Paarden
Opleiding Zorgverlener met therapiepaarden
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De DAGopleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 1 dag les per week.
De theoretische lessen gaan door in de manege-accommodatie van de campus te Sint-Niklaas. Voor de therapielessen wijken we uit. Deze lessen voorzien we af en toe op verplaatsing ( Melsele, andere locatie nog te bepalen) en nemen een volledige dag in beslag. Dit zijn er max een 8-tal per cursusjaar.
1ste jaar: lesdag op maandagnamiddag(24-25)
- Introductie
- Gedrag paard: therapeutische driehoeksrelatie tussen cliënt, zorgverlener en paard, inzien dat de elementaire kennis van de psychologie van het paard belangrijk is om correct met een paard te kunnen omgaan.
- Methodiek & cliënttechniek: inzicht verwerven hoe op een verantwoorde wijze moet omgegaan met cliënt en paard en hiervoor een therapiesessie maken.
Zorgverlening/hulpverleningscontext - therapieën: wegwijs maken in de diverse therapieën die er bestaan en hoe ze worden toegepast.
- Therapie met assistentie van paarden in de psychische en sociale hulpverlening
- Therapie met assistentie van paarden binnen de orthopedagogiek
- Therapie met assistentie van paarden in de bewegingstherapie
- Therapie met assistentie van paarden bij mensen met mentale beperking - Observatiestage:
- Observatiestage in het ruime werkveld van hippotherapie: Bezoek aan verschillende locaties: 3 intervisies op zaterdagvoormiddag - Examens
- 8 therapielessen op locatie + 3 intervisies op zaterdagvoormiddag
- doe-en verdiepingsstage: je doorloopt een stage van 40u en maakt hierbij ook een therapiedraaiboek op
2de jaar: lesdag op maandagnamiddag( 25-26)
- Behandelingsplan: integratie hippotherapie in het werkveld, zelfstandig opstellen van een behandelingsplan volgens het model, Leermethode en -technieken, Toepassen van de therapieën
- Toekomstplan als zorgverlener - opstarten als zorgverlener (E-learning): marktonderzoek, marketingstrategie, budgettering en contract, steunmaatregelen
- Wettelijk kader (E-learning)- milieuvergunningen, verzekeringen, andere relevante wetgeving.
- Eindproef - en begeleiding
- Eindproef
- 8 therapielessen op locatie
Voor wie
De opleiding richt zich tot professionele werkers in de gezondheids- en welzijnszorg (Psycholoog, orthopedagoog-maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinesitherapeut, opvoerder-psychomotorische therapeut, logopedist, sociaal verpleegkundige, psychiatrisch verpleegkundige) of een werkervaring hebben van min. 3 jaar als welzijnswerker of zorgboer(in) en met min. 5 zorggasten gewerkt hebben en praktische affiniteit met paarden kunnen aantonen.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Toelatingsvoorwaarden
U volgde een door de Vlaamse overheid erkende opleiding in de welzijnssector. Volgende diploma's op bachelor of masterniveau komen in aanmerking: Psycholoog, orthopedagoog-maatschappelijk werker, ergotherapeut, kinesitherapeut, opvoeder-psychomotorisch therapeut, logopedist, sociaal verpleegkundige, psychiatrisch verpleegkundige, leerkracht.
OF u beschikt over een werkervaring van minimum 3 jaar als welzijnswerker
OF u beschikt over een werkervaring als zorgboer(in) waarbij u met minimum 5 zorggasten heeft gewerkt.
- U beschikt over een attest EHBO Hulpverlener Basisopleiding (16uur) of bent bereid er één te halen tegen het einde van het eerste opleidingsjaar.
- paarrijbrevet A/B-brevet
Na uw inschrijving, enkele weken voorafgaand aan de opleiding worden alle cursisten uitgenodigd voor een verplicht intakegesprek. Dit gesprek kan leiden tot een negatief advies. In geval van niet slagen voor de intake, dan wordt uw inschrijvingsgeld integraal teruggestort.
Ter voorbereiding van de intake motiveert u via een motivatieformat waarom u de opleiding wil volgen.
- U heeft affiniteit met paarden. Tijdens het intakegesprek wordt er ook een praktische proef voorzien, tenzij u beschikt over een volgend getuigschrift of diploma: manegehouder, zelfstandig instructeur paardrijden, paardenhouder, A-brevet, hippische opleiding op secundair niveau.
- U onderschrijft een verklaring incl. deontologische code
- Het motivatieformat en de verklaring incl. deontologische code vraagt u op en bezorgt u nadien via uw trajectbegeleider tessa.ceulemans@syntra-mvl.be
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Het getuigschrift is een mooie meerwaarde en specialisatie ter aanvulling van jouw reeds behaalde diploma uit de welzijnssector.
Materiaal en extra kosten
cursusteksten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden wordt ons cursusmateriaal digitaal aangeboden via ons online leerplatform.
Nog aan te kopen: extra handboek Roots to Bridges - Eric Van Poucke