Belgian Cheese Awards 23 februari 2025

In gesprek met docente Ann Keymeulen

22 januari 2025 Belgian Cheese Awards

Kaasliefhebbers opgelet! Op 23 februari 2025 organiseert docente en Kaasmeester Ann Keymeulen voor de eerste keer de Belgian Cheese Awards in Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel. “Van rauwmelkse kazen tot gepasteuriseerde kazen, ons land heeft zo’n prachtige producten. Met de Belgian Cheese Awards wil ik die Belgische kaasproducenten welverdiend in de kijker zetten.”

De Belgian Cheese Awards

Als hoofddocent kaasmeester, (Belgisch) kaasspecialist, auteur van “De Kunst van Kaas” én jurylid bij diverse prestigieuze kaaswedstrijden nog niet genoeg was, voegt docente Ann nu ook ‘oprichter van De Belgian Cheese Awards’ aan haar repertoire toe. “Ik fantaseerde al jaren over een eigen initiatief, zoals bijvoorbeeld een kaaswedstrijd organiseren”, vangt Ann aan. “Samen met vier studenten ‘Event- en projectmanagement’ aan de Arteveldehogeschool in Gent gebeurt het nu ook echt. Spannend hé!”

"Ik wil de professional bereiken, maar ook de consument en de producent met elkaar verbinden."
Opleiding kaasmeester
Ann Keymeulen
Docente Kaasmeester

Een uniek event

De Belgian Cheese Awards zijn geen gewone kaaswedstrijd. “Ik wil de professional bereiken, maar ook de consument en de producent met elkaar verbinden”, gaat Ann verder. “Er bestaan reeds kleine, lokale wedstrijden, maar die geraken nooit bekend bij het grote publiek. Dat is ontzettend jammer, want er zijn zoveel prachtige kaasmakers in België. Met de Belgian Cheese Awards breng ik daar verandering in.”

De activiteiten

Op het menu staan tal van smakelijke activiteiten. “Naast de kaaswedstrijd gaan er verschillende workshops en proeverijen door”, vertelt Ann. “Zo leer je de lekkerste combinaties tussen kaas, bier, cocktails en mocktails kennen en leer je lekkerste pizza’s met Belgische kazen maken. Er vindt ook een kaasmarkt plaats waar je kennismaakt met de bedrijven achter de kazen. We sluiten de dag af met een exclusief kaasbuffet voor foodprofessionals. Hét ideale moment om te netwerken uiteraard.”

En de winnaar is…

Het hoogtepunt van de dag blijft natuurlijk de Belgian Cheese Award. “Iedere kaas wordt beoordeeld door twee verschillende teams, elk bestaande uit vier juryleden”, zegt Ann. “Op die manier creëren we zoveel mogelijk neutraliteit. De winnaar mag voortaan het logo van de Belgian Cheese Awards gebruiken. Dat straalt toch heel wat allure uit en zorgt voor een stimulans in de verkoop. Het zorgt ook voor heel wat bewustwording in België. We mogen gerust wat chauvinistischer zijn.”

Meer weten over kaas?

Blijf niet op je honger zitten en schrijf je in voor de Belgian Cheese Awards of ontdek onze kaasopleidingen.

Infoavond op 26 mei van 18u tot 21u

X