Terug naar home
MijnSyntra

Duaal leren

Leer je liever door te doen?

Dan is duaal leren misschien iets voor jou!
Als je enkel op de schoolbanken zit, doe je nauwelijks werkervaring op. Dit is niet het geval bij duaal leren of werkplekleren. Je leert de nodige skills op je werkplek gedurende 4 dagen per week onder begeleiding van een mentor of vakexpert. Daarnaast volg je 1 dag les op een Syntra-campus.

Volgens onderzoek is duaal leren, onder begeleiding van een vakexpert, de beste en snelste manier om een vak te leren.

Waarom duaal leren?

Steek je graag de handen uit de mouwen in plaats van te leren op de schoolbanken? Heb je goesting om mee te draaien in een bedrijf? Dan ben je geknipt voor duaal leren: opleidingstrajecten waarbij je de job al doende leert, stap voor stap in de praktijk.

 • Iedereen tussen 15 en 25 jaar

 • 1 tot 3 jaar, afhankelijk van vooropleiding

 • Leren én werken

 • 4 dagen leren op de werkvloer, 1 dag leren op de campus

 • Zeer grote kans op werk na afstuderen

Hoe werkt het?

Duaal leren is een prima alternatief voor wie graag leert in de praktijk. Je combineert 4 dagen werken op je werkplek met 1 dag les bij Syntra. In vergelijking met het klassieke onderwijs zit je dus veel minder in de klas. Bovendien omvat de lesdag slechts 4u algemene vorming en 4u beroepsgerichte vorming, deze lessen zijn afgestemd op wat je leert op je werkplek.

Wie start bij Syntra krijgt een persoonlijke trajectbegeleider aangewezen. Die ondersteunt jou doorheen je opleidingstraject want duaal leren doe je niet alleen. De duur van je opleiding hangt af van het traject dat je reeds hebt gevolgd bij instap.

IE5A1496-2

Voordelen

 • Leer een vak op de werkvloer

 • Je ouders behouden recht op kinderbijslag (Groeipakket)

 • Vergoeding voor je prestaties op de werkvloer

 • Bouw ervaring op

 • Erkend diploma of getuigschrift, mogelijkheid tot behalen diploma secundair onderwijs

 • Persoonlijke begeleiding

 • 90% van onze leerjongeren heeft een vaste job aan het einde van hun stage

Volg een infosessie

Lijkt een duale opleiding je wel wat, maar wens je graag meer informatie? Neem dan deel aan één van onze (digitale) infosessies. Tijdens dit moment geven we extra uitleg over onze werking, enkele praktische zaken en beantwoorden we graag al jouw vragen.

Welke opleidingen kan je volgen via duaal leren?

Kies uit een ruim aanbod studierichtingen in meer dan 9 sectoren. Het opleidingsaanbod is zeer breed en gaat van fietsenmaker, hulpkok en tuinaanlegger tot kapper, zorgkundige en kinderbegeleider. Heb je al een beroep voor ogen? Veel kans dat je het terugvindt in ons uitgebreid opleidingsaanbod.

Meer info over duaal leren

Syntra is pionier in werkplekleren en lanceerde in 2021 een nieuwe website over duaal leren: syntraduaal.be. Op deze website vind je meer info over de verschillende opleidingsvormen en de richtingen.

Ben je de ouder van een jongere die minder floreert in het klassieke schoolsysteem? Informeer je bij Syntra en ontdek of duaal leren een match is voor jouw zoon of dochter. Wie weet is ‘leren in de praktijk’ net de boost die hij of zij nodig heeft!

IE5A2930-2

Leerbedrijf worden?

Bij werkplekleren leid je iemand op in je eigen bedrijf. Dat maakt jou een onmisbare schakel in het werkplekleren. Je geeft jongeren en jongvolwassenen de mogelijkheid om het beroep van hun dromen te leren terwijl ze zich inzetten voor jouw onderneming.

Leertijd Romina
Ontdek Leertijd met Romina

Ontdek Leertijd met Romina

Leren en werken

Blog
Leertijd Florence
Ontdek Leertijd met Florence

Ontdek Leertijd met Florence

Leren en werken

Blog
Leertijd Mauro
Ontdek Leertijd met Mauro

Ontdek Leertijd met Mauro

Leren en werken

Blog
brand element