Programma
De avondopleiding duurt 2 jaar met gemiddeld 1 avond les per week.
Deze opleiding fietshersteller is een opleiding waar er een ideale wisselwerking is tussen theorie en praktijk, waar theorie zeer interactief en attractief zal gegeven worden. Het grootste deel van de lessen is gefocust op praktijk in een van onze mooi uitgeruste ateliers.
In het eerste jaar komen volgende modules aan bod:
- Basisbeginselen en basis praktijk fietsherstelling (24u)
We beginnen de opleiding fietshersteller met een basismodule rond fiets en fietsherstelling. Hier kom je de eerste keer in contact met de materialen en de gereedschappen die nodig zijn voor je fiets te kunnen onderhouden en herstellen. Verder staan we stil bij alle onderdelen van de fiets. Verder komt er een stuk aan bod rond onderhoud van je fiets (schoonmaakmiddelen, ontvetten,…).
- Frame en vorken (24u)
Binnen de module frame en vorken komen als eerste de verschillende soorten frames aan bod (materialen,…). Verder staan we stil bij het zadel en het stuur, zodanig je zowel een zadel als een stuur correct kunt afstellen en (de)monteren. Tot slot komen zowel balhoofd als (verende) vorken nog aan bod.
- Wielen en banden (24u)
We staan stil bij de werking van een wiel. Verder komen volgende zaken aan bod rond wielen: naafonderhoud, spaak vervangen en spanning opbouwen, … Rond banden komen eerst praktische zaken aan bod zoals de bepaling bandmaat, type banden, … Verder komen deze zaken ook nog aan bod: band vervangen, ventielkeuze,…
- Aandrijvingen (28u)
Binnen het thema aandrijvingen staan we stil rond derailleurs en verstellers: verschillende soorten naafversnellingen, capaciteit derailleur benoemen, versnellingskabels controleren en/of vervangen, onderhouden en/vervangen van derailleurs,… Verder zien we een stuk rond lagers en trapas: verschillende soorten kunnen opnoemen en deze kunnen (de-)monteren en onderhouden. Verder komen ook nog naafversnellingen, kettingen en cassettes aan bod.
- Mechanische en hydraulische remmen (24u)
We staan stil bij alle types van remmen, verder komen de voor- en nadelen van der verschillende types remmen aan bod. Verder ga je leren hoe je schijfremmen kunt afstellen en (de-) monteren. Verder komen hydraulische remmen aan bod : ontluchten, remvloeistof vervangen,… Verder ga je in staat zijn om remkabels te controleren en te vervangen indien nodig.
In het tweede jaar komen volgende modules aan bod:
- Elektro begrippen voor de fietshersteller (28u)
Binnen deze module worden de basisbeginselen rond elektriciteit uitgelegd, waar de cursist uiteindelijk een basiskennis heeft rond elektrische begrippen en principes en tegelijkertijd zich bewust is van de gevaren van elektriciteit. Verder staan we stil bij de soorten fietsverlichting. Tot slot zorgen we ervoor dat de cursist kennis krijgt over batterijen en motoren van elektrische fietsen (batterijtest, herstellingen,…).
- Herstelling en onderhoud elektrische fiets (24u)
Deze module is het vervolg op de module elektrobegrippen voor de fietshersteller. Zo staan we bij deze module stil bij het onderhoud en herstellen van elektrische fietsen.
- Diagnose, onderhoud en herstelling van fietsen (32u)
Dit is een praktijkgerichte module waar alle zaken rond fietsherstelling samen komt. Zo zal de cursist binnen deze module bepaalde opdrachten (herstellingen, onderhouden,…) kunnen uitvoeren .
- Fietsvakhandel in de praktijk (28 u)
Deze module staat stil bij volgende zaken: de cursist krijgt een realistisch beeld over de inhoud van het beroep fietshersteller / fietsvakhandelaar en de cursist krijgt een korte uitleg rond financiën bij opstarten van een eigen fietsenwinkel.
Bekijk zeker onze andere fietsopleidingen :
Voor wie
Deze opleiding is voor iedereen die professioneel aan de slag wil als hersteller van (elektrische) fietsen.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor de examens, ontvangt een getuigschrift (certificaat fietshersteller). Getuigschriften zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Materiaal en extra kosten
Binnen deze volledige opleiding mag je gebruik maken van het nodige gereedschap ter plaatse.
Tijdens de praktijklessen draag je volgende persoonlijke beschermingsmiddelen: lange werkbroek en veiligheidsschoenen. Het dragen van deze PBM’s zijn verplicht tijdens de praktijklessen.
Binnen deze opleiding mag je gerust je eigen fiets meebrengen!
Cursusmateriaal
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform.
Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.