26 januari 2024 Docentenpaspoort

Vijf vragen aan docent onderhoudsmecanicien/automecanicien Frederik

docentenpaspoort

Naam: Frederik Onraedt

Lesgever bij Syntra sinds: 3 jaar                                                                    

Opleidingen: Onderhoudsmecanicien (dagopleiding), automecanicien (duaal)

Naast lesgeven bij Syntra… Sta ik voor de klas in het beroepsonderwijs en help ik nog af en toe  als mecanicien

1. Hoe is je passie voor het vak ontstaan?

“Ik ben al van jongs af aan zot van auto’s en dat is nooit weggegaan. Mijn ouders hebben mij altijd in mijn passie gesteund. Mijn vader wou vroeger ook graag iets met auto’s studeren, maar omdat dat een beroepsrichting was, mocht hij niet van mijn grootvader. Hij heeft mij daarom net extra gestimuleerd om voor mijn passie te gaan. Na het middelbaar heb ik een zevende specialisatiejaar gevolgd en nadien heb ik 23 jaar in de stiel gewerkt.”

2. wat vind je zo boeiend aan de opleiding onderhoudsmecanicien bij syntra?

“Het is een zeer praktijkgerichte opleiding. We simuleren bijvoorbeeld elektronische problemen voor onze cursisten zodat zij alles in de praktijk eens gezien hebben. Wij proberen hen zo goed mogelijk klaar te stomen voor een job in ons vak. Want het is ook gewoon een heel mooi beroep. Je kan dingen maken die iemand anders niet kan. Een band vervangen zal de meeste mensen wel lukken, maar een elektrische storing zoeken, vergt een zekere kennis van de stiel.”

3. Wat leer je in de opleiding onderhoudsmecanicien?

“Eén dag per week hebben de cursisten les bij mij. Andere dagen leren ze op de werkplek of volgen ze Start Me Up. In het begin van het jaar zien we theorie. De meeste cursisten komen uit een heel andere sector, dus die basistheorie is echt belangrijk. Nadien passen we de theorie zo veel mogelijk toe op de praktijk. Ik focus daarin op de grotere en zwaardere herstellingen, herstellingen die ze niet zien op hun werkplek. Ik laat hen bijvoorbeeld eens een motor opendoen zodat ze de componenten die we op papier hebben gezien ook in het echt kunnen herkennen.”

4. waarom ben je beginnen lesgeven bij syntra?

Ik ben 23 jaar werkzaam geweest als vrachtwagenmecanicien, dat is ongeveer hetzelfde als auto’s, maar er komt gewoon nog wat meer bij kijken. Toen kreeg ik problemen met mijn rug en moest ik minder fysieke arbeid verrichten. Ik deed dat werk wel heel graag. Daarom heb ik besloten om les te geven over mijn métier. Zo ben ik toch dagelijks nog bezig met mijn passie. In het begin was het lesgeven wel even zoeken, dat was allemaal nieuw voor mij. Maar uiteindelijk heb ik mij daar wel in gevonden. Ik krijg toch dikwijls te horen van mijn cursisten dat ik een goede docent ben, dus ik denk wel dat ik het goed doe, hé.

5. hoe zou je jezelf omschrijven als docent?

“Ik probeer mee te gaan in de leefwereld van mijn cursisten. Er mag wel eens gelachen worden in mijn les. Het mag wat losser zijn af en toe, dan krijg je ook meer respect terug van je cursisten. Ik vind het ook belangrijk om rekening te houden met mijn cursisten. Ik ga nooit een examen geven als ik niet zeker ben of ze er klaar voor zijn. Wat mijn cursisten erg appreciëren zijn mijn anekdotes uit de praktijk. Ik waarschuw hen voor fouten die ik zelf heb gemaakt als jonge gast zodat zij dezelfde fouten niet meer maken.” 

Opleiding onderhoudsmecanicien in de syntra- spotligths

leer alles over voertuigen bij syntra

Vind jij het fascinerend om een auto of (motor)fiets tot in de kleinste details te onderzoeken? Om te weten voor wat elk kabeltje, elke motor of elk tandwiel staat? Om op zoek te gaan naar dat ene defect in het voertuig en dat te herstellen?  Neem dan een kijkje naar onze voertuigengerelateerde opleidingen! Die gaan van onderhoudsmecanicien tot fietshersteller. Van carrosier tot motor- en bromfietstechnicus. En nog veel meer.