2 mei 2022 Ondernemen

DUURZAME PRODUCTIE, VAN BOER TOT BORD

Slagerij Den Eeuwigen Beenhouwer is niet zomaar een lokale slager-charcutier. Uitbaters Hans en Justine focussen er bewust op eerlijk vlees, dierenwelzijn, gezond en zo natuurlijk mogelijk produceren en verwerken. Duurzaam ondernemen is hier een visie, een overtuiging, een levensstijl. Eentje die meteen veel klanten kan bekoren.

BIJZONDER LIEFDESVERHAAL

Het verhaal van Hans en Justine begon in een slagerij in Eke. Hans ontdekte er zijn passie voor de stiel waarna hij besliste de opleiding slager-spekslager te volgen bij Syntra. Met zijn diploma en 10 jaar ervaring op zak, trok hij vervolgens naar het buitenland om zijn kennis te verfijnen. De slager moest zo noodgedwongen op zoek naar een nieuwe leerjongen. Gelukkig was hij voor op zijn tijd en koos hij voor een … leermeisje: Justine. En die deed dat met verve. In de beenhouwerij én via de opleidingen bij Syntra werd ze gevormd tot volwaardig beenhouwer.

Toen Hans enkele jaren later zijn vroegere werkplaats bezocht, was het liefde op het eerste gezicht. Al snel besloot het koppel samen een zaak te starten. En die opportuniteit kwam er snel; toen Slagerij Gaublomme in Herzele een overnemer zocht. Justine en Hans werden opnieuw halsoverkop verliefd. Deze keer op de streek, het pand en het generatieslange verhaal van de slagerij die ze herdoopten als ‘Den Eeuwigen Beenhouwer’.

NO WASTE-POLICY

Hans: “Van kopvlees tot quiches, van vol-au-vent tot pancetta. In onze slagerij wordt alles huisbereid op ambachtelijke wijze. Met gezonde ingrediënten, pure smaken en controle over de gebruikte allergenen. En zonder bewaarmiddelen. Alles willen we zo gezond en natuurlijk mogelijk.” Er is daarbij een duidelijke ‘no waste-policy’. Elk stukje wordt nuttig verwerkt.

VERTROUWEN IN DE KORTE KETEN

Voor een absolute topkwaliteit rekent het tweetal op de ‘korte keten’. Lokale boeren die dezelfde waarden delen, zoals Brasvar uit Nevele en Livar uit Nederlands-Limburg. “Die laatste is eigenlijk onze enige ‘buitenlandse’ leverancier. Al is dat relatief. De afstand naar het drielandenpunt is sowieso korter dan naar, bijvoorbeeld, bedrijven in Wallonië.”

Livar staat voor ‘Limburgs scharrelvarken’. 20 jaar geleden werd dit voor het eerst gekweekt door Limburgse varkenskwekers die het anders wilden aanpakken. Hun missie? Op een maatschappelijk verantwoorde manier varkens kweken om zo het allerbeste vlees te leveren.”

 

Hoe beter het leven van het dier, hoe beter de smaak en kwaliteit van het vlees.

Hans: “Livar is een prachtig bedrijf. Elk aspect rond het kweken van dieren is duurzaam. De beesten leven in open stallen waarin ze alle ruimte hebben. Ze wroeten in een aangepaste ondergrond en vinden zelfs speciaal ontwikkeld varkensspeelgoed. Qua dierenwelzijn haalt het bedrijf moeiteloos de allerhoogste quotering.”

Hans: “Het vlees van onze boeren draagt geen bio-label. Daarvoor moeten de dieren uitsluitend biogecertificeerde dierenvoering eten. En die moet ingevoerd worden uit het buitenland. Wat de ecologische voetafdruk uiteraard vergroot. Veel duurzamer is het bouwen op de korte keten, kiezen voor doordacht geselecteerde voeding uit de buurt.”

DE KRACHT VAN (H)EERLIJK VLEES

Justine: “Ethisch verantwoord handelen is één van onze kernwaarden. Wij zien onze boeren (en onze medewerkers) als partners en betalen hen een eerlijke prijs. Daar wordt op termijn iedereen beter van. Onze producten zijn hierdoor iets duurder, maar de kwaliteit is ontegensprekelijk hoog. En die combinatie van eerlijk én lekker vlees werkt, overtuigt veel klanten.”

SYNTRA DEELT DUURZAAM STREVEN

Zowel Hans als Justine volgden aan de start van hun carrière avondonderwijs bij Syntra. Mede dankzij de kennis en vaardigheden die ze hierdoor verwierven, zijn ze nu meesters in hun ambacht. Nu ijveren ze er op hun beurt voor om een nieuwe generatie slagers op te leiden. Dat ze daarbij informeren en inspireren over hun visie en waarden, wordt door Syntra alleen maar toegejuicht.

Interesse in een opleiding slager of medewerker slagerij?

Heb je net als Hans interesse in de opleiding slager of medewerker slagerij? Ontdek ze via onderstaande link.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht