11 december 2023 Ondernemen

Cyclustherapeut Julie start haar eigen praktijk: “Ik stopte als leerkracht en werd ondernemer”

Sinds oktober 2023 is cyclustherapeut Julie Deseck de trotse bezieler van Vrouw in Cyclus. Met haar praktijk wil ze meisjes en vrouwen helpen hun menstruele pijnen te verzachten. Na haar opleiding tot cyclustherapeut, ontbrak Julie enkel nog de praktische handvaten om haar eigen praktijk te starten. En die vond ze in het e-Start Me Up traject van Syntra Midden-Vlaanderen. “Die opleiding heeft mij het vertrouwen gegeven om de sprong te wagen.”

Ondernemen, wat is dat?

“Ondernemen was compleet nieuw voor mij”, vertelt Julie. “Ik kom vanuit het onderwijs, dat is een heel andere wereld.” Julie legde haar oor te luister bij VDAB en kwam terecht bij Anniek, ondernemerscoach bij Syntra-Midden Vlaanderen. “Na mijn gesprek met Anniek besefte ik dat ik mij echt goed moet voorbereiden op die stap tot ondernemer. Een eigen zaak starten, daar komt veel bij kijken. En vooral veel waar ik nog niets over afwist. Voor mij was Start Me Up een absolute must.”

Julie volgde de opleiding van februari tot juli 2023. Twee maanden later was Vrouw in Cyclus een realiteit. “Na de opleiding bij Syntra ben ik er helemaal voor gegaan. Ik kan geen twee jobs combineren. Ofwel ga ik ergens volledig voor ofwel doe ik het niet. En ik heb gekozen voor dat eerste. Mijn ondernemersdroom was werkelijkheid geworden.”

Coaches to the rescue

De begeleidingsmomenten met de coaches waren voor Julie het meest waardevol aan het Start Me Up traject. “Anniek was er voor de mentale support”, vertelt ze. “Zij vroeg hoe het met mij ging, of ik het allemaal nog voor me zag, waar ik zat in het traject… Brecht was dan eerder de man van de cijfertjes. We namen samen mijn businessplan onder de loep en hij dacht mee met mijn ideeën. Aan Brecht kon ik alles vragen. Dankzij hem verdronk ik niet in de chaos, maar kon ik mijn hoofd boven water houden.”

flexibel leren op afstand

Welke onderdelen Julie het meest interessant vond? “Veel, hoor”, zegt ze overtuigd, en ze neemt haar cursus er even bij. “Missie, prijszetting, organisatieplan, projectvoorstelling, omgevingsanalyse, marketing… Ik vond het allemaal heel boeiend. Centraal stond voor mij het businessplan. Met dat in mijn achterhoofd overliep ik de verschillende onderdelen en haalde eruit wat relevant was.”

Die flexibiliteit vindt Julie het grote voordeel aan het e-traject, dat ze vanuit Luxemburg volgde. “Ik kon de modules op mijn eigen tempo overlopen en eruit pikken wat voor mijn ondernemersplan belangrijk was. Tegelijkertijd is het gevaar van e-learning dat je de modules te lang laat liggen. Gelukkig was mijn coach Brecht er dan om me een duwtje in de rug te geven.”

het vertrouwen van experts

Aan het einde van het (e-) Start Me Up traject stellen de cursisten hun businessplan voor aan twee vakexperten. “Ik moest mijn pitch doen voor twee heren. Cyclustherapie was voor hen nogal een ver-van-mijn-bed-show”, lacht Julie, “maar die hebben daar heel fijn op gereageerd. Na de pitch zeiden ze: ‘begin er maar aan’. Ik was zo blij. Twee experts geloven in mijn zaak, dat is een fantastisch gevoel.”

“Voor ik aan e-Start Me Up begon, wist ik niets van ondernemen. Vooral dan het financiële luik was Chinees voor mij. Start Me Up heeft mij concrete kennis bijgebracht en mij het vertrouwen gegeven om ervoor te gaan. Ik zou het iedere ondernemer in spé aanraden.”