Zorg
Opleiding Voltijdse dagopleiding apotheekassistent
Deze opleiding bereidt je voor op een job als assistent in een apotheek.
Je bouwt een grondige kennis op van verzorgingsartikelen, geneesmiddelen en bereidingen in de apotheek. Ook leer je hoe je op voorschrift van de arts zalven, gelullen, poeders en medicatie bereidt.
Daarnaast geef je advies aan klanten en raad je hen de juiste producten aan. Je volgt bestellingen op en neemt contact op met leveranciers.
Een farmaceutisch technisch assistent bezit de nodige kennis van de wetenschappen maar is ook sociaal vaardig en discreet.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar met minimum 3 lesdagen per week.
De opleiding bestaat uit onderstaande modules:
Algemene anatomie - 41u e-learning met coaching
Endocriene anatomie - 28u e-learning met coaching
Toegepaste wetenschappen - 52u
Deontologie, wetgeving en communicatie - 24u
Algemene galenica - 24u
Galenische bereidingsvormen deel 1 - 52u
Galenische bereidingsvormen deel 2 - 52u
Farmacologie deel 1 - 48u
Farmacologie deel 2 - 52u
Parafarmacie - 20u
Plantkunde en toxicologie - 24u
Industriële bereidingsvormen en homeopathische bereidingen - 24u
Stage in een publieke officina - 300u
Stage- en eindwerkbegeleiding - 8u
Aanvullend krijg je een verkoopstraining:
Verkoopsgesprek in een winkelomgeving - 40u
algemene communicatie - 28u
Voor wie
Je hebt wiskundig inzicht. Voor het maken van farmaceutische bereidingen is goeie basiskennis van wiskunde belangrijk.
Het ministerie van volksgezondheid legt strenge eisen op betreffende de competenties, kennis en vaardigheden van een medewerker in een apotheek. Niet iedereen mag zomaar in een apotheek werken. Wil je in een apotheek werken dan moet je verplicht een erkende opleiding volgen én stage doen. Wie deze paramedische opleiding volgt bij SYNTRA en de bijhorende stage doet, voldoet daarmee aan de wettelijke verplichtingen! Werken in een apotheek betekent dat je werkuren gebonden zijn aan de openingsuren van de zaak (doorgaans van 9 tot 19 en op zaterdagvoormiddag). Je werkt meestal rechtopstaand om de klanten te bedienen en bereidingen te maken dus een goede lichamelijke conditie is aangewezen. Tevens dien je over een goed paar ogen te beschikken om de doktersvoorschriften de bijsluiters te lezen, fijne motoriek om pillen en zalven te maken en goede communicatieve vaardigheden om de klanten, vertegenwoordigers en artsen te woord te staan.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent minimum 18 jaar (of je wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start).
Om toegelaten te worden tot de opleiding is een diploma van hoger secundair onderwijs vereist (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7de specialisatiejaar). Voor aanvang van de opleiding bezorg je een kopie van het behaalde diploma HSO aan de campus..
Interesse in farmacie, scheikunde en fysica zijn onontbeerlijk.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
STAGE
Je loopt 300 u stage in een publieke officina naar keuze om beroepservaring op te doen en de theorie te toetsen aan de praktijk. Deze stage is verplicht en onbezoldigd. Je dient zelf een stageplaats te zoeken binnen een straal van 20 km van de campus of in overleg met je docent/stagebegeleider.
AFSTANDSLEREN
De leerstof van de vakken algemene en toegepaste anatomie wordt aangeboden via het digitaal leerplatform van SYNTRA. Dit betekent dat je door zelfstudie thuis studeert en gerichte vragen stelt aan de docent op de campus. De docent heeft een coachende rol en zal je begeleiden bij het zelfstandig verwerken van de leerstof. De coaching en het beantwoorden van vragen gebeurt tijdens klassikale lesmomenten op de campus.
VRIJSTELLINGEN
De meeste vakken zijn vrijstelbaar. Je bezorgt een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
EXAMENS
Op het einde van elke module wordt je kennis geëvalueerd met theoretische en/of praktische examens. Deze evaluatie geeft je een zicht op je reeds verworven kennis en competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgelegd. Op het einde van het opleidingstraject wordt er een groot eindexamen afgenomen door de docent waarbij al je praktijkkennis van farmaceutisch technisch assistent wordt getoetst in aanwezigheid van een jurylid.
GETUIGSCHRIFT
SYNTRA reikt na het slagen voor het eindexamen het getuigschrift Farmaceutisch technisch assistent ( werkgelegenheid in een publieke officina) uit, erkend door de Vlaamse Gemeenschap en het Riziv.
RIZIV
De erkenning van gezondheidszorgberoepen gebeurt vanaf 1 januari 2016 door Zorg en Gezondheid. Met het diploma en het stagebewijs kan de erkenning aangevraagd worden via het e-loket van Zorg en Gezondheid. Voor meer info: http://www.zorg-en-gezondheid.be/zorgberoepen/
Over het beroep
Nadat je het SYNTRA getuigschrift Farmaceutisch Technisch Assistent behaald hebt kan je verschillende beroepskeuzes maken.
• als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige apotheker
• werken in de farmaceutisch industrie.
• als medisch afgevaardigde werken.
• werken in dienstverband in zaken en gezondheidswinkels die (para) medische artikelen verkopen.
• je verder vervolmaken om als docent of leerkracht je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra.
• verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden- Vlaanderen zoals herborist, aromatherapie,…
Materiaal en extra kosten
Cursusteksten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.