn of worden in het jaar dat de opleiding opstart
- Geen voorkennis nodig. Enkel een sportieve ingesteldheid en passie voor sportzorg, sportmassage, taping, sportvoeding en blessurepreventie volstaan om deel te nemen aan deze opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
- Theorie en praktijk
De lessen gaan door op de SYNTRA-campus. - Stage
Je vervult een stage van 40u, begin tijdig te zoeken naar meerdere stageplaatsen! - Examens
Je kennis en competentie wordt geëvalueerd aan de hand van theoretische en praktische examens. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd. - Getuigschrift
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
Nadat je de opleiding tot sportverzorger hebt beëindigd en het eindexamen succesvol hebt afgelegd kan je kiezen om:
- als zelfstandige sportverzorger aan de slag te gaan in hoofd- of bijberoep
- mee te werken in een multidisciplinair team van artsen, kinesisten en diëtisten
- in dienst te gaan bij een sportclub of vereniging als sportverzorger
- in dienst te gaan bij een gespecialiseerde firma als vertegenwoordiger van sportartikelen en toebehoren
- je kennis en ervaring te delen als docent in opleidingscentra en scholen
- bijkomende opleidingen te volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals wielerverzorger, fitnessbegeleider trainer B, sportvoeding...
Materiaal en extra kosten
- Een verzorgingspakket met tape wordt voorzien door SYNTRA en is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
- Extra kosten verbonden aan de opleiding: +/- 100 euro handboeken
Extra info
vrijstellingen
Voor bepaalde modules kunnen vrijstellingen worden aangevraagd of kan u deelnemen aan een vrijstellingsproef.
Vrijstellingen worden toegekend op basis van:
- een kwalificatiebewijs, erkend diploma of behaalde studiepunten/credits waaruit blijkt dat de verworven competenties zijn behaald.
- aantoonbare ervaring via een EVC assesment
- slagen voor de vrijstellingsproef