Data & software development
Opleiding Frontend developer
Word Frontend Developer: Bouw mee aan de digitale toekomst
Of het nu gaat om mobiele applicaties, websites of andere digitale platforms, het werk dat je levert als frontend developer is wat de gebruiker ziet, voelt en ervaart. Jij zorgt ervoor dat elke pixel op zijn plek staat, ongeacht het apparaat, de browser of het besturingssysteem. Met tools zoals HTML, CSS en JavaScript breng je jouw creatieve visies tot leven en maak je technologie toegankelijk voor iedereen.
Wat leer je in de opleiding Frontend Developer?
Onze opleiding Frontend Developer geeft je alle vaardigheden die je nodig hebt om een meester te worden in het vak. Je begint met de basis van webtechnologieën: HTML voor de structuur, CSS voor de styling en JavaScript om je creaties tot leven te brengen. We zorgen ook dat je begrijpt hoe databases in elkaar zitten en werken, zodat je ook op dat vlak kan samenwerken met specialisten. Maar we gaan verder dan alleen de technische kant. We leren je hoe je kunt samenwerken met backend developers, UX/UI-specialisten en hoe je effectief kunt communiceren in een teamomgeving. Soft skills en business skills worden net zo belangrijk geacht als je technische expertise, want als frontend developer werk je nooit alleen.
Tijdens de opleiding krijg je hands-on ervaring met realistische projecten. Je leert niet alleen de techniek, maar ook de praktijk van het projectmanagement volgens methodieken zoals Scrum en Agile. Dit alles zorgt ervoor dat je niet alleen een technische professional wordt, maar ook een teamspeler die klaar is voor de uitdagingen van de moderne IT-wereld.
Waarom kiezen voor deze opleiding?
De vraag naar Frontend Developers groeit exponentieel met de digitale transformatie van onze samenleving. Bedrijven van alle soorten en maten zoeken professionals die niet alleen code kunnen schrijven, maar ook begrijpen hoe gebruikers denken en interageren met technologie. Met onze opleiding ben je perfect voorbereid om de sprong naar de IT-sector te maken. Of je nu je eigen start-up wilt beginnen, bij een innovatief bedrijf wilt werken of de wereld wilt veroveren met je eigen creaties als zelfstandige of in bijberoep, deze opleiding biedt jou de fundamenten en het vertrouwen om het waar te maken.
Voordat je begint met jouw creaties, zorgen we dat je een solide basis krijgt: je leert logisch redeneren en de beginselen van programmeren. Daarna duiken we de diepte in met projectmanagementtechnieken en geavanceerde webtechnologieën. Samen met je medestudenten werk je aan een eindproject dat al je nieuwe kennis en vaardigheden combineert.
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
De avondopleiding duurt 2 jaar, met gemiddeld 2 lesavonden per week.
FRONTEND DEVELOPER 1:
- Leren programmeren 44u
- Databanken 48u
- HTML 32u
- CSS 24u
- Framework html/css 16u
- Javascript basis 24u
- Praktijk Javascript 24u
- Projectmanagement in de praktijk 24u
- Groepswerk 1 - Frontend 12u
Starten als frontend developer doe je niet zo maar. Een aantal essentiële zaken moet je eerst beheersen: je leert logisch redenerenen en verwerft een basiskennis programmeren, je ontdekt wat databanken zijn en hoe je ermee kan werken (normalisaties, queries, SQL, ...). Vervolgens worden de eerste stappen gezet in projectmanagement (scrum/agile) en programmeren in HTML/CSS en javascript. In team wordt aan een klein eindproject gewerkt.
FRONTEND DEVELOPER 2:
- Advanced frontend 40u
- Achitectuur frontend 32u
- Javascript framework 52u
- Praktijk Javascript framework 32u
- Praktijk frontend developer 28u
- REST - api - frontend 20u
- Security - frontend 24u
- Business skills 16u
- Groepswerk 2 - frontend 12u
- Eindproef 1u
Het tweede jaar staat in het teken van de eindproef. In team en volgens de scrum-methode werk je een groot project uit. Gaandeweg kom je in aanraking met het zwaardere programmeerwerk in HTML en javascript. Bootstrap en Angular zijn de frameworks waarmee je werkt. Daarnaast wordt verder ingezoomd op de nodige arbeidsmarktcompetenties: presentatietechnieken, IT-markt, GDPR, projectmanagement, scrum & agile, … .
Indien de inhoud van les zich er toe leent en de kwaliteit blijft (minstens) gegarandeerd, bestaat de kans dat enkele lessen online gegeven worden.
Voor wie
Ben je minstens 18 jaar in het kalenderjaar waarin de opleiding start en droom je van een carrière als frontend developer? Dan is deze opleiding iets voor jou! Of je nu net je eerste stappen in de IT zet of al enige affiniteit met technologie hebt, deze cursus is toegankelijk voor iedereen met de ambitie om zich professioneel te ontwikkelen in web- en appontwikkeling.
Voorkennis is niet vereist, maar een stevige basis in Engels en logisch redeneren is wel belangrijk. We zoeken gemotiveerde deelnemers die zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Je bent leergierig, staat open voor feedback en hebt een oplossingsgerichte mindset. Samenwerken zie je niet als een last, maar als een kans om te groeien en betere resultaten te behalen.
Bij de start van de opleiding peilen we naar jouw motivatie en de competenties die nodig zijn om het opleidingstraject succesvol af te ronden. Dit helpt ons om ervoor te zorgen dat je de juiste begeleiding krijgt en goed voorbereid bent om het maximale uit de opleiding te halen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Deze opleiding volgt het BYOD-principe: 'Bring Your Own Device'. Dit betekent dat je een eigen laptop of desktopcomputer nodig hebt om de lessen te volgen. Zowel een Mac als een Windows PC is geschikt, mits deze voldoet aan de volgende minimale specificaties:
- Processor: Een Intel Core i5 of hoger, of een vergelijkbare AMD-processor. Dit zorgt ervoor dat je computer voldoende kracht heeft om meerdere ontwikkeltools en software soepel te draaien.
- Geheugen (RAM): Minimaal 8 GB, maar bij voorkeur 16 GB. Dit helpt bij het efficiënt werken met grote projecten en bij het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd.
- Opslag: Een SSD met minimaal 256 GB opslagruimte (Of een gewone harde schijf van minimaal 512 GB). Dit biedt voldoende ruimte en snelheid voor het opslaan van al je projecten en het snel laden van software.
- Scherm: Een scherm met een resolutie van ten minste 1920x1080 pixels (Full HD) voor een scherp en helder beeld, wat belangrijk is voor het werken met code en ontwerpsoftware.
- Besturingssysteem: De nieuwste versie van macOS of Windows 10/11. Dit zorgt voor compatibiliteit met de meeste ontwikkeltools en software. Een Linux-toestel kan ook maar dat vraag je dan best even na tijdens de eerste les.
Omdat je regelmatig thuis aan opdrachten zult werken, is een stabiele internetverbinding eveneens essentieel. Daarnaast kan een goede webcam en microfoon handig zijn om af te spreken tijdens het groepswerk.
Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid en milieuvriendelijk werken. Daarom bieden we al onze cursussen en lesmateriaal, zoals instructievideo’s en oefeningen, digitaal aan via ons leerplatform. Als je ervoor kiest om de cursussen te printen, ben je zelf verantwoordelijk voor het drukken en de bijbehorende kosten. Zo heb je de vrijheid om jouw studiemateriaal op de manier te gebruiken die voor jou het beste werkt, terwijl we samen een positieve impact op het milieu behouden.