16 mei 2023 Bijscholingen en specialisaties

VIJF TIPS OM VAN JE TUIN EEN PARADIJS VOOR BIJEN TE MAKEN

Met deze eenvoudige en kleurrijke tips tover je jouw tuin om tot een plek waar bijen welkom zijn. Geen tuin? Hoeft niet! Ook zonder tuin kan je aan de slag om een bijenoase te maken van je buurt. Op de foto hierboven zie je de tuin op onze campus in Gent. Die laten wij ook wat verwilderen 😉.

Van je tuin, je terras of je straat een paradijs maken vol levendig gezoem? Dat doe je zo:

1. LAAT JE TUIN WAT VERWILDEREN

Een netjes afgereden gazon, daar houden bijen niet van. Ze verkiezen een bloeiende gazon met paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes.

Door je gras niet te af te rijden, krijgen de bloemetjes in je gazon de kans om te groeien en te bloeien. Zo maak je van je tuin een rijke voedingsbron voor bijen en vlinders. Nietsdoen is goed voor de bijen en de biodiversiteit!

2. BAAT JE EIGEN BIJENRESTAURANT UIT

Nog meer lekkers voorzien voor bijen? Strooi dan een bloemenmix voor bijen uit. Bloemen in je tuin zijn uitstekend om bijen te laten smullen.

Daarnaast zoeken ze ook een beschutte plek om te vertoeven en water om te drinken. Door naast bloemen, ook struiken, klimplanten en een boom te planten, maak je van je tuin een volwaardig bijenrestaurant, met voorgerecht, hoofdschotel en een plekje om nadien te bekomen van al dat lekkers.

3. BOUW EEN BIJENHOTEL

Een bijenhotel kan je kant-en-klaar kopen, maar het je kan het ook zelf bouwen. Dat doe je zo:

  • Vul een houten bakje of blikje met holle stengels, bijvoorbeeld van vlier, riet, bamboe, braam of een vlinderstruik.

  • Knip alle stengels op dezelfde lengte. Maak ze iets korter dan je bakje of blikje, zodat ze beschut zijn tegen de regen.

  • Zorg dat de achterkant van de stengels dicht is. Zo krijg je knusse kamers waar bijen zich graag zullen nestelen.

4. BLIJE BIJEN IN DE STAD

Heb je groene vingers, maar geen tuin? Dan is urban gardening iets voor jou. Ook op je balkon of terras kan je planten, kruiden en bloemen kweken. Kies voor inheemse of wilde planten, dat vinden bijen het lekkerst. Ook planten met veel nectar, zoals klimop en kamperfoelie, salie, marjolein of munt staan hoog op hun favorietenlijstje.

GUERILLA GARDENING

Nog meer bijen blij maken? Start dan met guerilla gardening en trek de straat op. Geen zorgen, je hoeft geen spandoeken te schilderen en protestmarsen te organiseren.

Kies een open plek in je buurt en strooi er bloemenzaad of plant een plantje. Of gooi een zaadbom op een plek waar je bloemen wil zien verschijnen. Wacht op een regenbui en laat de natuur de rest doen.

GROENE OPLEIDINGEN VOOR CREATIEVELINGEN

Heb je na het lezen van deze tuintips voor meer biodiversiteit zin gekregen om meer te leren over tuinaanleg of wil je kruidenkundige worden? Bij Syntra Midden-Vlaanderen kan je verschillende groene opleidingen volgen:

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht