Bouw
Opleiding Hoeknaadlasser (leerjobs)
De lasser is een echte vakman. Het beroep veronderstelt heel wat technische vaardigheden. Als lasser ben je een onmisbare schakel in het assemblageproces van machines, staalcontstructies, voertuigonderdelen, allerhande functionele en decoratieve stukken etc. En ook hier geldt: oefening baart kunst!
In onze trajecten hoeknaadlasser, plaatlasser en pijplasser leer je de kneepjes van het vak. Je leert er verschillende soorten onderdelen in laaggelegeerd constructiestaal verbinden volgens het halfautomaat- en TIG-proces en dat in verschillende posities.
Ben je creatief, werk je steeds nauwkeurig en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan is lassen misschien jouw nieuwe droomjob!
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Het Leerjobstraject Hoeknaadlasser is een voltijdse opleiding. Je leert het beroep in een leerbedrijf aangevuld met minstens 150 uur campusleren gespreid over het volledige traject.
Je kan op eender welk moment een Leerjobstraject opstarten. De duur van je traject varieert tussen 3 maanden en 1 jaar en hangt af van de vorderingen die je maakt.
Voor wie
Ben je jonger dan 30 en heb je geen diploma secundair onderwijs op zak?
Ben je werkzoekend en op zoek naar een praktijkgerichte job?
Wil je een beroep leren op de werkvloer en zo je kansen op vast werk verhogen?
… dan is Leerjobs mogelijk iets voor jou!
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Je bent tussen 18 en 29 jaar.
- Je hebt het secundair onderwijs al minstens 2 jaar verlaten.
- Je hebt geen diploma secundair onderwijs met directe arbeidsmarktfinaliteit.
- Je behaalde geen beroepskwalificatie niveau 4.
- Je bent bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende.
- Je spreekt voldoende Nederlands om lessen te volgen, de eigen vorderingen te registreren en om te communiceren op de werkvloer.
- Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan of het Leerjobstraject Hoeknaadlasser iets voor jou is.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Op het einde van je traject leg je een EVC-assessment af in het testcentrum. Dat is ten vroegste na 3 maanden en uiterlijk na 1 jaar. Samen met je mentor, je docent en je trajectbegeleider bepaal je zelf wanneer je klaar bent om het EVC-assessment af te leggen.
Kan je alle competenties aantonen, dan behaal je meteen de beroepskwalificatie Hoeknaadlasser (BK-0236-4).
Wie enkel competentie 9 niet kan aantonen, behaalt alsnog de deelkwalificatie Hoeknaadlasser halfautomaat (BK-0236-4-DBK-01). Wie enkel competentie 8 niet kan aantonen, behaalt de deelkwalificatie Hoeknaadlasser TIG (BK-0236-4-DBK-02).
Ben je niet over de hele lijn geslaagd maar kan je toch een aantal losse competenties aantonen, dan ontvang je daarvoor ook een bewijs.
Over het beroep
De hoeknaadlasser last hoeknaadverbindingen in laaggelegeerd constructiestaal met het halfautomaatproces en het TIG-proces in de lasposities PA, PB, PD, PF en PH. Hij houdt zich daarbij aan de geldende internationale normen, de lasmethodebeschrijving en het lasplan.
Ter voorbereiding van het lassen controleert hij de afmetingen van de lasnaden en verwijdert hij bramen of andere onzuiverheden. Na het lassen controleert hij de kwaliteit van de lasnaad en verwijdert hij eventuele lasspatten of verkleuringen.
Materiaal en extra kosten
Alle nodige materialen en gereedschappen worden je door het leerbedrijf ter beschikking gesteld. Wat je voor de lessen en voor het EVC-assessment nodig hebt, wordt je naderhand meegedeeld.
Extra info
Vooraleer je inschrijft word je uitgenodigd voor een infosessie. Hier krijg je alle praktische info mee. Wat je hoe dan ook nodig zal hebben is een bewijs van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB.