Elektriciteit en onderhoudstechnieken
Opleiding Elektrotechnisch Installateur (leerjobs)
Gebeten om je verder te verdiepen in de complex maar boeiende wereld van de elektrotechniek? Dan is deze praktijkgerichte opleiding precies wat je zoekt! Als elektrotechnisch installateur installeer, herstel en onderhoud je elektrotechnische (nieuwe of bestaande) huishoudinstallaties of toestellen en toebehoren. Je ontwerpt en installeert de installaties zowel op de traditionele manier als met impulsrelais, logische schakelingen of een compleet domoticasysteem. De opleiding bestaat voor het grootste deel uit praktijk. Je maakt oefeningen op oefenborden om uiteindelijk te eindigen met het aansluiten van een volledige huisinstallatie in een voorbekabelde didactische woning. Naast deze oefeningen plaatsen we ook opbouwinstallaties in buis, kabel, kabelgoot en holle wanden. Voor deze opleiding moet je beschikken over de kwalificatie ‘Elektrotechnisch monteur’. Heb je deze niet? Dan kan je deze bij ons volgen. Zie hieronder voor meer info.
Volg je het Leerjobstraject? Dan geldt deze toelatingsvoorwaarde niet.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Programma
Het Leerjobstraject Elektrotechnisch Installateur is een voltijdse opleiding. Je leert het beroep in een leerbedrijf aangevuld met minstens 150 uur campusleren gespreid over het volledige traject.
Je kan op eender welk moment een Leerjobstraject opstarten. De duur van je traject varieert tussen 3 maanden en anderhalf jaar en hangt af van de vorderingen die je maakt.
Voor wie
Ben je jonger dan 30 en heb je geen diploma secundair onderwijs op zak?
Ben je werkzoekend en op zoek naar een praktijkgerichte job?
Wil je een beroep leren op de werkvloer en zo je kansen op vast werk verhogen?
… dan is Leerjobs mogelijk iets voor jou!
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Je bent tussen 18 en 29 jaar.
- Je hebt het secundair onderwijs al minstens 2 jaar verlaten.
- Je hebt geen diploma secundair onderwijs met directe arbeidsmarktfinaliteit.
- Je behaalde geen beroepskwalificatie niveau 4.
- Je bent bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende.
- Je spreekt voldoende Nederlands om lessen te volgen, de eigen vorderingen te registreren en om te communiceren op de werkvloer.
- Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan of het Leerjobstraject Elektrotechnisch Installateur iets voor jou is.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Op het einde van je traject leg je een EVC-assessment af in het testcentrum. Dat is ten vroegste na 3 maanden en uiterlijk na anderhalf jaar. Samen met je mentor, je docent en je trajectbegeleider bepaal je zelf wanneer je klaar bent om het EVC-assessment af te leggen.
Kan je alle competenties aantonen, dan behaal je meteen de beroepskwalificatie Elektrotechnisch Installateur (BK-0139-4).
Ben je geslaagd voor de competenties 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 11, 12, 13, 16, 17 en 19 (zie verder) dan behaal je alvast de deelkwalificatie Installateur Basiscomponenten (BK-0139-4-DBK-01).
Kan je slechts een aantal losse competenties aantonen, dan ontvang je daarvoor ook een bewijs.
Over het beroep
De elektrotechnisch installateur realiseert elektrische schema’s, zet leidingtracés uit, slijpt sleuven en holtes, trekt kabels, monteert dozen, plaatst componenten en installeert verlichting. Vervolgens sluit hij alles aan in het verdeelbord conform de regels van het AREI. Verder stelt hij elektrische installaties in werking, spoort storingen op en herstelt ze.
Materiaal en extra kosten
Alle nodige materialen en gereedschappen worden je door het leerbedrijf ter beschikking gesteld. Wat je voor de lessen en voor het EVC-assessment nodig hebt, wordt je naderhand meegedeeld.
Extra info
De beroepskwalificatie Elektrotechnisch Installateur valt onder niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur en van het Europees kwalificatiekader.
Een beroepskwalificatie is geen onderwijsdiploma.
Vooraleer je inschrijft word je uitgenodigd voor een infosessie. Hier krijg je alle praktische info mee. Wat je hoe dan ook nodig zal hebben is een bewijs van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB.