interieur
Opleiding Voltijdse dagopleiding interieurinrichter
Wat doet een interieurinrichter?
Als interieurinrichter, ook wel bekend als interieurvormgever, ben je verantwoordelijk voor het plannen, ontwerpen en creëren van aantrekkelijke en functionele binnenruimtes. Hiervoor zal je nauw samenwerken met de klanten om een duidelijk beeld te krijgen van hun behoeften, wensen en persoonlijke stijl. Het vermogen om goed te luisteren en de visie van de klant te vertalen naar een concreet ontwerpconcept is cruciaal.
Na het vaststellen van de behoeften van de klant begin je als interieurinrichter met ontwerpen. Dit omvat het maken van plattegronden, het selecteren van kleurenschema’s, materialen, meubilair en verlichting om een samenhangend interieurontwerp te creëren dat esthetisch aantrekkelijk is en de functionaliteit optimaliseert. Voor het ontwerpen maak gebruik van 3D-modellering en software voor interieurontwerp, op deze manier bezorg je de klant een realistisch beeld van het eindresultaat.
Als interieurinrichter heb je oog voor detail en een gevoel voor ruimte, kleur en textuur. Je kan dus ook advies geven over duurzame ontwerpkeuzes (circulair ontwerpen) en de nieuwste trends in interieurinrichting.
Wat leer je in de opleiding interieurvormgeving?
In deze praktijkgerichte opleiding interieurvormgever leer je aantrekkelijke en functionele binnenruimtes ontwerpen. Gedurende de volledige opleiding ga je praktijkervaring opdoen door te werken aan projecten, hierbij zet je jouw technische vaardigheden om in de praktijk. Hierbij ontwikkel je je ruimtelijk inzicht en esthetisch gevoel. Je zal zelfstandig ontwerpvoorstellen maken na het analyseren van objecten en ruimtes. Elk project wordt zorgvuldig beoordeeld op functionaliteit, creativiteit, materiaalkeuze (met het oog voor milieu én budget) en slimme toepassing van verlichting en techniek. Uiteraard komt ook kleur- en materiaalgebruik hier aan bod.
De projecten worden ondersteund door heel wat theoretische vakken. Hierin krijg je de nodige kennis over materialen, technieken, constructies,… Ook worden er twee technische tekenprogramma’s aangeboden in deze opleiding. Met deze theoretische bagage en jouw onmisbare creativiteit, leer je alle kneepjes van het vak om de structurele aanpassingen van een gebouw uit te voeren. De opleiding focust zich niet enkel op woningen: ook het interieur van o.a. een commerciële zaak leer je ontwerpen. Je krijgt ook voldoende training in werkplanning en budgettering.
De dagopleiding bevat ook een stage van 100 uur waarbij je op de arbeidsmarkt zelf op zoek gaat naar een stageplek.
Aan het einde van dit traject ben je perfect in staat om een volledig project te realiseren en te presenteren, inclusief een gedetailleerd lastenboek en een digitaal ontwerp. Bovendien leer je hoe je jouw keuzes en jouw project kunt motiveren en overtuigend kunt verkopen.
Hou er rekening mee dat deze opleiding zeer technisch is en zich voornamelijk richt op de structurele aspecten van een interieur. Als jouw interesse meer uitgaat naar de decoratieve aspecten van een interieur, zoals kleuren, afwerking, meubels en gadgets, dan raden we onze interieurstyling-opleiding aan.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar, met meerdere lesdagen per week. De opleiding bestaat uit meerdere theoretische modules. Deze worden praktisch uitgewerkt in verschillende projecten doorheen het cursusjaar. Aan deze projecten zal ook thuis verder gewerkt worden.
Het omvat volgende modules:
- digitaal tekenen: VectorWorks - 40 uur (vrijstelbaar)
- leren tekenen van digitale plannen
- ontwerpcontext - 56 uur
- meubel- & interieurgeschiedenis
- kleur en licht
- ontwerpfases / vakterminologie
- ergonomie en organisatie
- functionele aspecten van het wonen
- zoekmethodes / bibliotheken
- impact van het ontwerpen
- basis manuele tekentechnieken - 48 uur (vrijstelbaar)
- planlezen / plantekenen
- manueel schetsen
- Sketch’up – moodboarding - 40 uur (vrijstelbaar)
- moodboarding
- visuele communicatie
- Sketch'up
- materiaal- en constructieleer - 40 uur
- bouwconstructie
- interieurconstructie
- meubelconstructie
- materialenleer
- interieurtechnieken - 32 uur
- elektriciteit / verlichting
- domotica & veiligheid
- sanitaire installaties, verwarming & ventilatie
- renderen – post-processingsoftware - 28 uur
- renderen
- basisprincipes photoshop
- huisstijl/branding - 36 uur
- huisstijl ontwikkelen
- basis Adobe illustrator
- beroepsmethodiek – interieurinrichter - 32 uur
- kostprijsberekenen
- werkplanning
- communicatie
- verschillende projecten:
- project 1 - 36 uur
- project 2 - 36 uur
- project 3 - 52 uur
- project 4 - 52 uur
- project 5 - 52 uur
- stage
- eindproject - 24 uur
- eindproef
- Start me up
Dit curriculum is nog onder voorbehoud. Wijzigingen aan modules en aantal lesuren kan.
Voor wie
De opleiding is bedoeld voor iedereen die enthousiast wordt van interieur en interieurvormgeving en hier zijn beroep van wil maken, als zelfstandig ondernemer, of als medewerker in een interieurbedrijf.
Voorkennis niet nodig.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent/wordt 18 jaar in de loop van het jaar waarin de opleiding start.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door de Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO)
Materiaal en extra kosten
Voor deze opleiding is het gebruik van een eigen laptop nodig. Deze wordt gebruikt voor o.a. Sketch'Up en VectorWorks.
Deze en andere nodige licenties kan je, op vertoon van je SYNTRA-inschrijvingsbewijs, aan een voordelig tarief verkrijgen. Meer informatie over het aanschaffen van licenties en de werkwijze krijg je tijdens de lessen.
Welke vereisten er zijn voor je laptop, kan je hier vinden.
Kosten voor het visueel voorstellen van projecten (maquettemateriaal e.d.) en evt. de aankoop van tekenmateriaal zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen.
De kostprijs voor de visuele voorstelling is afhankelijk van je eigen vindingrijkheid. Ook voor beursbezoeken kan eventueel een bijdrage worden aangerekend.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Extra info
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde aanvraagformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.