Grafische vormgeving
Opleiding User experience designer / UX-designer
Wat doet een UX designer?
Als UX designer of user experience designer verbeter je de gebruikerservaring van digitale toepassingen zoals websites, software programma’s, apps of games. Je hebt niet enkel aandacht voor de vormgeving, maar ook voor interactie tussen gebruiker en de toepassing. Wat wil de gebruiker te weten komen of welke actie wil hij ondernemen? De UX designer bepaalt welke acties er nodig zijn om hier een antwoord op te bieden. Met een aantrekkelijk ontwerp verleid je een gebruiker om bepaalde verrichtingen uit te voeren en stem je het doel van de website en de behoeften van de gebruiker zo goed mogelijk op elkaar af.
Als UX designer werk je vaak voor IT-, tech- of e-commerce bedrijven. Een betere gebruikerservaring creëren is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. In je professionele carrière zal je wellicht samenwerken met UI designers, app-developers, SEO-specialisten, front-end developers en copywriters.
Wat leer je in de UX designer opleiding?
In deze opleiding leer je het volledige proces van een productontwikkeling of -verbetering aan de hand van praktijkgerichte oefeningen. Aan de hand van verschillende cases leer je hoe je gebruikerservaringen, wensen en knelpunten op de juiste manier analyseert en verbetert. Daarnaast maak je onder andere kennis met de belangrijkste tools die een UX designer nodig heeft en leer je hoe je een gebruikersonderzoek organiseert. Als UX designer werk je steeds samen met verschillende stakeholders, daarom werk je tijdens de opleiding ook aan jouw soft skills door middel van design sprints met medecursisten. De opleiding is ingericht om je klaar te stomen op het werkveld. Zo zal je tijdens één van de praktijkoefeningen een UX audit uitvoeren voor een bedrijf naar keuze.
Na de UX designer opleiding kan je zowel als zelfstandige of als ondernemende werknemer aan de slag. Aangezien elk bedrijf voordeel haalt uit een gebruiksvriendelijke website, is het niet verwonderlijk dat UX designers zeer gewild zijn bij bedrijven in verschillende sectoren. Ze vergroten namelijk de klanttevredenheid en zorgen zo voor een betere binding met de klant, wat kan resulteren in een hogere omzet.
Programma
De avondopleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 2 lesmomenten per week. De lessen worden hybride gegeven. Onze beroepsexpert geeft les op de campus en streamt tegelijk de lessen voor cursisten die liever online meevolgen. Daarnaast worden er, afhankelijk van de leerinhouden en didactiek, nog een beperkt aantal lessen volledig online gegeven. Examinering wordt op de campus gepland.
USER EXPERIENCE DESIGNER:
- Inleiding user experience design 24u
- Gebruikersonderzoek en analyse 24u
- Conceptontwerp en prototyping 52u
- Interfacedesign en testing 60u
- Eindproef 1u
De focus van de opleiding ligt op het gebruiksvriendelijk ontwerp van een applicatie of website. Een mooi design geeft vertrouwen, maar moet er ook voor zorgen dat alles werkt zoals het is bedoelt en converteert. De lessen vertrekken vanuit een theoretische basis, maar worden praktijkgericht gegeven aan de hand van oefeningen. Via design sprints werk je met je medecursisten samen om ideeën te genereren en te toetsen.
Sprint 1: problemen identificeren
Sprint 2: innovatieve oplossingen bedenken
Sprint 3: voor- en nadelen van de oplossingen afwegen
Sprint 4: ontwerpen van een realistisch prototype
Sprint 5: testen van prototypes
Binnen de opleiding wordt gebruik gemaakt van Figma, een krachtig platform voor real-time samenwerking en het maken van interactieve prototypes, om ideeën visueel uit te werken en te testen.
Voor wie
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start. Deze opleiding richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is om professioneel aan de slag te gaan als user experience designer. Voorkennis is niet vereist. Een vooropleiding als grafisch vormgever, webdesigner of aanverwante ervaring is een voordeel. Neem zeker ook een kijkje in dit aanbod.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Om de opleiding te volgen heb je een eigen computer nodig. Dat mag zowel MAC als PC met een recente configuratie zijn. Niet zelden werk je ook thuis verder aan een opdracht.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.