(Groene) Energie
Opleiding gecertificeerd loopbaanbegeleider loopbaancoach
Word een gecertificeerd loopbaanbegeleider!
Wil je anderen begeleiden in hun professionele ontwikkeling en bijdragen aan hun werkgeluk? In een steeds veranderende arbeidsmarkt is loopbaanbegeleiding essentieel. Carrières zijn niet langer lineair en als loopbaanbegeleider help jij mensen navigeren door deze wereld vol mogelijkheden en uitdagingen. Onze opleiding tot loopbaanbegeleider biedt je de kennis en vaardigheden om als professionele coach aan de slag te gaan.
Hoe maak je als loopbaanbegeleider het verschil?
Als loopbaanbegeleider bied je persoonlijke begeleiding om talenten te ontdekken, carrièredoelen te bereiken en weloverwogen keuzes te maken. Je helpt cliënten met het vinden van de juiste richting op de arbeidsmarkt en ondersteunt hen bij het ontwikkelen van professionele vaardigheden en het nemen van doordachte loopbaankeuzes.
Wat leer je in de eenjarige beroepskwalificerende opleiding loopbaanbegeleider bij SYNTRA Midden-Vlaanderen?
De wetgeving rond loopbaanbegeleiding is recent veranderd, waardoor binnenkort enkel erkende en gecertificeerde loopbaanbegeleiders deze rol mogen vervullen. Dit erkend traject stoomt je klaar tot professioneel gecertificeerd loopbaanbegeleider. Tijdens de opleiding verdiep je je in essentiële coachingvaardigheden zoals effectieve communicatie, gespreksvoering en begeleidingstechnieken. Daarnaast pas je specifieke loopbaanbegeleidingscompetenties toe in gesimuleerde praktijksituaties, onder de professionele begeleiding van onze ervaren beroepsexperten.
Wat mag je verwachten?
✅ Een diepgaand begrip van loopbaanbegeleiding en de wettelijke kaders
✅ Praktische tools en methodieken voor intakegesprekken, zelfanalyse en arbeidsmarktverkenning
✅ Handvaten voor het opstellen van loopbaanplannen en het begeleiden van diverse doelgroepen
✅ Een erkend certificaat waarmee je voldoet aan de nieuwe wetgeving
Nog vragen? Volg een van onze infosessie(s)
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Programma
De opleiding duurt 1 jaar, met gemiddeld 2 lesmomenten per week. Het opleidingstraject wordt ingericht als een blended learning programma. Dit betekent dat je lesmomenten op de campus combineert met online zelfstudie, aangevuld met individuele begeleiding. Door het hybride karakter van de opleiding en de vele praktijkopdrachten die je tijdens het traject uitvoert, wordt verwacht dat je ook buiten de lessen actief bezig bent met je vak.
LOOPBAANBEGELEIDER:
In het intakegesprek kijken we samen naar jouw achtergrond, motivatie en leerbehoeften om je startsituatie in kaart te brengen. We passen de opleiding waar nodig aan, zodat jouw leerervaring optimaal is en je slaagkansen vergroot worden.
- Intake en screening 1u
Tijdens de klassikale onthaalsessie maak je kennis met de opleiding en je medecursisten. Je krijgt inzicht in structuur, werkwijzen en praktische zaken binnen de opleiding zoals certificering, vrijstellingen en het online cursistenportaal. Daarnaast bespreken we de beroepscompetenties alsook MICOON en is er ruimte voor vragen, zodat je goed voorbereid van start gaat.
Je versterkt je communicatie- en coachingcompetenties, zowel algemeen als specifiek voor de hulpverleningscontext.
- Basiscompetenties communiceren 8u*
- Communiceren als hulpverlener of begeleider 28u*
- Basiscompetenties coachen 4u*
- Individueel coachen één op één 52u*
Je verdiept je in beroepsspecifieke materie en ontwikkelt praktische vaardigheden voor het coachen van individuen in hun loopbaan via het afnemen van assessments, opstellen van loopbaanplannen en formuleren van acties met het oog op jobrealisatie. Daarbij wordt ook stilgestaan bij belangrijke thema's zoals diversiteit en inclusie op de werkvloer.
- Loopbaanbegeleiding: kader en actoren 20u*
- Kennismaking en intake bij loopbaanbegeleiding 24u*
- Zelfanalyse: zelfbewustzijn en reflecterend vermogen 32u*
- Arbeidsmarktverkenning 32u*
- Loopbaanplan en jobrealisatie 32u*
- Diversiteit en inclusie in werkbegeleiding 12u*
Je werkt onder begeleiding van onze beroepsexperten aan de concrete invulling van enkele loopbaanbegeleidingstrajecten op basis van gesimuleerde praktijksituaties en verdiept je in de specifieke bedrijfsvoering nodig om het beroep van loopbaanbegeleider uit te oefenen.
- Toegepaste bedrijfsvoering voor de loopbaanbegeleider 12u
- Eindwerkbegeleiding loopbaanbegeleidingstrajecten 16u
- Eindproef loopbaanbegeleider 1u
Tijdens de individuele coachingsessies bespreek je je voortgang, uitdagingen en toepassing van wat je hebt geleerd. Je reflecteert op je leerproces, werkt aan je professionele groei en stelt doelen voor de komende periode. Waar nodig ontvang je extra begeleiding en ondersteuning.
- Coaching leeractiviteiten 1u
*Deze module kan in aanmerking komen voor vrijstelling.
Voor wie
Een opleiding tot loopbaanbegeleider is een essentiële stap voor iedereen die zich professioneel wil inzetten voor de loopbaanontwikkeling van anderen. Personen die actief zijn als loopbaanbegeleider en een erkende kwalificatie willen behalen, nodig om te kunnen werken met loopbaancheques uitgereikt door VDAB zitten in dit traject op de juiste plaats.
Daarnaast is deze opleiding ook relevant voor (toekomstige) coaches die hun coachingvaardigheden willen verdiepen en zich specialiseren binnen loopbaanbegeleiding, HR-professionals die hun expertise willen uitbreiden met loopbaanbegeleiding om medewerkers effectiever te ondersteunen of personen die actief zijn in het onderwijs of vormingswerk en hun cliënten willen begeleiden bij het maken van bewuste loopbaankeuzes.
Je bent/wordt minstens 18 jaar in de loop van het kalenderjaar waarin de opleiding start. Voorkennis is niet vereist.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt het beroepskwalificatiebewijs 'Loopbaanbegeleider' erkend door het Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie of WEWIS alsook een getuigschrift uitgereikt door SYNTRA Midden-Vlaanderen.
Materiaal en extra kosten
Om de uitgewerkte e-content thuis door te nemen zal je een eigen basismodel computer nodig hebben.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze leermaterialen digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Erkenningen
Deze opleiding werd door het Departement Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie en Sociale Economie of WEWIS erkend als beroepskwalificerend traject onder het dossiernummer BK-0540-2. Hier vind je meer informatie over de beroepskwalificatie loopbaanbegeleider.
Extra info
Intakeprocedure
Na inschrijving vragen wij je een intakeformulier in te vullen, dat als basis zal dienen voor het intakegesprek. Individuele intakegesprekken worden gepland in de periode augustus en september.
Vrijstellingsprocedure
Voor modules die hiervoor in aanmerking komen kan vrijstelling worden aangevraagd op basis van:
- Kwalificatiebewijs
Een erkend diploma of getuigschrift met diplomasupplement waaruit blijkt dat er in het leerplan minstens evenwaardige leerinhouden zijn opgenomen als de module waarvoor vrijstelling wordt aangevraagd.
Studiepunten of credits behaald in een opleidingscentrum voor vakken met minstens evenwaardige leerinhouden en competenties zoals omschreven in het SYNTRA curriculum.
- Vrijstellingsproef
Iedere cursist die een bewijs van praktijkervaring kan voorleggen moet de vrijstellingsproef afleggen. Hierbij bewijst de cursist de competenties effectief te beheersen, zoals beschreven in het curriculum van de module.
Denk je in aanmerking te komen voor vrijstellingen? Bezorg ons dan vóór de start van de betreffende module(s) het ingevulde vrijstellingsformulier, samen met de nodige bewijsstukken. Afhankelijk van het aantal toegekende vrijstellingen is een latere instap mogelijk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.