23 november 2022 Bijscholingen en specialisaties
POWERVROUWEN IN AVONDOPLEIDING ONDERHOUDSMONTEUR
Veeg de clichés over stoere macho’s in technische opleidingen maar van tafel. Syntra-cursisten Sarah, Astrid en Kim voorzien de opleiding Onderhoudsmonteur van een flinke portie #girlpower. Drie straffe vrouwen: dat kan alleen maar vonken geven.
ONDERHOUDSMONTEUR: WHAT’S IN A NAME?
In de tweejarige opleiding (exclusief specialisatiejaar) Onderhoudsmonteur leren onze cursisten industriële machines en installaties monteren en onderhouden. Modules als elektriciteit, onderhoudsmechanica en hydraulica komen uitgebreid aan bod. De praktijklessen vinden plaats @ campus Sint-Niklaas.
Sarah, Astrid en Kim zitten in het tweede jaar van de opleiding. Een introductie van de dames:
Sarah
Sarah (32) is Teamlead Productie bij een grote firma. Dagelijks stuurt ze een ploeg machinestellers aan.
Sarah: “Mijn technische achtergrond is beperkt: ik heb een masterdiploma Farmaceutische Wetenschappen. In mijn huidige job is het belangrijk om over voldoende inzicht in elektromechanica en automatisatie te beschikken. Bij Syntra krijgen we de basisbeginselen van onderhoudsmechanica aangereikt.”
Astrid
Astrid (37) veranderde recent van job. Momenteel is ze actief in de asbestsector.
Astrid: “Bij m’n vorige werkgever werkte ik vaak samen met technische profielen. Daarom wou ik me verdiepen in onderhoudsmechanica. In mijn huidige job is de materie minder relevant, maar ik vind de opleiding nog steeds interessant. Wie weet komt het ooit van pas. Tijdens onze verbouwingen heeft de opleiding haar meerwaarde alvast bewezen: ik sta sterker in m’n schoenen en kan makkelijker meespreken over allerlei werken.”
Kim
Kim (37) begon samen met Astrid aan de opleiding.
Kim: “Toen ik met de opleiding startte vervulde ik een functie als landbouwconsulent. Sinds afgelopen zomer werk ik voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in afvalverwerking. Pneumatica is één van de vele technieken die bij m’n nieuwe werkgever worden toegepast. In de opleiding leren we over de werking van pneumatische componenten en meestvoorkomende schakelingen.”
EEN 10 VOOR SFEER & GEZELLIGHEID
Wat de klasgroep betreft, zit de sfeer goed. Sarah: “Iedereen die vorig jaar gestart is met de opleiding, neemt vandaag nog deel aan de lessen. Dat is uitzonderlijk, want iedereen die ooit al een avondopleiding gevolgd heeft, weet dat er meestal enkele afvallers zijn. We zijn een hechte groep geworden en spreken regelmatig af buiten de campus.”
Astrid: “Ook met de lesgevers hebben we een fijne klik. Ze zijn héél gedreven, waardoor het tempo in de lessen hoog ligt. Maar dat is goed, want zo houden ze iedereen wakker (lacht).”
We zijn een hechte groep geworden en spreken regelmatig af buiten de campus.
UIT DE PRAKTIJK GEGREPEN
In de tweejarige opleiding wordt sterk ingezet op de praktijk. Kim: “Alles wat we leren, kunnen we onmiddellijk toepassen in de dagelijkse praktijk van de werkvloer. Om die reden heb ik gekozen voor een opleiding bij Syntra: de docenten zijn stuk voor stuk experten die met beide voeten in het vak staan. Dat merk je.”
OOK GEPRIKKELD DOOR ELEKTRICITEIT & ONDERHOUDSTECHNIEKEN?
Bekijk alle opleidingen, bijscholingen en specialisaties binnen dit thema.