Bloed, zweet en tranen – letterlijk. Wie het wil maken als valkenier, weet maar beter zijn of haar mannetje te staan. Toch is Tessa Robyn, ex-cursiste Valkenier bij Syntra Midden-Vlaanderen, volledig in de wolken over het beroep en de opleiding. Deze kwieke dame neemt ons mee op tocht door het wonderbaarlijke parcours dat ze met haar gevleugelde vriend aflegde en de wervelwind aan emoties die daarbij gepaard ging. “Je mag het beroep Valkenier écht niet onderschatten. Het is énorm uitdagend, maar de band en het wederzijds respect dat je met je roofvogel opbouwt, maakt het helemaal waard.”
Een droomjob
Wie Valkenier zegt, denkt spontaan aan de indrukwekkende
shows waarbij roofvogels over de hoofden van het publiek scheren. “Op die
manier kwam ik ook zelf met het beroep in aanraking”, vertelt Tessa enthousiast.
“Als kind zat ik steeds op de eerste rij bij educatieve voorstellingen,
zoals bijvoorbeeld roofvogeldemonstraties. Ik keek dan steevast uit naar het
moment dat ik zelf de vogel op mijn hand mocht nemen. Alles met pluimen
interesseert mij, maar roofvogels steken er met kop en schouders (of in dit
geval vleugels 😉)
bovenuit.”
Al gaat het beroep veel verder
dan leuke, informatieve momenten die het publiek iets bijbrengen. “Als
valkenier sta je in voor de jacht met de roofvogel”, legt Tessa uit. “Je
doet op een ecologische manier aan natuurbeheer door bijvoorbeeld
meeuwen of kraaien te verdrijven. Aan de kust heb je enorm veel meeuwen die
voor overlast zorgen. Daar krijg ik regelmatig de vraag of ik met mijn
roofvogel wil langskomen om ze te verjagen. Ook in de landbouw- en
tuinsector grijpen mensen vaker naar valkeniers om hun gewassen te
beschermen en kraaien en eksters te verdrijven.”

Strakke training
En daar komt heel wat training bij kijken. “Een roofvogel trainen, is een heel delicaat karwei”, gaat Tessa verder. “Je kan het niet vergelijken met een hond of kat africhten. Daarbovenop komt ook nog eens het temperamentvolle karakter en de messcherpe klauwen van de beestjes. Vingervlug zijn, is dus de boodschap. Ik spreek uit ervaring (lacht). In eerste instantie is het belangrijk dat de vogel aan jou gewend is. Je bouwt samen aan een wederzijdse connectie. Wanneer dat goed zit, volg je het jachtseizoen. Ieder jaar wisselen vogels van pluimen. Eenmaal alle pluimen vervangen zijn, is je vogel in optimale conditie om te vliegen en opent het jachtseizoen.”
Opleiding valkenier
Een goede training is niet alleen voor de roofvogel belangrijk, maar ook voor de valkenier in kwestie. “Je mag de opleiding echt niet onderschatten”, vertelt Tessa. “Als valkenier ben je niet alleen bezig met een vogeltje trainen en ermee gaan vliegen. Er komt zoveel meer bij kijken. Dat wordt in de opleiding heel duidelijk gemaakt. In het eerste jaar krijg je een flinke portie theorie voor de kiezen. Je ziet er alles over de geschiedenis van de valkerij, maar je leert er ook zelf leren handschoenen, voedertasjes, transportkisten enzovoort maken. Na dit jaar ben je erkend ‘medewerker roofvogelhouder’. In het tweede jaar ga je uiteindelijk met je eigen roofvogel aan de slag. Dat is een heel tijdrovend proces, waar je dagdagelijks voluit voor moet gaan. Je houdt een dagboek bij waarin je elke dag noteert hoeveel de vogel weegt, wat hij gegeten heeft, hoeveel hij na het eten weegt, of je ermee bent gaan jagen, wat hij gevangen heeft, hoe zijn gedrag was…”
En dat vormt een intense periode. “Ik kan letterlijk zeggen dat de opleiding mij bloed, zweet en tranen gekost heeft”, lacht Tessa. “Er gaat zoveel verantwoordelijkheid mee gepaard. Voor de meesten onder ons is het de eerste keer dat we een roofvogel hebben. Je hebt zoveel vragen over of je wel goed bezig bent, de vogel goed verzorgd is, de training goed verloopt… Gelukkig werden wij enorm goed ondersteund door het docententeam. Elke les namen we onze roofvogel mee en werd die gecontroleerd. Op alle vragen werd een antwoord gegeven. Er kwamen ook meermaals dierenartsen spreken. Het is een enorm leerproces, maar ik ben zó blij dat ik de opleiding volgde. Het is zó interessant en ik zou het aan iedereen met een passie voor roofvogels aanraden.”
Succesformule
Al moet je uit een bepaald hout gesneden zijn om de opleiding te voltooien. “Je leert zelf leder bewerken, dus een bepaalde handigheid is belangrijk”, vertelt Tessa. “Daarnaast beschik je best over een goed doorzettingsvermogen en heel veel geduld. Voeg stressbestendig ook maar aan dat lijstje toe. Je werkt met vogels die een heel uniek karakter en eigen zinnetje hebben. Je eigen handelingen, bepalen hoe de vogel reageert. Zit er een kink in de kabel, dan zet de vogel een wapenarsenaal in en loop je het risico dat hij je niet meer vertrouwt. Ik maakte zelf ook al zaken mee waarvan ik dacht: ‘oei, gaat hij dat ooit nog vertrouwen of toelaten…’. Gelukkig hebben mijn vogel en ik een heel sterke connectie opgebouwd.”

Bijzondere connectie
En zo geven wij met veel bewondering een dikke pluim aan Tessa. “Het allermooiste aan het beroep valkenier is dan ook de connectie die je met je roofvogel voelt. Het is geen gezelschapsdiertje dat op je schoot komt liggen, maar het aanvaardt jou wel op bepaalde manieren. Het mooiste moment uit de opleiding was dan ook toen ik merkte dat ik echt een klik had met mijn vogel. Hij kent, herkent en respecteert mij. Dat doet deugt en is heel mooi om te zien. Het maakt al het zware werk meer dan waard!”
Ook valkenier worden?
Durf jij met volle goesting in de opleiding te vliegen? Lees hier alles wat je moet weten. Nog vragen? Neem contact op met onze opleidingsexperts. En wie weet… tot binnenkort!
Opleidingen
Bekijk meer opleidingenMedewerker roofvogelhouder (Dagopleiding)
Sint-Niklaas
20/09/2025
Beginner
Valkenier (Dagopleiding)
Sint-Niklaas
20/09/2025
Beginner