HVAC
Opleiding Technicus hybride warmtepompen
De SYNTRA-opleiding technicus hybride verwarmingssystemen biedt diepgaande kennis over de nieuwste technologieën en best practices in hybride verwarmingssystemen, inclusief combinaties van warmtepompen, zonne-energie en traditionele verwarmingsmethoden op gas en stookolie. Het is de enige merkonafhankelijke opleiding die er momenteel bestaat.
Naast theoretische lessen biedt SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN hands-on trainingen waarbij je leert werken met echte add on en all-in-one systemen in een gloednieuw labo. Dit geeft je de praktische ervaring die nodig is om direct aan de slag te gaan. De docenten van de opleiding technicus hybride verwarmingssystemen zijn ervaren professionals en toonaangevende experten in het vakgebied van de verwarming. Zij delen hun kennis en praktijkervaring met jou.
Op basis van jouw voorkennis volg je een traject waar je vertrekt van de basisprincipes van hybride verwarmingssystemen tot geavanceerde technieken en foutopsporingsmethoden. Je leert hoe je deze systemen efficiënt installeert, onderhoudt en optimaliseert. Je begrijpt ook meteen hoe hybride systemen bijdragen aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen. Met deze SYNTRA-opleiding ben je goed gepositioneerd voor een succesvolle carrière in een sector die zich inzet voor een duurzame toekomst.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De opleiding start met een persoonlijke intake. De SYNTRA-coach stippelt samen met jou een persoonlijk traject uit op basis van jouw eerder verworven competenties en kwalificaties. Ben je al erkend GI of GII-gasinstallateur en/of stookolietechnicus, dan hoef je de module 'Wetgeving en normen' niet meer te volgen. Daarna leg je drie vrijstellingsproeven af aan de hand van een korte pc-test met meerkeuzevragen: 'Basis elektriciteit HVAC', 'Basis hydraulica en waterkwaliteit' en 'Basis regeltechniek'. Wie slaagt in de vrijstellingsproef kan de module overslaan. De module 'Energie en klimaat' kan je uitsluitend overslaan als je deze module al eerder hebt gevolg in een ander opleidingstraject.
Het volledige traject is als volgt opgebouwd:
VRIJSTELBARE MODULES:
- Energie en klimaat (1 sessie)
- Basis elektriciteit HVAC (2 sessies)
- Basis hydraulica en waterkwaliteit (2 sessies)
- Basis regeltechniek (2 sessies)
- Wetgeving en normen (1 sessie)
NIET-VRIJSTELBARE MODULES:
- Hybride installatietechniek (8 sessies)
- Hybride regeltechniek (5 sessies)
- Warmtepompen (5 sessies)
Voor wie
- installateurs en technici centrale verwarming
- installateurs airco en warmtepompen
- elektrotechnisch installateurs en elektrotechnici
- koeltechnici
- ventilatietechnici
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie het traject met succes doorloopt behaalt het getuigschrift 'Technicus hybride verwarmingssystemen' erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO).
Erkenningen
- De opleiding is erkend door Constructiv. Meer info: www.constructiv.be
- De opleiding is erkend door Volta. Meer info: www.volta-org.be/nl
Extra info
- De opleiding kwam tot stand in co-creatie met BtecCH, het Belgian Technology Center for Cooling & Heating
- Het gloednieuwe labo hybride verwarmingssystemen in de campus Aalst werd gerealiseerd met financiële tussenkomst vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.