29 april 2024

BRUZZ interview: competentiecoach Charlotte en cursiste Grace over duaal leren

Tijdens de week van duaal, van 22 tot 26 april, staat de kracht van duaal leren centraal in Vlaanderen en Brussel. Ook SYNTRA ondersteunt het initiatief van de Vlaamse overheid. Over alle campussen heen worden verschillende activiteiten georganiseerd om de voordelen van duale opleidingen te benadrukken.

Zo was SYNTRA Brussel te gast in de radiostudio van de Brusselse nieuwszender Bruzz. Competentiecoach Charlotte De Win kwam er spreken met cursiste Grace-Henriette Nsiku. 

Charlotte werkt sinds vier jaar bij SYNTRA Brussel en zag het leerlingenaantal verdubbelen in die periode. “Doordat het aantal leerlingen in bijna elke opleiding groeit, mogen we ieder jaar ook nieuwe opleidingen aanbieden.”

Grace volgt de opleiding kinderopvang bij SYNTRA Tour & Taxis. “Bij duaal leren mag je direct aan de slag. Zo merk je al snel hoe het er in het echt aan toegaat”, zegt ze. 

SYNTRA Brussel kent vooral knulpuntberoepen in haar duale opleidingen. “We merken ook dat dat de ideale formule is voor een bedrijf, iemand opleiden en nadien aannemen om de tekorten op te vullen”, aldus De Win.

Zo heeft Grace van haar crèche ook al een voorstel gekregen om in september te starten.

Bekijk het volledige interview met Charlotte en Grace hieronder of via deze link.

Duaal leren?

Sinds 2019 kunnen leerlingen in het secundair onderwijs opteren voor het systeem van duaal leren, waarbij ze leren op de werkvloer combineren met leren bij een educatieve instelling zoals SYNTRA.

Maar liefst 1 op de 4 Vlaamse leerlingen die een duale opleiding volgen, doet dat in een SYNTRA-campus. Dat maakt van SYNTRA de grootste aanbieder van duale trajecten in Vlaanderen. 

Meer info over duaal leren lees je op syntraduaal.be