19 maart 2023 Een nieuw (bij)beroep

OPLEIDINGEN SPORTVERZORGER EN WIELERVERZORGER BEHOREN TOT WERELDKLASSE

Sporters beleven meer. Maar sporters presteren vooral beter als ze hun lichaam goed (laten) verzorgen. Bart Willockx heeft als docent bij Syntra al honderden sportprofessionals ingelijfd. Hij is pionier in België op vlak van sport- en wielerverzorging. En in de rest van de wereld: de opleidingen die hij geeft zijn ongezien, zowel op lokaal als globaal niveau.

KINESITHERAPIE VERSUS SPORTVERZORGING

Docent Bart Willockx is kinesitherapeut en sportverzorger. Ondanks de overlap tussen het werkveld van een kinesitherapeut en dat van een sportverzorger, zijn het twee volwaardige beroepen.

Bart: “Kinesisten werken curatief, wat betekent dat we atleten met kwetsuren of blessures behandelen. Sportverzorgers werken preventief en richten zich op het voorkomen van kwetsuren of blessures. De focus is anders, maar wel complementair. Beide disciplines vullen elkaar goed aan.”

Het lichaam van een sporter is hun kostbaarste bezit. Om er maximaal rendement uit te kunnen halen, moet het met de allergrootste professionele zorg behandeld worden.

Bart: “Doorheen mijn carrière merkte ik echter dat er een gebrek was – en nog steeds is – aan bekwame professionals die zich uitsluitend bezighouden met de verzorging van sporters. Vanuit mijn eigen kennis en opgebouwde ervaring voelde ik me geroepen om deze opleiding in het leven te roepen.”

VIVE LE VÉLO, VIVE LE ‘VERZORGER’

In 2008 doceerde Bart voor het eerst de opleidingen Sportverzorger en Wielerverzorger bij Syntra Midden-Vlaanderen.

Bart: “Sportverzorging behandelt verschillende soorten sporten, terwijl wielerverzorging vanzelfsprekend meer focust op de verzorging van wielrenners. Ongeacht de discipline: in beide opleidingen leer ik cursisten hoe ze het herstel van eender welke atleet optimaal kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld door massage-, taping- en bandagetechnieken toe te passen. Aan de hand van enkele parameters moeten ze kunnen inschatten of iemand al dan niet klaar is om goed te presteren.”

DE SPORTVERZORGER AKA ‘PERSONAL RECOVERY COACH’

Volgens Bart zou de benaming ‘personal recovery coach’ de lading beter dekken.

Bart: “Er bestaan nog wat misvattingen over de job van een sportverzorger. Ons takenpakket reikt verder dan het uitdelen van bidons en beheren van de drankenvoorraad. Zo moet een sportverzorger bijna 300 verschillende vaardigheden in de vingers hebben.”

Enkele jaren geleden kreeg Bart vanuit de overheid de opdracht om een aanzet te maken voor het beroepsprofiel van de sportverzorger. Het werd een uitgebreid profiel dat uit 288 vaardigheden bestaat.

Bart: “Dat het beroep van sportverzorger meer en meer erkenning krijgt, vind ik een goede zaak. Er is bijna geen ruimte meer voor nattevingerwerk. Voorheen was er weleens discussie over wie welke taken zou opnemen, bijvoorbeeld tijdens een wielerwedstrijd. Wat doet een kinesist, wat doet een sportverzorger? Het was een kwestie van tijd eer er letterlijk accidenten zouden gebeuren.”

COMMUNICATIE LOOPT GESMEERD

Het beroepsprofiel maakt niet alleen een duidelijk onderscheid tussen het takenpakket van een kinesitherapeut en dat van een sportverzorger, het bevordert ook de communicatie tussen beide beroepen.

Bart: “Als sport- of wielerverzorger kom je vaak in contact met andere professionals, waaronder kinesisten en artsen. In het belang van je cliënten moet je goed kunnen communiceren met alle betrokken partijen. Het zorgt er ook voor dat je serieuzer wordt genomen in je job.”

OPLEIDING WIELERVERZORGER BEHOORT TOT WERELDKLASSE

Dat Bart uitblinkt in zijn vakgebied, bewijzen ook zijn ex-cursisten, die vandaag hoge toppen scheren in de sportwereld.

Bart: “Vier ex-cursisten zijn actief bij verschillende voetbalploegen in eerste klasse, nl. RSC Anderlecht, KV Mechelen, Union en Charleroi. In 2016 waren maar liefst 15 van mijn ex-cursisten aanwezig tijdens de Olympische Zomerspelen in Rio, om zich te ontfermen over de verzorging van de atleten. Ook bij de Rode Duivels werken voormalige studenten van mij.”

De opleiding Wielerverzorging is uniek in België én de wereld.

Bart: “De opleiding wordt nergens anders aangeboden. Wij Vlamingen zijn natuurlijk geboren wielerfanaten, we ademen koers. Maar ik merk dat ze ook in het buitenland meer en meer interesse tonen in deze opleiding. Ik hoop dat we het beroepsprofiel in binnen- en buitenland verder kunnen uitwerken, zodat er in de toekomst nog meer erkenning komt voor ons prachtig beroep.”

OOK LES VOLGEN BIJ BART?

De opleiding Wielerverzorger gaat in september weer van start. Dat betekent dat je eerst kan genieten van de voorjaarsklassiekers. Schrijf je nu al in, want de plaatsen zijn beperkt.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht