Podiumtechnieken
Opleiding Lichttechnicus
Wat doet een lichttechnicus?
Kan jij je de spectaculairste lichtshow die je ooit gezien hebt meteen voor de geest halen? Dan schuilt er wellicht een lichttechnicus in jou. Waar belichting voor de meeste mensen niet meer dan een detail is, besef jij dat dit elke voorstelling naar een hoger niveau kan tillen. Als lichttechnicus ben je dan ook een belangrijke schakel om het publiek een totaalervaring te bieden. Je plaatst het belichtingsmateriaal van voorstellingen, opnames of evenementen , je programmeert de belichting en je stelt ze af volgens de veiligheidsreglementen en de productievereisten.
Wat leer je in de lichttechnicus opleiding?
Via individuele begeleiding schoolt de opleiding lichttechnicus je om tot een vakbekwaam technicus die lichtinstallaties kan inschatten, programmeren, voorbereiden, tekenen, bouwen en bedienen. Tijdens de opleiding zal je de aangeleerde technische vaardigheden kunnen omzetten in praktijk door middel van een stage en opdrachten. Tot slot kan je na deze opleiding de wens van de klant creatief vertalen in een concept of een plan voor een bepaalde audiovisuele productie. Nadien ben je volledig klaar om jouw eerste stappen als lichttechnicus te zetten op de arbeidsmarkt!
In samenwerking met vakspecialisten van LGO – Licht Geluid Opleidingen en AV School organiseert SYNTRA Midden-Vlaanderen deze opleiding in een professioneel uitgeruste klank- en lichtstudio met computerlab op de campus Sint-Niklaas. Heb je nog vragen, contacteer dan Gert Vreys van Licht Geluid Opleidingen via 0476 30 58 56 of gert@lgo.be
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De opleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 1 lesmoment per week. Om organisatorische redenen kunnen een aantal lessen doorgaan op andere momenten.
INTAKE
LICHTTECHNICUS:
- Lichttechniek 120u
- Kleur en temperatuur
- Soorten spots
- Lichtstuurtafels
- Plannen tekenen
- DMX
- Programmeren
- Patchen
- Rigging
- Elektriciteit
- Veiligheid
- Communicatiemiddelen
- IT-netwerken
- Foutopsporing
- Toegepaste bedrijfsvoering
- Werkplekleren
Externe stage van 40, 80, 120, 160 of 200u met coaching.
- Eindproef 2u
Geïntegreerd theorie- en praktijkexamen met eindwerkverdediging
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start. Deze opleiding richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is om aan de slag te gaan als professioneel lichttechnicus. Zowel wie zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van het licht, als wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen, zit er op zijn plaats. Het is dé aanzet om het in de sector waar te maken. Daarnaast ook geprikkeld door andere podiumtechnieken? Bekijk zeker ook even het traject geluid- of allround audiovisueel technicus.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Onze opleidingsinstelling beschikt over een mooi uitgerust atelier waar je tijdens de lessen gebruik van kan maken.