Bouw
Opleiding Hulpmonteur Steigerbouw (leerjobs)
De steigerbouwer monteert vaste stellingen in de woningbouw, op industriële werven en in de evenementensector. Dat lijkt misschien kinderspel, maar dat is het allerminst. Als steigerbouwer ga je stapsgewijs en heel doordacht tewerk. Je houdt daarbij steeds rekening met de geldende normen en veiligheidsrichtlijnen. De steigerbouwer is immers niet alleen verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor die van zijn collega’s en iedereen die achteraf de steiger zal gebruiken.
De steigerbouwer heeft een afwisselende job. Iedere stelling is weer anders en wordt ontworpen in functie van wat de klant nodig heeft. In deze opleiding maak je kennis met alle mogelijke steigertypes en -toepassingen. Naarmate je meer ervaring opbouwt en doorgroeit, leer je steeds complexere configuraties monteren.
Het monteren of demonteren van een stelling is best zwaar werk. Iedere stelling wordt immers met de hand opgebouwd. Elk onderdeel wordt apart aangebracht en bevestigd. Dit lukt natuurlijk alleen wanneer alle monteurs als een team samenwerken. Een goede communicatie is dus cruciaal. Voor aanvang van de werkzaamheden bespreek je met de leidinggevende wat er moet gebeuren en welke veiligheidsrichtlijnen er gelden. Tijdens het monteren wordt vaak met gebaren gecommuniceerd.
Heb je geen hoogtevrees, werk je graag in team en ben je niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken? Dan is stellingbouwer misschien jouw ideale job!
Blijf je graag op de hoogte van een nieuwe startdatum?
Laat dan hier je gegevens na.
Programma
Het Leerjobstraject Hulpmonteur steigerbouw is een voltijdse opleiding. Je leert het beroep in een leerbedrijf aangevuld met minstens 150 uur campusleren gespreid over het volledige traject.
Je kan op eender welk moment een Leerjobstraject opstarten. De duur van je traject varieert tussen 3 maanden en 1 jaar en hangt af van de vorderingen die je maakt.
Voor wie
Ben je jonger dan 30 en heb je geen diploma secundair onderwijs op zak?
Ben je werkzoekend en op zoek naar een praktijkgerichte job?
Wil je een beroep leren op de werkvloer en zo je kansen op vast werk verhogen?
… dan is Leerjobs mogelijk iets voor jou!
Specifieke toelatingsvoorwaarden
- Je bent tussen 18 en 29 jaar.
- Je hebt het secundair onderwijs al minstens 2 jaar verlaten.
- Je hebt geen diploma secundair onderwijs met directe arbeidsmarktfinaliteit.
- Je behaalde geen beroepskwalificatie niveau 4.
- Je bent bij de VDAB ingeschreven als werkzoekende.
- Je spreekt voldoende Nederlands om lessen te volgen, de eigen vorderingen te registreren en om te communiceren op de werkvloer.
- Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan of het Leerjobstraject Hulpmonteur steigerbouw iets voor jou is.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Op het einde van je traject leg je een EVC-assessment af in het testcentrum. Dat is ten vroegste na 3 maanden en uiterlijk na 1 jaar. Samen met je mentor, je docent en je trajectbegeleider bepaal je zelf wanneer je klaar bent om het EVC-assessment af te leggen.
Kan je alle competenties aantonen, dan behaal je meteen de beroepskwalificatie Hulpmonteur steigerbouw (BK-0306-2).
Ben je niet over de hele lijn geslaagd maar kan je toch een aantal losse competenties aantonen, dan ontvang je daarvoor ook een bewijs.
Over het beroep
De hulpmonteur werkt samen met andere monteurs en krijgt instructies van de chef-monteur (of een monteur). Hij helpt bij het laden en lossen van steigermateriaal op de werf. Hij beoordeelt daarbij voortdurend de staat van de steigeronderdelen. Hij organiseert de werkplek zodat op een veilige en efficiënte manier kan gewerkt worden. Hij zorgt ervoor dat monteurs en chef-monteurs het juiste materiaal op het juiste moment ter plaatse hebben. De hulpmonteur helpt ook zelf bij het monteren, ombouwen en demonteren van steigers.
Materiaal en extra kosten
Alle nodige materialen en gereedschappen worden je door het leerbedrijf ter beschikking gesteld. Wat je voor de lessen en voor het EVC-assessment nodig hebt, wordt je naderhand meegedeeld.
Extra info
De beroepskwalificatie Hulpmonteur steigerbouw valt onder niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur en van het Europees kwalificatiekader.
Een beroepskwalificatie is geen onderwijsdiploma.
Vooraleer je inschrijft word je uitgenodigd voor een infosessie. Hier krijg je alle praktische info mee. Wat je hoe dan ook nodig zal hebben is een bewijs van inschrijving als werkzoekende bij de VDAB.