20 november 2020 Een nieuw (bij)beroep

BART EN TIM MAKEN BEDRIJVEN ONAFHANKELIJK VAN HET DISTRIBUTIENET

Bart Blindeman en Tim De Schryver zijn een deel van YouPower. Deze onderneming slaat opgewekte energie op voor onmiddellijk verbruik of op een batterij. Dat zorgt ervoor dat zowel bedrijven als particulieren in hun eigen energie kunnen voorzien en dus onafhankelijk zijn van het distributienet.

WAT BEGON ALS EEN IDEE...

“Begin 2018 hebben we met zes gelijkgestemden YouPower opgestart. Wat begon als een idee van Kurt Wante, is nu uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met een groep, sterk technisch onderlegde, vrienden aan het roer. Om up-to-date te blijven, volgden we een aantal cursussen. De opleiding batterijspecialist was zeker een meerwaarde!.” aldus Bart en Tim.

In de toekomst zou iedereen in zijn eigen energie moeten voorzien

Thuisbatterijen en off-gridsystemen

“We zetten vooral in op thuisbatterijen en off-gridsystemen. Een thuisbatterij staat toe om de opgewekte energie op te slaan om daarmee de nachten en eventuele pieken te overbruggen. Op die manier ben je veel minder afhankelijk van het stroomnet en ben je zeker van groene stroom. Als je met zo’n thuisbatterij werkt, kan je indien nodig nog steeds een beroep doen op het openbaar elektriciteitsnetwerk. Offgridsystemen zijn het meest interessant voor bedrijven, omdat zij een hoger verbruik hebben.”

Dromen van een groene(re) toekomst

“Momenteel werken we enkel met zonnepanelen om energie op te wekken. In theorie kan je alles aansluiten wat energie voorziet. Zo hebben we al aanvragen gekregen om windmolens te koppelen, maar dat doen we in principe niet. Een windmolen werkt mechanisch en krijgt dus te maken met slijtage en onderhoudskosten.”

“Het grootste rendement van onze systemen zien we bij kmo’s en particulieren met een groot energieverbruik. Ook in grote bedrijven kunnen we onze systemen toepassen, maar dan heb je een container aan batterijen nodig, wat meestal niet zo praktisch is. We kunnen wel altijd een deel van het bedrijf voorzien van onze systemen, zoals een bepaalde werkplaats of de kantoren. We kunnen via internet al onze installaties constant monitoren. De klant kan zelf ook alles bijhouden via een applicatie. Zo kunnen ze in één oogopslag zien wat ze verbruiken, hoeveel energie ze produceren en op welke energie ze op dat moment aan het werken zijn.”

“Wij dromen van een toekomst waarin iedereen in zijn eigen energie voorziet via zon of water. YouPower is een startup en we hopen natuurlijk dat die blijft groeien. We doen alleszins ons uiterste best om mee te blijven evolueren met de technologie. Momenteel werken we door de zekerheid van onze vaste job zonder stress, wat natuurlijk ook plezant is. Wanneer YouPower groeit, zullen we niet allemaal tegelijk onze vaste job opgeven. Wie de eerste wordt die voltijds in YouPower stapt, dat weten we nog niet (lacht).”

Benieuwd naar de verdere plannen van Bart & Tim? Ontdek ze op hun website
www.youpower.be.

WIL JE OOK INZETTEN OP GROENE ENERGIE?

Wil je net als Bart en Tim meer te weten komen over batterijen en laadpalen? Ontdek ons aanbod hieronder.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht