Zorg
Opleiding Voltijdse dagopleiding Opticien
Als opticien help je de klant die op voorschrift van de oogarts een bril of contactlenzen komt kopen. Je geeft daarbij advies over een gepaste montuur, lenzen en lensvloeistoffen en het bewaren van contactlenzen. Ook herstel je beschadigde monturen en zal je de brilglazen op sterkte inslijpen in de gekozen montuur. Je werkt als opticien in de optiekzaak en informeert, adviseert en verkoopt artikelen aan de klanten. Je doet dus geen uitspraak over de gezondheidstoestand over de ogen van klanten. Dit is het werkveld van een orthoptist en de oogarts.
Deze opticienopleiding is een combinatie van een goede theoretische onderbouw en doorgedreven praktijk. Je leert alles rond de technologie en de verkooptechnieken.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De voltijdse dagopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 2 tot 2.5 dagen les per week.
Je werkt 3 dagen per week in een optiekzaak waar je praktijkervaring opdoet.
- oriëntatiemodule - 16u
- fysische optica- 40u
- analyse oogopbouw - 52u
- keuze brilmonturen - 36u
- inslijpen van glazen- 52u
- montage - 36u
- herkennen oogaandoeningen - 44u
- meetkundige optica - 52u
- adviesplan hypermetroop - 36u
- adviesplan presbyoop - 32u
- adviesplan myoop - 36u
- basis verkoop - 20u
- werkveld - 28u
- Werkplekleren 3 dagen per week (via arbeids- of stageovereenkomst): 400u
- Eindproef
Voor wie
Je bent minimum 18 jaar of wordt 18 in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
Je hebt een grondige kennis van het Nederlands.
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Je bent tewerkgesteld in de sector bij de start van de opleiding.
of
We verwachten dat jij zelf op zoek gaat naar een optiekzaak waar je via een overeenkomst zal werken. Er zijn 2 mogelijke overeenkomsten:
- Arbeidsovereenkomst van bepaalde of onbepaalde duur voor min. 3/5. Je bent tewerkgesteld in een optiekzaak voor min. 3/5 en dit ten minste voor de duur van de opleiding (oktober-juni).
- Stageovereenkomst (betalend). Meer info hierover vind je terug op onze website: https://syntra-mvl.be/nl/stageovereenkomst
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
PRAKTIJK
Alle lessen gaan door op de SYNTRA campus.
VRIJSTELLINGEN
Een aantal modules zijn vrijstelbaar in deze opleiding. Informeer hiernaar bij inschrijving. Je bezorgt een bewijs dat je de competenties van die module bezit bijv. door een getuigschrift of attest van een erkende onderwijsinstantie voor te leggen.
EXAMENS
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.
GETUIGSCHRIFT OF DIPLOMA
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Dit getuigschrift is erkend door het RIZIV.
Materiaal en extra kosten
Cursusmateriaal
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Werkmateriaal
Om te kunnen deelnemen aan deze opleiding, zal je bovenop het inschrijvingsgeld specifiek materiaal en producten moeten aankopen waaronder tangen en schroevendraaiers. De richtprijs voor dit bijkomend materiaal is 150 euro.