12 december 2022 Opleidingen

ESTHETISCH DESKUNDIGE: PROFESSIONELE BIJSCHOLING VOOR SCHOONHEIDSSPECIALISTEN @ CAMPUS SINT-NIKLAAS

Niet-medische huidbehandelingen zitten in de lift. In campus Sint-Niklaas van Syntra Midden-Vlaanderen kunnen gediplomeerde schoonheidsspecialisten zich in het najaar van 2023 bijscholen tot Esthetisch Deskundigen. Het betreft een specialisatiejaar dat focust op huidverbetering.

FOCUS OP GRENSVLAK MEDISCHE EN NIET-MEDISCHE BEHANDELINGEN

Een groeiend aantal mensen kiest voor cosmetische ingrepen. Maar welke behandelingen mogen gediplomeerde schoonheidsspecialisten uitvoeren en welke zijn voorbehouden voor cosmetisch artsen, bv. dermatologen? De lijn tussen het werkveld van beide disciplines is niet altijd even duidelijk.

Lien Vanhoorne, opleidingscoördinator Welzijn & Gezondheid Syntra Midden-Vlaanderen: “Een gediplomeerd schoonheidsspecialist(e) mag niet-medische behandelingen uitvoeren die tussen 0,1 en 0,5 millimeter in de huid gaan (= epidermis). Artsen mogen medische behandelingen uitvoeren die dieper in de huid werken.”

ESTHETISCHE BEHANDELINGEN VOOR EEN EGALE HUID

Kortom, gediplomeerde schoonheidsspecialisten mogen minder invasieve gelaatsbehandelingen toepassen. Die behandelingen leren ze in de nieuwe bijscholing Esthetisch Deskundige, die in januari 2023 van start gaat. Lien Vanhoorne: “Het betreft een intensieve opleiding van 100 uur, die naadloos aansluit op het werkveld van cosmetisch artsen: onze cursisten worden bijgeschoold in esthetische behandelingen die de toestand van de bovenste – en dus zichtbare – huidlagen aanzienlijk verbeteren.”

PRAKTIJKGERICHTE BIJSCHOLING VOOR SCHOONHEIDSSPECIALISTEN

De praktijkgerichte bijscholing richt zich op het aanleren van twee specifieke competenties.

Lien Vanhoorne: “Allereest ontdekken de schoonheidsspecialisten hoe ze een uitgebreide en persoonlijke huidanalyse uitvoeren. Hiervoor is een diepgaande kennis van anatomie, pathologie, cosmetische chemie en voedingsleer vereist. Daarnaast zullen de cursisten zich verdiepen in huidverbetering. Ze leren professionele en doeltreffende behandelingen toepassen die het gelaat stralender, jonger en gezonder maken, met behulp van gespecialiseerde cosmetica én apparatuur.

ERKEND SPECIALISATIEJAAR DAT INZET OP #STERKONDERNEMEN

Steeds meer artsen werken samen met gediplomeerde schoonheidsspecialisten.
Lien Vanhoorne: “Beide disciplines vullen elkaar aan. Net om die reden vinden we het zó belangrijk om goed geïnformeerde en opgeleide professionals af te leveren. Jaarlijks voltooien gemiddeld 60 schoonheidsspecialisten de opleiding bij Syntra Midden-Vlaanderen. Als ze nadien ook nog eens de bijscholing Esthetisch Deskundige volgen, breiden ze hun kennis en vaardigheden verder uit.”

Bovendien is het een unieke en erkende opleiding. De leerdoelen zijn goedgekeurd door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Geslaagde cursisten ontvangen een officieel getuigschrift waarmee ze hun ondernemerschap kunnen versterken.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht