5 juni 2025

Praktijkgerichte opleidingen bij Syntra MET een officieel getuigschrift of diploma: geen prijsstijging

De beslissing van Vlaams onderwijsminister Zuhal Demir om de tarieven in het volwassenenonderwijs te hervormen, zorgde de afgelopen dagen voor heel wat media-aandacht én vragen. Vanaf 1 september 2025 zullen de inschrijvingsgelden in de CVO’s (Centra voor VolwassenenOnderwijs) sterk variëren, afhankelijk van het type opleiding. Wie een zogenaamde ‘hobby-opleiding’ wil volgen, zal daar voortaan fors meer voor betalen. Wat betekent dat voor de opleidingen bij Syntra? Helemaal niets. Onze tarieven blijven onveranderd. 

Daarnaast werd in het VRT-programma De Zevende Dag van 1 juni geopperd dat opleidingen bij Syntra niet leiden tot een erkend diploma of getuigschrift. Dat klopt niet. We leggen graag uit hoe het wél zit.

Inschrijven bij Syntra

Syntra is een erkende professionele opleidingsverstrekker, die wordt ondersteund vanuit het beleidsdomein economie. Omdat we op dat vlak niet onder de onderwijsbevoegdheid vallen, bepalen we zelf onze tarieven. Syntra wordt niet beschouwd als klassiek volwassenenonderwijs en is daarom niet onderhevig aan de aangekondigde prijsstijgingen.

Wat na je opleiding? Een erkend getuigschrift of diploma

Onze trajecten zijn praktijkgericht en sluiten nauw aan bij de noden van de arbeidsmarkt. Of je nu een vak wilt leren, een eigen zaak wilt starten of je kennis wilt verdiepen, je staat er na afloop niet met lege handen. Ook over de waarde van een Syntra-opleiding willen we duidelijk zijn: wie zijn of haar opleiding succesvol afrondt, ontvangt daarvoor een officieel erkend getuigschrift of diploma.


Of je een diploma of getuigschrift ontvangt, hangt af van jouw gekozen traject:

  • Slaag je voor een ondernemersopleiding inclusief de module Start me up (zoals de voltijdse dagopleidingen)? Dan behaal je een diploma.
  • Slaag je voor een opleiding zonder de module Start me up? Dan behaal je een getuigschrift.

Wat is het verschil tussen een diploma van Syntra en een diploma van een hogeschool of universiteit?

Een diploma van een hogeschool of universiteit is een officiële onderwijskwalificatie, zoals een graduaat, bachelor of master, erkend door het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Bij Syntra volg je opleidingen die erkend zijn door de Vlaamse overheid via het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). De diploma’s en getuigschriften van Syntra zijn dus officieel erkend, maar vallen niet onder het klassieke onderwijssysteem.

Kiezen voor zekerheid

Kortom: bij Syntra weet je waar je aan toe bent: praktijkgerichte opleidingen, ervaren lesgevers en een officieel erkend bewijs van je inzet.
Wil je meer weten over ons aanbod of heb je toch vragen over de impact op een bepaalde opleiding? Neem gerust contact op met je lokale Syntra-campus — we helpen je graag verder.