31 mei 2023 Een nieuw (bij)beroep

ZES TIPS OM PROFESSIONELE FOTO’S TE NEMEN

Neem jij je fototoestel overal mee naartoe en droom je ervan om van je hobby je beroep te maken? Met deze tips helpt onze docent Tim Luyten jou om een betere fotograaf te worden.

1. KIES EEN GOED FOTOTOESTEL

Op zoek naar een nieuwe camera? Kies dan een toestel waarmee je de instellingen gemakkelijk en op een overzichtelijke manier kan veranderen. “Het is belangrijk dat je de sluitertijd, diafragma en ISO-waarde zelf kan kiezen. Een mirrorless camera is meer futureproof als je een nieuw toestel koopt”, legt Tim uit.

“Maar als startende fotograaf kan het ook een goed idee zijn om op zoek te gaan naar een degelijk tweedehands toestel. Veel fotografen verkopen vandaag hun spiegelreflexcamera om over te stappen op een mirrorless camera. Daardoor kan je voor een goede prijs een heel degelijk professioneel toestel van een vorige generatie aanschaffen.”

2. LEER JE CAMERA KENNEN

Oefening baart kunst. Dus trek er op uit met je toestel, maak veel foto’s en leer je toestel steeds beter kennen.

Tim: “Zet de automatische instellingen van je fototoestel uit en neem zelf de touwtjes in handen. Kies vervolgens de juiste instellingen afhankelijk van de omstandigheden, bepaal de ISO-waarde van je foto op basis van hoeveel licht er aanwezig is en stel zelf sluitertijd en diafragma in afhankelijk van het soort van foto dat je wilt maken. Zo kan je al snel creatief aan de slag!”

Een statief is het verborgen wapen van elke fotograaf

3. INVESTEER IN EEN GOEDE ZOOMLENS

Beginnende fotografen geven soms erg veel geld uit aan fotomateriaal. “Doe dat niet”, raadt Tim aan. “Met een goede 24-70mm zoomlens of iets gelijkaardigs kan je in veel situaties aan de slag. Begin met één lens en leer die goed kennen. Zorg dat je de basis onder de knie hebt. Hoe beter je leert fotograferen, hoe beter je zelf kan inschatten welk materiaal je vaak zal gebruiken.”

4. GEBRUIK JE STATIEF (ZOVEEL MOGELIJK)

Tim: “Een statief is voor mij het verborgen wapen van elke fotograaf. Met een statief zet je je fototoestel stevig vast zodat je beweging in je beeld vermijdt. Dat zorgt voor betere, scherpere foto’s. Ik gebruik niet alleen een statief bij productfotografie, maar bijvoorbeeld ook bij fotoreportages.”

Met een team van meerdere docenten leren we de cursisten fotografie kijken vanuit verschillende invalshoeken

5. BOUW JE LICHT STELSELMATIG OP

“Veel beginnende fotografen willen in een fotostudio meteen aan de slag met verschillende lampen. Daardoor kunnen ze moeilijk inschatten welk effect die lampen hebben op het resultaat. Start daarom met één studiolamp. Bekijk het resultaat en voeg daarna eventueel nog een tweede lamp toe. Speel met het licht en bekijk het effect daarvan op je beeld.”

6. KIJK NAAR DE WERELD ALS EEN FOTOGRAAF

“Tijdens de opleiding Fotograaf leren we de deelnemers niet alleen om mooie foto’s te maken. We leren hen ook om te denken als een echte fotograaf. Met een team van meerdere docenten, elk met een andere achtergrond en andere sterktes, kunnen we onze deelnemers fotografie leren bekijken vanuit verschillende invalshoeken”, legt Tim uit.

 

Ontdek onze fotografie-opleidingen

Heb je na het lezen van deze tips zin gekregen om je foto’s naar een hoge niveau te tillen? Bij Syntra-Midden-Vlaanderen kan je volgende opleidingen fotografie volgen:

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht