14 november 2022 Ondernemen

POWERVROUWEN IN AVONDOPLEIDING ONDERHOUDSMONTEUR

Ex-cursist Arne Debruyne (20 jaar) is bijna letterlijk geboren in de horecasector. De grootmoeder van de West-Vlaming baatte destijds een café in Veurne uit, waar hij als jonge knaap vaak over de vloer kwam.

Arne: “Ik heb altijd gezegd: later wil ik ook in de horeca aan de slag!”

9-TO-5 MENTALITEIT? NIET IN DE HORECA!

De horecasector staat bekend om veel, hard en onregelmatig werken. Horecamedewerkers zijn echte ‘doeners’ en steken graag de armen uit de mouwen. Eigenschappen die ook Syntraheld Arne op het lijf geschreven zijn: hij voltooide in 2021 de opleiding Kok-Restauranthouder.

Arne: “Toen ik 15 jaar was ben ik impulsief gestart met een bijverdienste in een horecazaak. Na de schooluren en in weekends ging ik helpen in de zaak van mijn nonkel Steven en tante Anja, restaurant De Reygaerd in Avekapelle. Dat was best pittig.”

VAN AFWAS NAAR KEUKEN

In het prille begin van zijn horecacarrière trof je Arne vooral achter de afwas. Mettertijd baande hij zich een weg naar de keuken.

“Wanneer het druk was hielp ik soms achter het fornuis. Dat verliep vlot: mijn nonkel en tante waren allebei heel lovend over mijn hulp. Op een dag vroegen ze mij om vennoot en mede-eigenaar van het familierestaurant te worden.”

… NAAR DE UITBATING VAN EEN RESTAURANT

Arne was amper 18 jaar toen zijn nonkel en tante hem vroegen om in de zaak te stappen.

“Ik was nog maar 3 jaar actief in de zaak. Hun vraag overrompelde me een beetje. Tegelijkertijd was ik ook enthousiast, want ik deed het werk enorm graag. Ik heb deze grote stap met mijn ouders besproken. Zij geloofden in mij. Dus waagde ik de sprong.”

Om zijn slaagkansen als jonge zaakvoerder te vergroten, volgde Arne de opleiding Kok-Restauranthouder bij Syntra Midden-Vlaanderen.

“Gedurende 1 jaar volgde ik 3 dagen per week praktijk- en theorielessen op de campus in Gent, de overige dagen liep ik stage. In die periode heb ik enorm veel bijgeleerd over voeding, dranken en allerlei keuken- en zaaltechnieken. Onrechtstreeks hebben mijn nonkel en tante ook veel opgestoken uit mijn opleiding bij Syntra, omdat ik alles wat ik leerde meebracht naar de zaak. Ik grijp nog regelmatig terug naar mijn cursussen en notities.”

FUTUREPROOF ONDERNEMERSCHAP IN DE HORECA

Bovendien kon Arne tijdens de dagopleiding en bijhorende stage zijn vaardigheden als ondernemer versterken.

“Alles wat ik over het uitbaten van een horecazaak weet, heb ik aan mijn nonkel en tante te danken. Bij Syntra heb ik mijn kennis over ondernemerschap kunnen uitbreiden. Hierdoor voel ik me voldoende bekwaam als mede-eigenaar van het restaurant. In de toekomst ga ik misschien een opleiding Accountancy volgen, omdat ik graag meer wil weten over boekhouding.”

En wat brengt de toekomst voor de familiezaak in Avekapelle?

“We blijven trouw aan ons huidige concept: een gezellig eetcafé, waar je iets kan drinken en blijven hangen, maar waar je ook kan genieten van de klassieke, lekkere Belgische keuken.”

“Natuurlijk kan je niet exact voorspellen wat de toekomst brengt. Ik ben nog jong en heb nog veel jaren voor de boeg. Sowieso blijf ik me 100% inzetten voor het restaurant. Ik ben een engagement voor het leven aangegaan.”

AMBIEER JE EEN JOB IN DE HORECA?

Geef je carrière een kickstart met de opleidingen van
Syntra Midden-Vlaanderen. Ontdek alle cursussen,
bijscholingen en specialisaties in de thema’s Voeding,
Horeca, Dranken en Wijn.

Deel dit artikel
Terug naar het overzicht