Duurzaam ondernemen
Opleiding Circulair ondernemer
Wat doet een adviseur circulair ondernemen?
Een adviseur circulair ondernemen helpt bedrijven bij het implementeren van circulaire bedrijfsmodellen en praktijken. Dit omvat het analyseren van huidige bedrijfsprocessen om mogelijkheden voor circulariteit te identificeren, het adviseren over duurzame materialen en productieprocessen, het ontwikkelen van strategieën voor afvalvermindering en hergebruik, en het begeleiden van de integratie van circulaire principes in de gehele waardeketen. Daarnaast kan de adviseur ook betrokken zijn bij het trainen van personeel, het communiceren van circulaire initiatieven naar belanghebbenden en het monitoren van de voortgang en impact van circulaire projecten.
Wat leer je in de circulair ondernemen opleiding?
De adviseur circulair ondernemen heeft de kennis, vaardigheden en inzichten die nodig zijn om bedrijven te begeleiden bij de transitie naar een circulaire economie. Dit omvat het begrijpen van circulaire businessmodellen, het identificeren van mogelijkheden voor afvalvermindering, het ontwikkelen van strategieën voor hergebruik en recycling, en het adviseren over duurzame supply chain managementpraktijken. De opleiding streeft naar het stimuleren van innovatie, het bevorderen van duurzame praktijken en het aanmoedigen van zakelijke besluitvorming die gericht is op het maximaliseren van de positieve impact op zowel het milieu als de economie..
Programma
De opleiding duurt 1 jaar met gemiddeld 1 avond les per week.
Adviseur Circulair ondernemen
Inleiding tot circulair ondernemen (20u)
Duik in de wereld van circulaire economie. Leer de basisprincipes, ontdek de kansen en begrijp waarom circulair denken de sleutel is tot een duurzame toekomst.
Circulair ondernemen in kaart brengen (8u)
Ontdek de verschillende facetten van circulair ondernemen. Van grondstoffen tot productieprocessen, leer hoe je de cirkel sluit en waarde creëert.
Circulaire bedrijfsmodellen en tools (40u)
Verken innovatieve businessmodellen die de weg banen naar een circulaire economie. Ontdek praktische tools om duurzaamheid te implementeren in jouw bedrijf.
Circulaire bedrijfsvoering: project management (36u)
Leer hoe je circulaire projecten opzet en beheert. Van afvalstromen tot hergebruik, krijg inzicht in effectief projectmanagement.
Circulaire bedrijfsvoering: Change management (16u)
Verandering begint bij mensen. Ontdek hoe je medewerkers meeneemt in de circulaire transitie. Leer over gedragsverandering, communicatie en duurzame impact.
Eindproef (1 sessie)
Voor de eindproef dien je een circulaire case uit te ontwikkelen die praktisch haalbaar is. De resultaten worden opgetekend in een eindrapport en gepresenteerd aan een jury.
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start.
Deze opleiding richt zich tot:
- Professionals met interesse in het concept 'circulair ondernemen' en een positieve impact willen hebben op zowel milieu als economie
- Personen die een circulaire transitie concreet maken voor bedrijven
- Consultants
- Medewerkers van kmo's
Specifieke toelatingsvoorwaarden
Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden. Een diploma Hoger Secundair Onderwijs (6ASO, 6TSO, 6KSO of 7BSO) is wel aanbevolen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Eventuele handboeken zijn niet in de prijs inbegrepen.