Maak je job als elektrisch installateur futureproof met EMS

In gesprek met docent Dirk Vandermaelen

25 september 2024 Docent in de kijker

Hoe meer duurzame energiebronnen in huis, hoe beter. Dat zou je denken, maar zonder een dirigent gaat er veel potentieel verloren. De oplossing? Niet met een stokje staan zwaaien, maar je energie slim en efficiënt beheren met een energiemanagementsysteem (EMS). Toch blijft de vraag: hoe maak je als installateur deze technologie aantrekkelijk en toegankelijk voor je klanten?

EMS laagdrempelig maken

Dirk Vandermaelen is elektrotechnisch installateur en docent bij Syntra Midden-Vlaanderen. Eén ding is duidelijk: energiemanagementsystemen zijn nog lang niet ingeburgerd bij particulieren. Samen met zijn collega’s geeft hij de opleiding Installateur Energiemanagementsystemen, een traject dat volgens hem geen moment te vroeg komt. 

“Er heerst nog veel onwetendheid over duurzame energie, zeker bij particulieren”, vertelt Dirk. “Technologieën rond hernieuwbare energie evolueren dan ook constant. We mogen niet verwachten dat de consument meteen met alles mee is. Enkel vertellen dat het anders moet, is niet genoeg. We moeten ook op een laagdrempelige manier laten zien hoe je je energieverbruik kan optimaliseren.” 

"Installateurs met van kennis van EMS hebben voorsprong op de concurrentie. Zij kunnen klanten een totaalpakket aanbieden waar naast duurzaamheid ook rendabiliteit centraal staat. Met die extra service maken ze hun job futureproof."
Dirk Vandermaelen
Docent Installateur EMS

EMS ontzorgt de klant

De energietransitie gaat gepaard met uitdagingen op het vlak van energiezekerheid en -distributie. En dat schrikt volgens Dirk consumenten af. “Aan de installateur om hen te overtuigen dat een EMS net zorgen wegneemt. Zo kunnen ze meer voordeel halen uit dynamische tarieven en beter omspringen met het capaciteitstarief. Hetzelfde met onzekerheden rond elektrische wagens: hoe kan ik die efficiënt opladen en is het goedkoper dan een wagen op fossiele brandstof? Allemaal vragen die een EMS kan beantwoorden.

Dat positieve verhaal heeft ook enthousiaste verkopers nodig. De opleiding reikt bewust verder dan enkel het technische aspect. Dirk: “Installateurs leren enerzijds het marktaanbod beter kennen en hoe ze systemen installeren en configureren op maat van de gebruiker. Anderzijds leren ze ook hoe ze EMS op een toegankelijke manier aan de klant presenteren. Je vraagt om een extra investering. Daarom is het belangrijk dat ze hun klanten leren overtuigen van de voordelen. 

Een job voor de toekomst

Zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen vinden vlot hun weg naar de gebruiker. De volgende stap is om al die energiebronnen met elkaar te verbinden via een EMS. Installateurs die kennis hebben van EMS, maken hun job futureproof”, zegt Dirk. “Huishoudelijke klanten die kiezen voor hernieuwbare energie willen het hoogste rendement. Als professional moet je hen gericht advies kunnen geven over complementaire systemen. Dat maakt deze opleiding essentieel, want nieuwe technologieën vragen om nieuwe vaardigheden.

Erkende opleiding EMS

Om de cursisten een sterk opleidingsprogramma aan te bieden, werkt Syntra samen met Volta, Green Energy Park en Flux50. Dirk: “Net omdat energie-innovaties zich zo snel ontwikkelen, is het nodig om alle informatie te centraliseren. Deze opleiding bundelt de expertise van alle partners en is momenteel als enige erkend door VLAIO. Na deze opleiding staan installateurs sterker in hun schoenen op het vlak van technologie, regelgeving en concurrentie. Een goed startpunt, maar installateurs zullen zich moeten blijven bijscholen en daar helpen wij hen graag bij.”