
Honden, katten & valken
Opleiding Valkenier
In de geschiedenis van de valkerij in Europa bekleedt Vlaanderen een vooraanstaande positie. Er ontstond namelijk een erg belangrijke valkerijactiviteit, gestoeld op een vernuftige vangtechniek.
Ook vandaag vervult de valkerij een belangrijke rol. Zo worden valken afgericht voor de jacht en worden ze naast de recreatie (vogelshows) ook ingezet voor de verjaging/overlastbestrijding van bv. meeuwen en kraaien. Valkeniers worden tegenwoordig ook meer en meer ingezet in de landbouw en de fruitsector om kraaien en eksters te verjagen.
De opleiding tot valkenier heeft tot doel een algemene opleiding te bieden waarbij alle aspecten van het beroep valkenier aan bod komen. Naast een ruime theoretische basis en wetgeving wordt de praktijk aangeleerd. Hierbij wordt aandacht besteed aan demonstraties en overlastbestrijding.
Programma
De dagopleiding duurt 2.5 jaar, met gemiddeld 1 lesdag per week.
Het eerste cursusjaar loopt van september tot en met april waarbij volgende modules (= modules medewerker roofvogelhouder) aan bod komen:
o Module Oriëntatie in de roofvogelhouderij (44u)
o Module Omgang met roofvogels (20u)
o Module Gezondheid van de roofvogel (20u)
o Module Technische aspecten binnen de roofvogelhouderij nv1 (32u)
o Stage Medewerker Roofvogelhouder (20u)
Na slagen voor de bovenvermelde basismodules van medewerker roofvogelhouder start in mei het tweede cursusjaar binnen het traject valkenier met de volgende module:
o Module Aanschaf roofvogel en basistraining (24u): = voorbereiding op het aanschaffen en verzorgen van een eigen roofvogel
Vanaf september komen volgende modules binnen het traject valkenier aan bod:
o Module Technische aspecten binnen de roofvogelhouderij nv2 (16u)
o Module Jagen met roofvogels (56u)
o Module Demonstraties met roofvogels (28u)
o Module Begeleiding eindproef (8u)
o Stage Valkenier (40u)
o Eindproef valkenier (1u)
Voor wie
Deze opleiding richt zich tot ieder die professioneel actief is, of zich wil professionaliseren, in de roofvogelsector.
Je bent of wordt 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de cursus start.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma (Start Me Up apart inschrijven via website) . Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Moduleattesten zijn verkrijgbaar op aanvraag.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
De keuze van de vogel groeit gedurende het eerste jaar en de lesgevers zullen je daarbij met raad bijstaan.
Het is niet noodzakelijk dat de jacht- en demoproef met dezelfde vogel worden afgelegd.
De verzorging en training van de roofvogel(s) omvat het belangrijkste onderdeel binnen het programma van valkenier. Dit proces wordt in een logboek stipt bijgehouden.
Extra info
Het inschrijvingsgeld is enkel voor de modules van medewerker roofvogelhouder waarna je na slagen voor de bijhorende modules reeds een getuigschrift van medewerker roofvogelhouder ontvangt.