29 september 2022 Duaal leren

GRADUAATSSTUDENTEN 'HVAC-SYSTEMEN' HOGENT VOLGEN PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDINGSONDERDELEN BIJ SYNTRA

STUDENTEN HOGENT STARTEN ACADEMIEJAAR MET
SYNTRA MIDDEN-VLAANDEREN

Tweedejaars graduaatsopleiding ‘HVAC-systemen’ zetten theorie om in praktijk

Vandaag start het academiejaar voor 30 tweedejaarsstudenten van de HOGENT-graduaatsopleiding ‘HVAC-systemen’ op campus Aalst van Syntra Midden-Vlaanderen. Komend semester zullen de hogeschoolstudenten minstens 1 dag per week doorbrengen bij Syntra voor het volgen van praktijkgerichte opleidingsonderdelen.

Leren door te doen

De tweejarige graduaatsopleiding HVAC-systemen van 120 studiepunten werd in academiejaar 2021-2022 voor het eerst georganiseerd door HOGENT. Tijdens het 1ste en 2de semester van de opleiding werden de studenten ondergedompeld in vakinhoudelijke kennis en algemene vorming over klimatisatiesystemen op de campus van de Gentse hogeschool. Deze week start het 3de semester, dat voornamelijk focust op praktijkvaardigheden en onder meer plaatsvindt op de campus van Syntra Aalst.

Thibeau Baert, Opleidingscoördinator HVAC-systemen, HOGENT: “Voor enkele praktijkgerichte opleidingsonderdelen hebben we gecertificeerde labo’s en ateliers nodig. Daarom zal het onderwijs in het 3de semester deels verzorgd worden door Syntra Midden-Vlaanderen, waar ze over bijkomende infrastructuur voor onze opleiding beschikken. De komende maanden zullen de studenten minstens 1 dag per week afzakken naar campus Aalst voor het volgen van 3 opleidingsonderdelen: Ventilatie, Verwarming en Koeltechnieken.”

1/3de werkplekleren, 2/3de synergie

Al doende worden de studenten opgeleid tot oplossingsgerichte servicetechnici met een doorgedreven specialisatie in klimatisatiesystemen. Naast de lessen bij HOGENT en de wekelijkse praktijkdag bij Syntra, zullen de studenten de overige dagen doorbrengen op de werkvloer, bij een bedrijf naar keuze. De graduaatsopleiding is een vorm van duaal leren, waarbij studenten hun vaardigheden op de campus én de werkplek verwerven.

Bert Van Cauteren, Directeur Duaal Leren, Syntra Midden-Vlaanderen: “Minimaal 1/3 van de opleiding gaat naar werkplekleren. Geleidelijk aan versterken de studenten hun competenties als professionals: van meehelpen bij het monteren van verwarmings- en ventilatiesystemen, tot het volledig autonoom opbouwen en inregelen van technische installaties.

Sandra Heleyn, Coördinator leven-lang-leren, HOGENT: “Deze samenwerking past in de ambitie van HOGENT om in het vormgeven van Leven Lang Leren de student centraal te stellen. De hogeschool wil hiervoor samenwerken met partners op het terrein, binnen en buiten het onderwijsveld en op voet van gelijkwaardigheid, met respect voor de expertise en eigenheid van alle partners met 1 centrale doelstelling: de beste onderwijsomgeving creëren voor onze studenten.”

Maximumcapaciteit inschrijvingen en gebouwen overschreden

De inschrijvingen verliepen vlotter dan verwacht: in totaal starten dit academiejaar 30 studenten in 3 groepen. Hierdoor werd de maximumcapaciteit van de ateliers van campus Aalst overschreden.

Thierry Semey, Afgevaardigd Bestuurder, Syntra Midden-Vlaanderen: “Aanvankelijk was in onze ateliers ruimte voor 20 à 24 studenten. We hebben geïnvesteerd in de vernieuwing en uitbreiding van onze infrastructuur, zodat de studenten kunnen starten in een moderne, hoogtechnologische en volledig uitgeruste omgeving.”

Toekomstgericht diploma hoger onderwijs in 2 jaar

HVAC (Heating, Ventilation & Airconditioning) is een expertisegebied waar voortdurend technologische vooruitgang geboekt wordt. Via deze opleiding komen HOGENT en Syntra Midden-Vlaanderen enerzijds tegemoet aan de nood naar meer praktijk- en beroepsgerichte hogere opleidingen, anderzijds aan het tekort aan kwalitatief geschoolde profielen om de vele openstaande vacatures in de sector in te vullen.

Thierry Semey, Afgevaardigd Bestuurder, Syntra Midden-Vlaanderen: “De graduaatsopleiding HVAC-systemen is erkend door de overheid en leidt in 2 jaar tijd op tot een knelpuntberoep. Met dit diploma zijn alumni verzekerd van een sterke start in de arbeidsmarkt. Ze kunnen er alle kanten mee uit, bv. als werknemer in loondienst of als zelfstandig ondernemer in bij- of hoofdberoep.”

Extra aandacht voor duurzaam energiegebruik

Een belangrijke trend die niet uit het oog verloren mag worden, is de stijgende vraag naar toekomstbestendige en energiebesparende oplossingen. Thibeau Baert, Opleidingscoördinator HVAC-systemen, HOGENT: “De studenten zullen ook getraind worden in het adviseren van klanten over duurzaam energiegebruik. Daarnaast worden ze aangemoedigd om mee op zoek te gaan naar manieren om energie efficiënter op te wekken, te transporteren en gebruiken. In deze tijden van crisis, zal een afgestudeerde in dit graduaat meer dan ooit het verschil maken.

Dit nieuwsbericht verscheen ook in de pers:

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht