14 februari 2024 Docentenpaspoort

5 vragen aan docent bim bouwkundig tekenaar geert

docentenpaspoort

Naam: Geert Van Laethem

Aantal jaren bij Syntra: 3 jaar, maar al 27 jaar lesgever                               

Opleiding: BIM Bouwkundig Tekenaar

Formule: Dag- en avondopleiding

Naast lesgeven bij Syntra… Werk ik als zelfstandig architect, maar lesgeven is mijn hoofdberoep 

1. wat leer je in de opleiding bim bouwkundig tekenaar?

“Heel veel. In de eerste plaats leren de cursisten tekenen in 2D met het programma AutoCad. Daarna leren ze werken met het BIM-programma Revit, wat eigenlijk 3D-tekenen is. Ze werken hierbij een bouwaanvraag uit,  wat op zijn beurt leidt naar een uitvoeringsplan. Hierdoor leren de cursisten ook omgaan met bouwknooppunten, dat zijn aansluitingen van bijvoorbeeld vloeren met muren, of muren met het dak. Ze leren hoe dat bouwtechnisch allemaal in elkaar zit: Is alles goed geïsoleerd? Wordt het water goed afgeleid?  Zit de constructie goed in elkaar? Verder kijken we ook naar wat architectenbureaus, studiebureaus en bouwbedrijven verwachten van een BIM Tekenaar en spelen daarop in. We bestuderen ook de technieken van gebouwen: elektriciteit, sanitair en centrale verwarming. Hoe wordt dat uitgetekend?”

2. waar is je passie voor het vak ontstaan?

“Ik herinner mij nog dat toen ik jong was de architect langskam bij mijn ouders en ik de plannen zag liggen op tafel. Ik dacht meteen ‘wow, dat wil ik ook kunnen’. Het heeft dus altijd wel in mij gezeten. Ik ben snel technisch tekenaar geworden, op mijn achttien jaar. Nadien volgde ik studies architectuur en begon ik als zelfstandig architect. Ik heb in het algemeen een brede interesse in de bouw. De verschillende technieken die hierbij komen kijken, zoals warmte- en ventilatietechnieken en domoticasystemen, vind ik heel interessant. Het hangt ook allemaal samen hé, voor de hedendaagse energienormen is het bijvoorbeeld belangrijk dat je als architect je project goed opbouwt, ervoor zorgt dat het goed geïsoleerd is en dat je de juiste keuzes maakt op vlak van verwarmingssystemen en domotica.”

3. Waar heb je je vakkennis opgedaan?

“Ik heb architectuur gestudeerd in Antwerpen, aan het vroegere Henry Van de Velde Instituut. Nadien ben ik direct als zelfstandig architect begonnen en heb een architectenbureau uitgebaat. Hiernaast heb ik veel opleidingen gevolgd, vooral voor CAD en BIM. Die systemen hebben mijn bureau indertijd groot gemaakt. Ik was een van de pioniers die van de tekentafel is overgeschakeld naar de computer, naar 2D CAT-tekenen. Dat was toen een revolutie, net zoals we vandaag de revolutie van 2D naar 3D tekenen zien.”

4. wat vind je zo boeiend aan de opleiding bim bouwkundig tekenaar?

“Digitaal bouwen is de toekomst. Momenteel wordt 50% getekend met BIM, en dat is aan het evolueren naar 60% en meer. De grote mogelijkheden van BIM komen steeds meer onder de aandacht. Er is dus heel veel vraag naar BIM-tekenaars. Met een BIM-bouwmodel maak je veel minder fouten dan met een 2D-model. Bovendien zit er ook veel meer informatie in die 3D-modellen: de hoeveelheid beton die in de constructie zit, het aantal en de grootte van de kolommen, het aantal vierkante meter pleisterwerk… dat wordt allemaal automatisch berekend.  Ik kan nog even doorgaan, maar kort samengevat bevatten die BIM-modellen een enorme schat aan data waar je heel veel mee kan. Die modellen veranderen ook snel. Je regelmatig bijscholen is een must. De kracht van de opleiding bij Syntra is dat onze cursisten ervaring opdoen in de BIM-software, maar tegelijkertijd ook weten hoe alles in de praktijk wordt uitgevoerd.”

5. wat vind je zo leuk aan lesgeven?

“Ik werk graag samen met mensen. Als docent help je mensen en bouw je mee aan hun toekomst. Dat is een grote meerwaarde. Ik begeleid mijn cursisten doorheen de leerstof en probeer veel te herhalen. Mijn cursisten zijn altijd tevreden als ik hen iets kan bijleren, dat is fijn. Er is een goede sfeer van wederzijds respect in mijn lessen. Ik vind het belangrijk dat mijn cursisten feedback kunnen geven aan mij. Af en toe kan er zelfs een complimentje vanaf.”

opleiding bim bouwkundig tekenaar in de syntra-spotlights

volg een bouwopleiding bij syntra

Wist je dat de bouw een van de meest innovatieve sectoren van Vlaanderen is? Jezelf bijscholen is cruciaal. En daar helpt Syntra, in samenwerking met nxtpro, je met alle plezier bij. Ontdek ons ruim aanbod aan bijscholingen en word nog beter in je vak. Een nieuwe job in de bouw? Syntra leidt je op tot elektrotechnicus, elektrotechnisch monteur en installateur en lasser.