DUAAL LEREN

LEER JE LIEVER DOOR TE DOEN?

Dan is duaal leren misschien iets voor jou!

Als je enkel op de schoolbanken zit, doe je nauwelijks werkervaring op. Dit is niet het geval bij duaal leren of werkplekleren. Je leert de nodige skills op je werkplek gedurende 4 dagen per week onder begeleiding van een mentor of vakexpert. Daarnaast volg je 1 dag les op een Syntra-campus.

Volgens onderzoek is duaal leren, onder begeleiding van een vakexpert, de beste en snelste manier om een vak te leren.

Waarom duaal leren?

Steek je graag de handen uit de mouwen in plaats van te leren op de schoolbanken? Heb je goesting om mee te draaien in een bedrijf? Wil je graag de juiste vaardigheden en/of competenties leren? Dan ben je geknipt voor duaal leren: opleidingstrajecten waarbij je de job al doende leert, stap voor stap in de praktijk. Een volwaardige leerweg naar de job die je wil uitoefenen.

Iedereen tussen 15 en 25 jaar

 • 1 tot 3 jaar, afhankelijk van vooropleiding

 • Leren én werken

 • 4 dagen leren op de werkvloer, 1 dag leren op de campus

 • Zeer grote kans op werk na afstuderen

Hoe ‘werkt’ duaal leren?

Duaal leren is een prima alternatief voor wie graag leert in de praktijk. Je combineert 4 dagen werken op je werkplek met 1 dag les bij Syntra. In vergelijking met het voltijds secundair onderwijs zit je dus veel minder in de klas. Bovendien omvat de lesdag slechts 4u algemene vorming (secundair onderwijs) en 4u beroepsgerichte vorming, deze lessen zijn afgestemd op wat je leert op je werkplek. Met duaal leren verwerft de jongere de vaardigheden die nodig zijn op de werkplek.

Wie start bij Syntra krijgt een persoonlijke trajectbegeleider aangewezen. Die ondersteunt jou doorheen je duaal traject want duaal leren doe je niet alleen. De duur van je opleiding hangt af van het traject dat je reeds hebt gevolgd bij instap.

Voordelen

 • Leer de juiste competenties op de werkvloer

 • Je ouders behouden recht op kinderbijslag (Groeipakket)

 • Vergoeding voor je prestaties op de werkvloer

 • Bouw de juiste (theoretische) vaardigheden op

 • Erkend diploma of getuigschrift, mogelijkheid tot behalen diploma secundair onderwijs

 • Persoonlijke begeleiding

 • 90% van onze leerjongeren heeft een vaste job aan het einde van hun duale opleiding

Volg een infosessie

Lijkt één van onze duale opleidingen je wel wat, maar wens je graag meer informatie? Neem dan deel aan één van onze (digitale) infosessies. Tijdens dit moment geven we extra uitleg over onze werking, enkele praktische zaken en beantwoorden we graag al jouw vragen.

Welke opleidingen kan je volgen via duaal leren?

Kies uit een ruim aanbod duale opleidingen in meer dan 9 sectoren. Het opleidingsaanbod is zeer breed en gaat van fietsenmaker, hulpkok en tuinaanlegger tot kapper, zorgkundige en kinderbegeleider. Heb je al een beroep voor ogen? Veel kans dat je het terugvindt in ons uitgebreid opleidingsaanbod.

Duaal leren vs (voltijds) secundair onderwijs

Syntra is pionier in werkplekleren (duaal leren) en lanceerde in 2021 een nieuwe website over duaal leren: syntraduaal.be. Op deze website vind je meer info over de verschillende opleidingsvormen en alle duale opleidingen.

Ben je de ouder van een jongere die minder floreert in het klassieke schoolsysteem? Informeer je bij Syntra en ontdek of een duaal traject een match is voor jouw zoon of dochter. Wie weet is ‘leren in de praktijk’ net de boost die hij of zij nodig heeft!

Leerbedrijf worden?

Bij werkplekleren leid je iemand op in je organisatie of onderneming. Dat maakt jou een onmisbare schakel in het werkplekleren. Je geeft jongeren en jongvolwassenen de mogelijkheid om het beroep van hun dromen te leren en de juiste competenties te verwerven, terwijl ze zich inzetten voor jouw onderneming.