20 mei 2024 Docentenpaspoort

vijf vragen aan docent ux-designer celine

docentenpaspoort

Naam: Celine De Schepper

Aantal jaren bij Syntra: 7 jaar                                                                  

Opleiding: UX-designer en Digital marketeer

Naast lesgever bij Syntra… Ben ik zaakvoerder van Codis en UX-consultant

1. wat leer je in de opleiding ux-designer?

“User Experience Design heeft als doel een goede gebruikservaring te creëren voor de bezoekers van een website of app. Als UX-designer haal je alle obstakels weg voor de gebruiker. Slechte websites zijn gewoon enorm frustrerend, en dat willen we met UX-design de wereld uit helpen. In de opleiding UX-designer leer ik mijn cursisten een kritische houding aannemen tegenover websites. We definiëren de problemen van een website en brengen de frustraties van gebruikers in kaart. Nadien gaan we brainstormen: welke oplossingen kunnen we bedenken voor de obstakels? Tot slot zetten we onze ideeën om in concrete acties en testen we de vernieuwde website bij de gebruikers.”

2. wat vind je zo boeiend aan de opleiding ux-designer bij syntra midden-vlaanderen?

“De opleiding is heel uniek. Er bestaat geen enkele andere Nederlandstalige opleiding voor UX-design. De meeste UX-opleidingen zijn online, in het Engels of duren maar enkele dagen. De opleiding bij Syntra is een jaaropleiding. We hebben dus echt de tijd om de cursisten optimaal wegwijs te maken in UX en hen voor te bereiden op een job als UX-designer. Wat trouwens een hele leuk job is. Je mag veel met mensen samen werken, en past in verschillende teams. Dat kan gaan van sales tot marketing en zelfs developing. Veel van onze cursisten beginnen na de opleiding als freelancer of starten bij een agentschap.”

3. Waar heb je je vakkennis opgedaan?

“Voor ik begon als docent, heb ik als cursist de opleiding UX-designer gevolgd bij Syntra.  Hiernaast heb ik enorm veel boeken gelezen, conferenties gevolgd, en het internet afgeschuimd. Ik ben heel leergierig. Verder werk ik al tien jaar in sales en als digital marketeer, met een specialisatie in UX. Ik heb al voor mooie merken mogen werken zoals Roularta Media Group en DSM Keukens. Ik doe regelmatig screenings van websites en geef advies om websites gebruiksvriendelijker te maken. En ik heb nu ook mijn eigen bedrijf, Codis.”

4. wat vind je zo leuk aan lesgeven bij syntra midden-vlaanderen?

“Het contact met mensen, mensen kennis bijbrengen en mensen zien groeien. Dat is heel fijn. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik lesgever zou worden, en nu is het mijn hoofdberoep. Ik doe het gigantisch graag. Ik krijg veel positieve feedback en waardering. Voor de klas staan is echt mijn passie geworden. Je ziet dat ook aan mij, ik sta altijd met een grote glimlach voor de klas.”

5. hoe ziet een les bij jou eruit?

Elke les is een workshop. We starten met theorie en nadien passen we die theorie toe. Mijn cursisten doén elke les iets. De banken in mijn klas staan niet in traditionele rijen, maar tegenover elkaar, in workshop-vorm. Mijn lessen zijn dus heel praktisch en interactief. Ik werk met post-its, legoblokken, posters… Je ziet het, ik denk wel graag out of the box. Alles om de les boeiend en leerrijk te maken voor mijn cursisten. Verder probeer ik zo veel mogelijk de bedrijfswereld te betrekken in mijn lessen. Voor een groepswerk, bijvoorbeeld, moeten mijn cursisten als UX-consultant aan de slag. Ze moeten een echt bedrijf contacteren en een UX-probleem van dat bedrijf oplossen. Op die manier bouwen mijn cursisten een mooi portfolio uit en leggen ze connecties. Ik heb zelfs al cursisten gehad die later effectief voor dat bedrijf gaan werken. Hiernaast geef ik ook zelf heel veel voorbeelden uit de praktijk, zelfs van mijn eigen klanten.”

Celine is ook docente digital marketeer. Benieuwd naar hoe die opleiding eruit ziet? Ze legt het je met een brede glimlach uit!