Opleiding Friturist
Niets zo Belgisch als die frituur op elk dorpsplein. Wil je een eigen frituur openen of wil je werken in een frituur? Dan is de opleiding Friturist een aanrader als basisvorming, die voorbereidt op het algemeen technisch, commercieel, financieel, administratief en vooral praktisch uitoefenen van het beroep.
Om onze traditie te blijven bewaren én om onze kwalitatieve voorsprong te behouden, heeft de sector nood aan vakbekwame frituristen, die zich kunnen wapenen tegen de concurrentie van de fastfoodketens.
Wil je een eigen frituur openen ( in een vast pand of ambulant ) , dan biedt de opleiding 'Frituuruitbater' je de noodzakelijke basiskennis.
In deze opleiding krijg je meer info over een frituur openen, de vergunningen, de hygiëne, de infrastructuur van een frituur, ...
De theorie rond warenkennis en grondstoffen ( aardappelen , oliën en vetten , bijproducten ) wordt aangevuld met heel wat pratijklessen , die eigenlijk het belangrijkste onderdeel vormen van deze beroepsopleiding.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Waar en wanneer?
Klassikale lessen
Locatie | Startdatum | Tijdstip les | Prijs | |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 09/01/2024 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €399,00 |
Nu inschrijven |
Locatie Sint-Niklaas |
Startdatum 15/04/2024 Lessenrooster |
Tijdstip les avond |
Prijs €399,00 |
Nu inschrijven |
Programma
Deze avondopleiding bevat 14 sessies met volgende thema’s met volgende modules:
Module grondstoffen en warenkennis 28u
Aardappel: aankoopcriteria , aardappelvariëteiten , kwaliteitscontrole (etikettering, stockering, bekwaammethoden) oliën en vetten : soorten (oliën, geharde vetten, dierlijk, plantaardig) , temperaturen (voorbakken, afbakken) , frituurtesten , verversen bijproducten en sauzen : snacks (benamingen, assortiment, leveranciers) , sauzen (soorten, bewaren, hygiëne, verdeelsystemen) , toegelaten bereidingen (stoverij, goulash)
Praktijk warenkennis en grondstoffen
Frieten, sauzen en bijproducten, bereidingen (stoverij, goulash, balletjes in tomatensaus)moduleproef
Toegepaste bedrijfsvoering voor de friturist 28u
Infrastructuur & inrichting
Uitrusting: koeling & diepvries , friteuse, bain-marie, microgolfoven , bakplaat, fornuis , afwasruimte inrichting: plaatsing van de toestellen , werkvolgorde , verlichting en verluchtingkostenstructuur en basis bedrijfsvoering: ambulante handel en leurkaart , bouwvergunning & plaatsen langs openbare weg, uitbatingsvergunning, verzekeringen, sociale wetgeving , btw – reglementering : forfaits, kostprijsberekening
commercieel beleid: frietkotcultuur en marketing
Hygiëne en HACCP: Hygiënegids van de friturist , brandpreventie en brandveiligheid , ehbo , persoonlijke hygiëne
moduleproef
Eindproef (2u)
Voor wie
Deze opleiding staat open voor allen die op een professionele manier aan de slag willen in een (eigen) frituur of een frituur openen.
Over het beroep
Deze ondernemingsopleiding wordt gesteund door de beroepsvereniging NAVEFRI.
Materiaal en extra kosten
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Op het einde van elke module is er een moduleproef.
Op het einde van de opleiding is er een eindproef.
Wie slaagt in de moduleproeven en in de afsluitende eindproef, ontvangt het erkende getuigschrift van praktijk en beroepskennis ondernemersopleiding.
Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Erkenningen
Deze opleiding komt niet aanmerking voor KMO-portefeuille.