Opleidingen van de Toekomst – Thema Energie

In het kader van het project Opleidingen van de Toekomst – Thema Energie (ESF 566) werkte Syntra Midden-Vlaanderen twee nieuwe opleidingen uit. Het werkte daarvoor samen met het vastgoedfonds 323, de beroepsfederatie van installateurs Techlink, speerpuntcluster voor energie Flux50 en onderzoeks-, expertise- en opleidingscentrum Green Energy Park.

  • De opleiding Bewustzijn en Sensibilisatie is een algemene inleiding tot de energietransitie. Via verschillende leerwegen maakt de deelnemer kennis met oorzaken en aanleidingen, maar vooral met de uitdagingen en kansen waar de energietransitie hem en andere professionals de komende jaren nog zal stellen.
  • De opleiding Communicatie en Commerciële Vaardigheden bestaat uit een aantal sessies waarin de deelnemer leert om op een constructieve manier met de klant in gesprek te gaan. We trachten een aantal handvaten aan te reiken om de interactie op te bouwen, te lezen en doelgericht bij te sturen.


Veranderende omstandigheden

De energietransitie is een feit. In sneltempo maken we de overstap van een centraal energiesysteem gevoed door fossiele brandstoffen naar een decentraal systeem dat zo veel mogelijk gebruik maakt van hernieuwbare energiebronnen. Deze ommezwaai is merkbaar op verschillende vlakken. Oude technieken worden gereviseerd of volledig vervangen door nieuwere en ‘properdere’ toepassingen. Gezinnen en ondernemingen gaan steeds bewuster met energie om en passen hun manier van leven en werken aan. Ondertussen proberen overheden te volgen door voor alles een regelgevend kader te scheppen. ‘En iedereen moet mee’, klinkt het vanuit verschillende hoeken, ook wie het niet zo hoog op heeft met de energietransitie of wie er op het eerste gezicht de middelen niet voor heeft.

Competentieverbreding

Deze veranderende context stelt heel wat professionals voor nieuwe uitdagingen. Niet in het minst zij die in eerste lijn met burgers en bedrijven in contact komen zoals installateurs, bouwprofessionals, syndici en andere vastgoedberoepen. Zij zullen voortaan steeds meer ingeschakeld worden als adviseur om samen met klanten mee te denken in oplossingen. Naast een geactualiseerde technische expertise, waarover zij vaak al beschikken, veronderstelt dit ook een brede kennis over de energietransitie in zijn algemeenheid en over andere innovatieve energietechnieken in het bijzonder. Verder zal de moderne professional over de nodige communicatieve vaardigheden moeten beschikken om dit op een bevattelijke manier aan de klant te kunnen uitleggen. Op deze competentieverbreding trachten onze nieuwe opleidingen alvast een antwoord te bieden.

Ben je benieuwd naar bovenstaande opleidingen? Klik dan op de onderstaande knop om het lesmateriaal te downloaden.

Vragen of opmerkingen? Stuur gerust een mailtje naar stijn.schaubroeck@syntra-mvl.be

  • ESF 566_12348
  • Financiële steun: 1.799.931,29 euro

 

Opleidingen van de Toekomst
Deel dit artikel
Terug naar het overzicht