Haarstyling
Opleiding Kapper (dagopleiding)
Ben je sociaal, creatief en gepassioneerd door kapsels? Dan is deze professionele kappersopleiding geknipt voor jou.
Alle activiteiten die thuishoren in een kapsalon worden stap voor stap toegelicht en oefen je grondig in tijdens de praktijk. Onze docenten (en leerbedrijven) leren je stap voor stap hoe je een geschikt kapsel creëert voor iedere klant met oog voor de laatste modetrends.
Je wil aan de slag als professioneel kapper?
Je wil het kappersberoep stap voor stap aanleren en wil op de hoogte zijn van actuele modetrends en tendensen in de kapperswereld?
Je vindt creativiteit en sociaal contact zeer belangrijk?
Dan is onze erkende kappersopleiding de perfecte match voor jou! Wij leiden je op tot een startende kapper die de basistechnieken beheerst en geoefend is in alle facetten van het kappersberoep.
Kies een opleidingsformule en bekijk alle details:
Programma
In de dagopleiding heb je 1 volle dag les per week (voor- en namiddag). Je volgt anderhalf jaar les. Je betaalt voor een vol cursusjaar, en na afloop betaal je voor het laatste half jaar apart.
EERSTE JAAR:
Kapper Semester 1: 32 lessen
- Basismodule kapper (24u + 8u e-learning)
- Brushing (24u)
- Basissnitten (48u)
- Kleuren en ontkleuren (28u)
Kapper Semester 2: 28 lessen
- Gecombineerde snitten (48u)
- Lokken en balayage (28u)
- Omvormingen (36u)
TWEEDE JAAR (vanaf september 2025- loopt af in december 2025: voor dit 2e jaar kan je na afloop van het eerste jaar apart inschrijven)
Kapper Semester 3: 27 lessen
- Gelegenheidskapsels en styling (40u)
- Herensnit (32u)
- Snor, baard, bakkebaard (28u)
- Eindproef (8u)
Optioneel: tijdens de opleiding kan je kiezen voor een module werkplekleren van 40u. Deze module is niet verplicht om het getuigschrift te behalen.
Voor wie
Specifieke toelatingsvoorwaarden
WERKPLEKLEREN
Er is geen verplichte stage.
Indien je praktijkervaring op de werkplek wilt opdoen, kan je er optioneel zelf voor kiezen om tijdens het 2de jaar 40u werkplekleren te doen. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats binnen een straal van 20km van de campus of in overleg met je docent/stagebegeleider.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Examens
Op het einde van iedere module worden jouw kennis en vaardigheden geëvalueerd aan de hand van een theoretisch en/of praktisch examen. Deze evaluatie geeft je een zicht op je verworven competenties. Hou er rekening mee dat de examens verplicht in het Nederlands worden afgenomen.
Op het einde van de opleiding wordt er een eindproef afgenomen door de docent in aanwezigheid van een extern jurylid.
Getuigschrift of diploma
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Over het beroep
Je tewerkstellingsmogelijkheden zijn zeer ruim en je kan onder meer:
- je eigen zaak starten als zelfstandige kapper in hoofd- of bijberoep
- als medewerker in dienst werken bij een zelfstandige kapperszaak
- als vertegenwoordiger werken voor een bedrijf die handelt in kappersbenodigdheden
- als verkoopster werken in dienstverband in kapperswinkels
- verder opleiding volgen om als docent je kennis en ervaring te delen in scholen en opleidingscentra
- verder bijscholen en vervolmakingscursussen volgen bij SYNTRA Midden-Vlaanderen zoals nagelstyling, make-up, kleur- en stijlconsulent... om je dienstverlening in je zaak uit te breiden.
Materiaal en extra kosten
Werkmateriaal
Om de lessen te kunnen volgen moet je in het bezit zijn van je eigen werkmateriaal.
De richtprijs materialenpakket 1ste semester: €500.
De grootste aankopen gebeuren in het 1ste jaar. In het 2e en 3e semester zal bijkomend materiaal moeten worden aangekocht in functie van de modules (bijv. omvormingen, herensnit). Reken hiervoor nog op een 150-200 euro per bijkomend opleidingsjaar.
Cursusmateriaal
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.
Modellen
Aanvankelijk worden de technieken op medecursisten en oefenhoofden ingeoefend, nadien op modellen. Daarom is het essentieel dat je bereid bent om in de praktijklessen hoofddeksels en hoofddoeken af te willen nemen. Modellen die meekomen naar de klas betalen enkel de prijs van de verbruikte grondstoffen.