21 februari 2024 Ondernemen

Sébastien en Gert openen een buitengewone bloemenwinkel: “Op een gegeven moment moet je gewoon doen”

Bij Sébastien en Gert was het zaadje om zelfstandige te worden al een tijdje gepland. Dat ze dat wouden doen in de vorm van een bloemenwinkel, ontdekte het koppel tijdens hun floristenopleiding bij Syntra. Als laatste stap richting hun eigen zaak, volgden Sébastien en Gert Start Me Up. Enkele maanden later zijn ze fiere eigenaars van ­Owen, een ­– zeg maar gerust letterlijk – bloeiende zaak in Gent. “Zonder Start Me Up was het ons niet gelukt.”

Een mix van métiers

Na de floristenopleiding en het vele freelancewerk dat Sébastien en Gert deden bij florist Poelman, had het koppel alle nodige praktijk in de vingers. “We hadden ook al een concreet idee voor onze onderneming: we willen een vernieuwende bloemenwinkel waarin verschillende métiers samenkomen. Ikzelf volgde eerder al een opleiding edelsmid, en Gert is, naast psycholoog, ook keramist. Die combinatie van ambachten vormt de identiteit van onze winkel”, vertelt Sébastien.

Start Me Up als ultieme stap richting eigen zaak

“We waren dus wel al redelijk goed voorbereid op die stap naar onze eigen onderneming”, gaat Sébastien verder, “maar tegelijkertijd wisten we nog niets af van het financiële plaatje, van marketing, van een businessplan, van een commerciële strategie enzovoort. Daarom was Start Me Up voor ons noodzakelijk om onze eigen zaak te kunnen starten.”

Een bloemenwinkel met persoonlijkheid

“Voor mij waren de marketinglessen het meest boeiend”, zegt Sébastien. “We kregen die van een heel goede docent. Hij leerde ons dat je zaak een persoonlijkheid moet uitstralen, en dat je daarmee het verschil kan maken met andere zaken. Gert en ik hebben heel goed nagedacht over het verhaal en de persoonlijkheid van Owen. We krijgen daar nu bijna dagelijks complimenten over. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

financieel plan on point

Voor Gert was dan weer het financiële luik van Start Me Up het meest waardevol. “Sébastien is heel creatief, maar financiële zaken moet ik aan hem niet vragen”, lacht hij. “In Start Me Up kregen we de concrete handvaten aangereikt om ons financieel plan op te stellen. Dat stelde mij gerust. Met dat plan gingen we dan naar de bank en de boekhouder. Die waren allebei zeer tevreden. Zonder Start Me Up zou ons dat niet gelukt zijn.”

gewoon doen

“We zouden Start Me Up zeker aanraden aan toekomstige ondernemers. Je eindigt de opleiding met een concreet businessplan waarmee je zo naar de bank en de boekhouder kan stappen. Je leert de haalbaarheid van je plan inschatten en risico’s te berekenen”, zegt Sébastien. “Na Start Me Up, en met al onze praktijkervaring als florist op zak, hadden wij het gevoel dat we optimaal voorbereid waren om onze zaak te starten. En dus waagden we de sprong. Dat was een enorme ontlading. Je kan blijven dromen, maar op een gegeven moment moet je het gewoon doen.” “En wat zijn wij blij dat we dat gedaan hebben”, sluit Gert af.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht