Accountancy
Opleiding Belastingadviseur (fiscalist)
Wat doet een belastingadviseur?
Als belastingadviseur, ook wel bekend als fiscaal adviseur of belastingconsulent, ben je gespecialiseerd in belastingwetten en- voorschriften. Jouw hoofdtaak is om particulieren en organisaties te adviseren over fiscale kwesties en strategieën om belastingen te optimaliseren binnen de grenzen van de wet.
Als adviseur heb je contacten met de belastingdienst en doe je aangifte van vennootschaps-, inkomsten- en allerlei andere belastingen. Daarnaast breng je advies uit en interpreteer je de wetgeving. Fiscaliteit is een complexe materie die voortdurend in ontwikkeling is. Fiscale wetgeving, KB’s, circulaires van bevoegde administraties, fiscale rechtsleer en rechtspraak volgen elkaar in snel tempo op. De internationalisering van het bedrijfsleven en de gevolgen daarvan op fiscaal vlak maken alles er niet eenvoudiger op. Dat zorgt ervoor dat fiscaliteit een materie voor specialisten geworden is.
Wat leer je in de opleiding belastingadviseur?
In de kwaliteitsvolle opleiding belastingadviseur leren onze ervaren docenten jou de nodige beroepskennis waarover je als belastingadviseur moet beschikken. De kracht van deze opleiding, die voortbouwt op een grondige boekhoudkundige voorkennis, ligt in haar praktijkgerichtheid en in de behandeling van concrete probleemsituaties. Je verwerft kennis over personen- en vennootschapsbelasting, je leert fiscale aangiftes optimaal invullen en er advies over verstrekken. Via casestudies wordt je analytische geest en je zelfredzaamheid getraind.
Na de opleiding kun je als zelfstandige, als medewerker in een boekhoudkantoor of boekhoudafdeling van een bedrijf aan de slag. Door de aangeleerde kennis kan je alle fiscale verplichtingen vervullen en zelfstandig fiscale dossiers behartigen, zowel op vlak van btw, personen- als vennootschapsbelasting. Daarnaast kun je de opgedane kennis ook gebruiken in aanverwante sectoren zoals het bank- en verzekeringswezen.
Bekwame belastingadviseurs zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Het merendeel van de modules van deze opleiding komen in aanmerking voor vrijstellingen van het toelatingsexamen van het ITAA.
.
Programma
De avondopleiding duurt twee jaar, met gemiddeld 2 à 3 sessies per week.
EERSTE JAAR
- Inzicht in het boekhouden voor de belastingadviseur (21u) - vrijstelbaar op basis van een proef
- Beroepskosten (20u)
- Aangifte personenbelasting deel 1 (104u)
- Vennootschapsbelasting 1 (60u)
- BTW 1 (76u)
TWEEDE JAAR
- Aangifte personenbelasting deel 2 (44u)
- Vennootschapsbelasting 2 (64u)
- BTW 2 (72u)
- BTW - onroerende goederen (5u + 8u afstandsleren)
- Fiscale procedure (44u)
- Douane en accijnzen (20u)
- Basisbeginselen internationale fiscaliteit (32u)
- Registratie en successie (28u)
- Eindwerkbegeleiding en deontologie (16u)
- Eindproef (1u)
*programma onder voorbehoud, wijzigingen zijn nog steeds mogelijk
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
Deze praktijkgerichte opleiding is bestemd voor iedereen die een job ambieert in een boekhoudkantoor, in financiële diensten van een kmo of grote bedrijven, in overheidsdiensten of die zich wenst te vestigen als gecertificieerd accountant of belastingadviseur (na het doorlopen van een procedure via ITAA).
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Een diploma ondernemerschapstraject accountant (boekhouder)
- Een bachelordiploma in bedrijfsmanagement afstudeerrichting 'accountancy-fiscaliteit'
- Een masterdiploma studiegebied rechten, specialisatie fiscaliteit
- Een diploma van gegradueerde van het hoger beroepsonderwijs (voormalige HBO5), studiegebied 'handelswetenschappen en bedrijfskunde', opleidingen 'boekhouden' of 'fiscale wetenschappen' of 'accounting administration'
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Handboeken dien je zelf nog aan te kopen. De lijst met aan te kopen handboeken ontvang je in de eerste les. Als je aankoopt via onze Student Shop geniet je van de groepskorting.
Extra info