Lotte maakt er graag een tekening bij

Opleiding grafische vormgeving

19 maart 2024

Als grafisch vormgever je eigen visitekaartje ontwerpen, vanzelfsprekend. Maar zelf een graphic novel publiceren? Lotte Wietendaele bewijst dat het kan. Begin dit jaar bracht ze Te(samen) uit, een kleurrijke striproman over donkere gedachten. Spoiler: het gaat wel degelijk goed met haar. Daar zit ook onze opleiding Grafisch Vormgever voor iets tussen.  

Even terugspoelen naar 2020, het eerste coronajaar. Een periode van bubbels, maar dan zonder de champagne. De wereld ging op slot. Ook Syntra Midden-Vlaanderen gooide het noodgedwongen over een andere boeg. Lotte kan erover meespreken. Zij volgde de voltijdse dagopleiding Grafisch Vormgever en bracht ongepland een groot deel van de lessen thuis achter haar computer door.  

“Dat was een dubbel gevoel. Enerzijds was het fijn dat de opleiding bleef doorgaan, anderzijds viel de groepsdynamiek helemaal weg. Ik voel me al snel geïsoleerd en dan helpt een lockdown niet echt. Maar ik put wel inspiratie uit die negatieve gevoelens. Het is niet toevallig dat een thema zoals eenzaamheid al eens opduikt in mijn werk.”  

Samen alleen

Door haar opleiding bij Syntra is Lotte van verschillende markten thuis. Flyers, kerstkaartjes, affiches, ze ontwerpt het allemaal. Maar haar meest recente creatie is toch een buitenbeentje: een graphic novel met de eigenzinnige titel Te(samen). “Dat wrange gevoel uit de coronaperiode bleef lang hangen. Pas in februari 2023 besloot ik erover te schrijven en tekenen. Al van kleins af aan zet ik mijn gevoelens op papier, maar nu ontstond er een hoopgevend verhaal over leren omgaan met verdriet en eenzaamheid. Dat wilde ik ook delen met anderen.” 

Opleiding geeft boost

En dat doet Lotte met een striproman die ze zelf schreef, illustreerde en uitgaf in eigen beheer. “Als ik spring, wil er volledig voor gaan”, vertelt ze. “Daar zit de opleiding ook wel voor iets tussen. Op korte tijd heb ik zoveel bijgeleerd en dat gaf me echt een boost. Ondertussen kan ik vlot overweg met grafische programma’s zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Een uitgebreid pakket en blijkbaar genoeg om een eigen boek te ontwerpen. Dat zegt toch iets over de kwaliteit van de opleiding.  

GEDREVEN DOCENTEN​

Dagenlang alleen achter je laptop zitten is zelfs voor grafische vormgevers geen geschenk. In samenspraak met de cursisten gingen sommige lessen fysiek door in kleinere groepen. “Via een doorschuifsysteem was er terug interactie, zonder dat we de regels overtraden”, vertelt Lotte. “Daar waren ook de docenten blij mee. Hoewel ze online extra vragen beantwoordden – hoe meer, hoe liever leek het soms – wilden ze vooral voor de klas staan. Ik herinner me nog hoe bezorgd en gedreven ze waren. Corona of niet, iedereen zou de opleiding succesvol voltooien. Niets zo motiverend als iemand die in je gelooft.” 

VISITEKAARTJE​

Ondertussen is Lotte aan de slag als rekruteerder en droomt ze van een bijberoep als grafisch vormgever. Wat houdt haar tegen? “Momenteel werk ik met vrije opdrachten via een kunstenaarskaart. Zo ontdek ik geleidelijk aan mijn kansen als ondernemer. De opleiding volgen was alvast een stap in de goede richting. Je neemt je hobby serieus. Een goed voorbeeld: ik heb mijn eigen visitekaartje ontworpen. Dat klinkt misschien vreemd, maar mijn eigen kaartje aan iemand geven, beschouw ik nog steeds als een geluksmomentje.”