Code 95
Opleiding Defensief rijden (C&D)
Veel van de ongevallen op onze wegen zijn te wijten aan afleiding in het verkeer, onoplettendheid, een slechte kijktechniek of asociaal rijgedrag. Deze opleiding defensief rijden is gericht op het voorkomen van ongevallen door mogelijke gevaren te voorzien en het eigen rijgedrag daarop af te stemmen.
Deze opleiding omvat een individuele praktijkrit van 3u op de openbare weg (met uw eigen voertuig) en voldoet aan de verplichte praktijkmodule in het kader van de nascholing CODE 95.
De module is erkend voor 7 kredietpunten (7 uur) en valt onder thema 1
Belangrijk !
Vanaf 22/08/2020 is het niet meer toegelaten om twee keer dezelfde opleiding te volgen in een traject van 35 uren. Let hier op bij het boeken van een opleiding.
Contacteer ons indien u deze opleiding op maat (Frans of Nederlands) wenst te volgen.
Programma
Als alle bestuurders overal de principes van het defensief rijden zouden toepassen, zouden er ongetwijfeld heel wat minder (zware) ongevallen gebeuren.
Defensief rijden doe je door zelf een correct rijgedrag te vertonen en gepast anticipeert op de mogelijke fouten van andere weggebruikers door het eigen rijgedrag aan te passen.
Theorie (4u)
- Wat is defensief rijden ?
- Ongevallenstatistieken
- Meest voorkomende ongevalssituaties met vrachtwagen en bus
- Manoeuvreren, veranderen van rijstrook, dode hoek, ...
- Controle van het voertuig voor vertrek: lichten, banden, vloeistoffen,...
- Technische hulpmiddelen: ABS, ASR, Adaptive cruise control, Active brake Assist, ...
- Snelheid als risicofactor en invloed van weersomstandigheden
- Afstand houden
- Mijn rol als chauffeur
- Afleiding in het verkeer, Juiste kijktechniek
- De gordel
- Invloed van alcohol en medicatie
Praktijkrit (3u)
Tijdens een rit op de openbare weg word je gecoacht op defensief rijgedrag, met aandacht voor alle onderwerpen die tijdens de theorie besproken zijn. Individuele begeleiding en coaching door onze docent zorgt voor een aanpak op jouw maat.
De praktijkrit is niet aansluitend op de theorie en wordt in onderling overleg ingepland en gebeurt met het eigen voertuig.
Om de praktijkrit te mogen doen moet je op je rijbewijs over een geldige medische schifting beschikken (kolom 11).
Voor wie
Deze module is bedoeld voor chauffeurs met rijbewijs C/CE/D/DE die zich in orde willen stellen met de verplichte nascholing vakbekwaamheid CODE 95.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Om de nascholing te kunnen volgen dient u op uw rijbewijs over de CODE 95 te beschikken. Dit kan u controleren in kolom 12 op de achterzijde van uw rijbewijs. De praktijk kan enkel gedaan worden, mits u over een geldig rijbewijs beschikt (medische keuring moet in orde zijn en op het rijbewijs vermeld staan).
Breng zeker je rijbewijs mee de dag van de opleiding.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Elke module van 7u levert je een attest met 7 kredietpunten op. In totaal heb je over een periode van 5 jaar 35 kredietpunten nodig om jouw CODE 95 (vakbekwaamheid) te kunnen vernieuwen op je rijbewijs.
Er is geen examen verbonden aan de opleidingen, maar er is wel een aanwezigheid van 100% vereist. Dat betekent dat het start- en einduur van de opleiding strikt dient gerespecteerd te worden.
Attesten
Na de opleiding registreren wij uw deelname in Cronos, de database van MOW.
U kan via “Mijn burgerprofiel” zelf controleren welke modules door u werden gevolgd en door de opleidingsverstrekker werden geregistreerd.
De individuele attesten worden slechts op uitdrukkelijk verzoek elektronisch doorgestuurd (niet meer op papier). Enkel voor buitenlandse chauffeurs wordt hier een uitzondering op gemaakt, aangezien zij niet de mogelijkheid hebben dit via “Mijn burgerprofiel” te consulteren.
Materiaal en extra kosten
Nxtpro (Skilled by bv & dochteronderneming van Syntra Midden-Vlaanderen) is een door MOW erkend opleidingscentrum met het nummer OC-086.
Bestuurders met een rijbewijs C of D moeten naast het gewone rijbewijs ook over een basiskwalificatie vakbekwaamheid (CODE 95) beschikken wanneer zij bezoldigd vervoer (goederen of personen) willen uitvoeren. Om deze vakbekwaamheid te behouden, moet een chauffeur elke 5 jaar 35 uren nascholing volgen.
Deze reglementering geldt in alle Europese lidstaten.
Vanaf de 2de cyclus mogen de onderwerpen van de nascholingen niet meer vrij gekozen worden, maar dient een chauffeur uit elk van de 3 verplichte thema’s minstens 1 module te volgen.
Thema 1 Nascholing in rationeel rijden
- Ecodrive (met individuele praktijkrit) (NL/F)
- Defensief rijden (met individuele praktijkrit)
- Ladingzekering (NL/F)
Thema 2 Toepassen van de voorschriften:
- Rij- en rusttijden en digitale tachograaf (NL/F)
- Wegcode en Europees aanrijdingsformulier (NL/F)
- Rij- en rusttijden, digitale tachograaf + CMR
- Vervoer van gevaarlijke stoffen onder vrijstelling ADR
- Uitzonderlijk vervoer
- Veilig aan de slag als chauffeur (NL/F)
Thema 3 Gezondheid, verkeers- en milieuveiligheid, dienstverlening en logistiek:
- EHBO voor de chauffeur (NL/F)
- Ergonomie, fit & gezond
- Attitudetraining (NL/F)
- De chauffeur als ambassadeur
- Preventie en criminaliteit
- Dodehoek en manoeuvreren (NL/F)
Er geldt ook de verplichting voor elke chauffeur om tijdens de 35u nascholing ook minimaal 3u effectief te rijden op de openbare weg (Ecodrive of Defensief rijden).
Sectorpremies
SFTL (Sociaal Fonds voor Transport en Logistiek) kent jaarlijks een opleidingsbudget toe aan elke werkgever uit de sector transport en logistiek. Dit budget kan de werkgever aanwenden om opleidingen te bekostigen voor zijn arbeiders die hij bij de RSZ in de categorie 083 aangeeft. Klik hier voor meer info over het SFTL.
Deze opleiding is erkend door Constructiv. U kan hierdoor genieten van een (verhoogde) tussenkomst in de opleidingskost en een tegemoetkoming in de loonkost voor arbeiders tewerkgesteld in PC124. Meer info via www.constructiv.be
Bij LOGOS voor bedienden tewerkgesteld onder het Paritair Comité 226 (bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek). Kijk op de website van LOGOS voor de regelgeving.
Erkenningen
Wens je meerdere personen in te schrijven voor een opleiding uit ons open aanbod of wens je de mogelijkheden te bespreken van een incompanytraining, neem dan contact met ons op via contacteer ons.
Informeer ook naar onze pakketformule waarbij je onmiddellijk kan intekenen op 5 modules aan een voordeelprijs.
Contacteer ons indien u deze opleiding op maat (Frans of Nederlands) wenst te volgen.