16 februari 2023 Ondernemen

4 TIPS VOOR SUCCESVOL ONDERNEMERSCHAP

Ga jij in 2023 jouw kennis over ondernemerschap bijschaven – om vanuit een stevige basis de stap naar een eigen zaak te zetten? Sterk plan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ondernemerscoach Anniek deelt enkele tips voor een vliegende start: 

1. ZORG VOOR EEN STEVIGE BASIS

Begin je in hoofdberoep of kijk je de kat uit de boom in bijberoep? Moet je je btw-nummer activeren, of niet? Heb je verzekeringen en vergunningen nodig, ja dan nee?

Starten als zelfstandige brengt enkele administratieve hordes met zich mee. Voldoende kennis over de opstartformaliteiten, wetgeving, verzekeringen enz. helpt jou bij het maken van de juiste keuzes voor de opstart van je eigen zaak. Besteed hier daarom voldoende aandacht aan: als alles administratief op punt staat, heb je sowieso méér kans op succes! 

2. KIES JE ‘SMOEL’ EN FOCUS

Het voornaamste doel van elke marketinginspanning is om op te vallen, gezien te worden en een potentiële klant te bereiken om je aandacht op te vestigen. Je wilt jezelf duidelijk onderscheiden van de concurrentie. Zorg er daarom voor dat je een herkenbare ‘smoel’ hebt: wees uniek, durf anders zijn en speel je eigenheid uit in alles wat je doet.

Kies ook een duidelijke focus. Je kan je onmogelijk tot iedereen richten. Probeer je dat toch, dan is de kans groot dat je eenheidsworst wordt. Het is dus cruciaal om vooraf te bepalen wie jouw doelgroep is. Denk grondig na over hoe je je gaat positioneren in de markt, hoe je jouw producten en diensten gaat verkopen, waar en wanneer enz.

Die focus moet je ook doortrekken naar je on- en offline marketing. Kies de marketing- en socialmediakanalen die écht bij jouw zaak passen. Verlies andere fundamentele kanalen niet het oog, zoals je netwerk. Goede mond-tot-mondreclame is goud waard. 

3. JOUW BOEKHOUDER IS JE SPARRINGPARTNER   

Een onderbouwde en nauwkeurige boekhouding helpt jou groeien als ondernemer. Zoek daarom een goede boekhouder, die jou helpt bij het opstellen en opvolgen van je financieel plan. 

Echter wil ik het idee doorprikken dat een boekhouder alles voor jou gaat doen. Als ondernemer is het cruciaal om cijfers te begrijpen, inzicht te hebben in je kostenplaatje, jouw inkomsten en uitgaven goed te kennen. Leer meepraten én meedenken met je boekhouder, zodat je altijd weet waar de beste opportuniteiten voor jouw onderneming liggen.  

4. VERKOPEN ZIT IN DE KLEINE DINGEN 

Ondernemers moeten van alle markten thuis zijn: marketing, administratie, financiën… en ook: verkopen. 

Hoewel veel starters verkopen lastig vinden, ben je als ondernemer eigenlijk altijd aan het verkopen.

Verkopen is meer dan ‘hard selling’. Het zit ‘em in de kleine dingen: je merkverhaal, je website die steeds up-to-date moet zijn, je huisstijl, je visitekaartjes, de winkel die je uitbaat, de manier waarop je omgaat met klanten, de snelheid waarmee je reageert op mails en offerteaanvragen enz.

NOOD AAN MEER TIPS?

Schrijf je in voor het e-traject van Start Me Up 

Wil je je verder verdiepen in de verschillende aspecten van ondernemerschap? Heb je een ondernemersidee waarvan je de haalbaarheid wil aftoetsen – en dat liefst mét persoonlijke ondersteuning door een ondernemerscoach?

Leer ondernemen als een pro, waar en wanneer je wil 

Schrijf je in voor het e-traject van Start Me Up. Het traject is een unieke combinatie van kennis opdoen over o.a. opstartformaliteiten, personal branding, boekhouden, verkopen enz. en concreet werken aan je businessplan en pitch.

Het traject is een volwaardige opleiding die uit videolessen en e-modules bestaat. Deze kan je on-demand raadplegen, op jouw eigen tempo, bv. thuis achter je computer of laptop. Bovendien sta je er niet alleen voor: onze ondernemerscoaches, waaronder Anniek, zijn er om jou te ondersteunen!

 

NOG VRAGEN OVER ONDERNEMEN? STEL ZE AAN ANNIEK

Infosessie ‘Ondernemer worden’ op 22 februari om 19u

Speel jij met het idee om een eigen zaak te starten, maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Volg de online infosessie op 22/2 om 19u. Anniek geeft antwoorden op al jouw startersvragen en helpt je op weg. 

OVER ONDERNEMERSCOACH ANNIEK

Ondernemen zit in Anniek’s bloed. Of beter gezegd: in haar ‘vlees en bloed’. Haar ouders hadden een vleeswarenbedrijf, zelf werkte ze jarenlang als marketingexpert en ondernemer in de foodsector. Als coach bij Syntra Midden-Vlaanderen deelt ze haar kennis met (pre)starters die dromen van een eigen zaak. 

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht