Terug naar home
MijnSyntra
h2o jpg

29 augustus 2023

Duaal leren

Doedag bij H2O Group laat jong talent proeven van twee nieuwe Syntra-opleidingen

Doedag bij H2O Group laat jong talent proeven van twee nieuwe Syntra-opleidingen

Syntra Midden-Vlaanderen en de H2O Group uit Burcht hebben een nieuw recept bedacht om moeilijke arbeidsprofielen in knelpuntberoepen aan te trekken. Samen rollen ze de vacaturegerichte opleidingen elektromecanicien en constructielasser uit voor aanstormende professionals. Daarbij boren ze nieuwe doelgroepen aan en stellen ze de verwachtingen van mogelijke kandidaten bij door hen te laten proeven van de werkvloer tijdens een Doedag op 9 september.

Het gaat om twee korte intensieve opleidingen die (jong-)volwassenen (vanaf 18 jaar) toeleiden tot een vaste job als elektromecanicien of constructielasser bij Argex, Siro Construct, Pylonen De Kerf of Hye, allemaal bedrijven die deel uitmaken van H2O Group. De opleidingen zijn duaal opgevat. Dat wil zeggen: zestig procent van de opleiding krijgen de cursisten in één van de H2O-leerbedrijven. Een ervaren Syntra-vakdocent staat in voor de overige veertig procent van de opleiding in Syntracampus Sint-Niklaas. Een Syntracompetentiecoach volgt het leerproces op en staat ook de praktijkopleider van de leerbedrijven met raad en daad bij. Wie het traject probleemloos doorloopt, krijgt een vast arbeidscontract.

Doelgroepen

Met de opleiding elektromecanicien beoogt Syntra vooral afhakers uit graduaats- en bacheloropleidingen van de hogescholen. Bij de opleiding constructielasser mikt Syntra hoofdzakelijk op schoolverlaters uit het beroeps- en technisch onderwijs. Ook medewerkers die zich willen re- en upskillen uit één van de tien bedrijven uit de H2O Group behoren in beide gevallen tot de doelgroep. Uiteraard staan beide opleidingen ook open voor werkzoekenden en herintreders.

Doedag

Het is frappant om vast te stellen dat schoolverlaters nauwelijks kunnen inschatten wat ze precies van deze beroepen kunnen verwachten. De doedag op zaterdag 9 september 2023 (9-12 u.) bij H2O Group brengt daar verandering in. Een rondleiding en tal van praktische opdrachten dompelen hen onder in het leven-zoals-het-is op de werkvloer. Bovendien worden nieuwsgierigen getrakteerd op een koffiekoek en een drankje. De eerste 10 inschrijvingen ontvangen zelfs een cinematicket als beloning.

De opleiding tot constructielasser duurt 11 weken, die van elektromecanicien neemt 22 weken in beslag. De doedag op de H2O-site in Burcht heeft plaats op zaterdag 9 september 2023 van 9 tot 12 u.