7 december 2023 Duaal leren

leerjongere in de kijker: silke leeft haar paardendroom bij EQ invest

Silke Buys (16) volgt sinds september 2023 de duale opleiding hippisch assistent. Vier dagen in de week leert ze op de werkvloer bij leerbedrijf EQ Invest. “Ik ben niet gemaakt voor de schoolbanken, laat mij maar actief bezig zijn. En het allerliefst met paarden.”

alleen maar leuk werk

“Bij EQ Invest mag ik keiveel leuke dingen doen: de paarden voederen, ze op- en afzadelen, hun hoeven invetten… Ik zet ook de piste klaar voor wedstrijden, maak de stallen schoon en bereid de pulp, dat is een soort paardenvoer op basis van water. Eén keer per week mag ik zelf rijden. Dat is echt genieten. Bovendien word ik betaald voor mijn werk bij EQ Invest, dat is voor mij een groot pluspunt.”

weg met die schoolbanken

“Op school zelf hebben we maar een halve dag theorie. De andere helft van de dag hebben we praktijk met de paarden op de campus. Daar ben ik superblij om, want ik kan niet goed stilzitten. Ik ben niet gemaakt voor de schoolbanken. Het liefst van al ben ik tussen de paarden. Dat is mijn passie.”

Silke zit op de hengst Jivago, een paard met een bijzonder goed karakter.

liefde voor paarden

“Ik ben al mijn hele leven lang bezig met paarden. Toen ik vier jaar was, leerde ik voor het eerst paardrijden. Mijn moeke heeft paarden, en in mijn straat is er ook een kleine stal met paarden waar ik regelmatig ga helpen. Ik heb dus altijd al geweten dat ik iets met paarden wou doen. Mijn duale opleiding bij Syntra heeft mij hierin een extra boost gegeven. Nu weet ik concreet welk beroep ik kan uitoefenen met mijn liefde voor paarden.

ultieme droom

“Ik ben nog maar enkele maanden aan de slag bij EQ Invest, maar ik heb al superveel bijgeleerd. Ik mag ook steeds meer zelfstandig taken uitvoeren. Het is leuk dat mijn mentor mij daarin vertrouwt. Er werd mij ook beloofd dat ik eens mee mag naar wedstrijden. Daar kijk ik zo naar uit. Eigenlijk is dat mijn ultieme droom: zelf als ruiter wedstrijden rijden. Maar op dit moment ben ik al superblij als ik later gewoon kan doen wat ik nu bij EQ Invest doe.”

Wist je dat...

 ✔ er dit jaar 315 duale leerlingen zijn gestart bij Syntra Midden-Vlaanderen? Dat zijn er 135 meer dan vorig jaar.

 ✔ de verschillende Syntra koplopers zijn in Vlaanderen op vlak van duaal leren? Ruim 1 op de 3 Vlaamse leerlingen die een duale opleiding volgt, doet dat bij Syntra.

 ✔ een opleiding duaal leren voor heel wat werkzekerheid zorgt? Maar liefst 96% van onze duale leerlingen die afstuderen, zijn binnen het jaar aan de slag.

 ✔ onze leerlingen een belangrijke rol vervullen voor de toekomst? 45,4% van al onze leerlingen worden opgeleid in een knelpuntberoep.