8 december 2020 Ondernemen

STEFFEN MAAKTE DE SPRONG VAN HOBBYBROUWER NAAR MICROBROUWER

Steffen De Backer was al vijf jaar hobbybrouwer toen hij vorig jaar de stap zette om zijn microbrouwerij in Wetteren te openen. Daar brouwt hij ondertussen zijn drie artisanale bieren.

VIERDAAGSE OPLEIDING HOBBYBROUWER

“Ik ben geleidelijk aan in het hobbybrouwen gerold. Ik was geïnteresseerd in Belgische, zware bieren en probeerde regelmatig nieuwe soorten. Bij het proeven merkte ik dat ik vaak iets wilde veranderen aan de smaak. Dat bracht mij op het idee om de vierdaagse opleiding hobbybrouwer te volgen bij Syntra. Ik was heel nieuwsgierig om te weten of ik dat zou kunnen. Het brouwen beviel mij enorm, alhoewel het snel duidelijk werd dat het zeker niet eenvoudig is. Wanneer je een bier ontwikkelt, kan je bij elke nieuwe poging maar een tweetal zaken veranderen. Anders kom je er nooit achter wat de verandering precies heeft teweeggebracht.”

“Ik was zeven maanden op reis in Zuid-Amerika toen ik de beslissing heb genomen om een microbrouwerij op te starten. Ik was op dat moment projectleider van een restauratiebedrijf in Brugge, maar ik voelde dat het tijd was voor iets anders. Aangezien het brouwen het meeste van mijn vrije tijd in beslag nam, leek het mij evident om daar iets mee te doen. Daarnaast keek ik ernaar uit om mijn bier eindelijk te kunnen verkopen. Dat kon alleen door het door iemand anders te laten brouwen of door zelf een microbrouwerij te openen. De keuze was dus snel gemaakt.”

Bij het proeven merkte ik dat ik vaak iets wilde veranderen aan de smaak. Dat bracht mij op het idee om de vierdaagse opleiding hobbybrouwer te volgen bij Syntra. Ik was heel nieuwsgierig om te weten of ik dat zou kunnen.

ONDERNEMINGSPLAN

“Toen ik terug in België was, ondernam ik de eerste stappen richting mijn eigen brouwerij. Zo volgde ik de opleiding microbrouwer bij Syntra. Ik had natuurlijk al ervaring met brouwen, maar niet op grotere schaal. Ook ontbrak ik heel wat theoretische kennis. Op het internet vind je heel veel informatie, maar vooral ook heel wat tegenstrijdigheden. Ik wilde graag de juiste kennis hebben en up to date zijn over het brouwproces.”

“Op de universiteit volgde ik de opleiding industrieel ingenieur. Daar zag ik wel wat marketing en boekhouden, maar de praktische kennis om een eenmanszaak te starten ontbrak ik. Daarom volgde ik nog een tweede opleiding bij Syntra, bedrijfsbeheer. Daardoor was ik ook in staat om een ondernemingsplan te schrijven. Ik onderzocht welke volumes ik moest brouwen zodat mijn brouwerij rendabel zou zijn. Naar dat plan grijp ik nog steeds terug wanneer ik vragen heb. Toen ik wist dat mijn ondernemingsplan in theorie haalbaar was, startte ik met het aanvragen van de vergunningen. In mei 2019 werd ik effectief erkend als brouwerij en half juli was mijn bier klaar voor verkoop. Op dat moment heb ik mijn brouwerij ook de eerste keer toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.”

“Ik had natuurlijk wel wat schrik om deze stap te zetten, maar mijn ondernemingsplan gaf mij op dat vlak een goede houvast. Ik had voor mijzelf op voorhand uitgemaakt dat ik er niet zou aan beginnen, mocht blijken dat het op papier niet mogelijk zou zijn. Ook mijn ouders waren door mijn goed onderbouwd ondernemingsplan wat geruster. Ik gaf natuurlijk een goede job op voor een sprong in het onbekende, maar eens mijn omgeving zag dat ik het serieus meende, vielen de zorgen weg.”

Zelf ben ik elke dag met mijn brouwerij bezig, maar mijn weken zien er natuurlijk wel altijd anders uit. Sommige weken ben ik twaalf uur per dag aan het brouwen, andere weken ben ik vooral bezig met administratie en met leveren.

PIKAFLOR

“Momenteel brouw ik drie eigen bieren. Het eerste bier is de Pikaflor – Zuid-Amerikaans voor kolibrie – waarmee het allemaal begonnen is. Het tweede bier is de Pikahop en het derde bier is een donker bier dat ik nog maar pas in de grote installatie heb gebrouwd. Mijn bier verkoop ik bewust zeer lokaal. Je kan het bier hier in de brouwerij aankopen en daarnaast vind je het ook in een tiental cafés in Wetteren. Ik hou van het persoonlijk contact met mijn klanten en verkies dus deze manier boven het verkopen in een winkel.”

“Doorheen de jaren heb ik heel wat geëxperimenteerd met verschillende soorten mout, hop en gist. Uiteindelijk bleek dat het bier dat volledig mijn smaak was, steeds gemaakt werd met volledig Belgische grondstoffen. Daarnaast zijn de ingrediënten natuurlijk ook nog een stuk verser. Ik kies dus voor Belgische grondstoffen voor de smaak, maar anderzijds is het ook gewoon logisch naar transport toe. Waarom zou ik het verder zoeken?”

NOG MEER RECEPTEN ONTWIKKELEN

“Zelf ben ik elke dag met mijn brouwerij bezig, maar mijn weken zien er natuurlijk wel altijd anders uit. Sommige weken ben ik twaalf uur per dag aan het brouwen, andere weken ben ik vooral bezig met administratie en met leveren. Mijn ambitie is niet om de brouwerij verder uit te breiden, ik wil het graag klein houden. Ik ben een brouwer en het is niet mijn bedoeling om bedrijfsleider te worden. Ik kijk er wel naar uit om nog meer recepten te kunnen ontwikkelen. In de toekomst wil ik ook nog graag een grotere installatie, zodat ik grotere hoeveelheden in een keer kan brouwen. Dat zorgt voor een enorme tijdswinst, maar het is natuurlijk ook een serieuze investering.”

BENIEUWD NAAR DE OPLEIDING?

Heb je net als Steffen een grote passie voor brouwen? Ontdek de opleiding via de link hieronder.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht