Wie een kleinschalig en/of familiaal logies onder de vorm van een bed & breakfast, een gastenverblijf of een familiaal hotel wenst uit te baten in Vlaanderen zit goed in deze gerichte en veelzijdige opleiding. Of het toeristisch verblijf zich in een landelijke of stedelijke omgeving bevindt is van minder belang.
Programma
Deze avondopleiding duurt 1 jaar en beslaat 168 lesuren (42 sessies van 4 lesuren). De lessen gaan door in campus Sint-Niklaas, er worden ook enkele online lessen en bedrijfsbezoeken georganiseerd.
Je hebt een vaste lesdag op dinsdag. Af en toe komt daar aanvullend een les op donderdag bij.
Volgende modules komen aan bod in deze opleiding:
Module sectoranalyse en regelgevend kader: 8 sessies
In het onderdeel sectoranalyse ontleed je haarfijn het kleinschalig toerisme. Je leert wat het toerisme te betekenen heeft op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Zo kom je uit bij de reeks troeven van het kleinschalig toerisme zowel in de stad als op het platteland. Je onderscheidt trends in kleinschalige logies en het plattelandstoerisme en verneemt meer over de toeristische instellingen die invloed hebben op de uitbating van kleinschalige logies. Tenslotte raak je helemaal doordrongen van het gastheerschap.
Het luik wetgeving vertrekt van het Vlaams Decreet dat de toeristische logies regelt en leidt je door het bos van Besluiten en Decreten.
Module inrichting en infrastructuur van een kleinschalig logies: 10 sessies
Hier kom je te weten hoe je best de koe bij de horens vat bij de opstart, uitbouw en inrichting van jouw logies. De opleiding heeft niet alleen oog voor de wettelijke voorschriften op het vlak van ruimtelijke ordening, maar besteedt veel aandacht aan alle technische aspecten van inrichting. Interieur en uitstraling verdienen hier alle aandacht. Brandveiligheid en preventietips, hygiëne en voedselveiligheid zijn eveneens aan de orde. De lesgevers adviseren je hoe je het gastenverblijf toegankelijk kunt maken voor anders-validen. Milieuzorg zit ingebed in het luik rond duurzame exploitatie van het logies. EHBO en eindwerkbegeleiding ronden deze belangrijke module af.
Module onthaal en service in het kleinschalig logies: 9 sessies
Klantentevredenheid en kwaliteitszorg gaan hand in hand in deze module. Voor je het goed beseft raak je doordrongen van het streven naar een kwalitatieve service. Je leert hoe je de gezonde principes van het gastheerschap concreet toepast in de dagelijkse werking van je gastenverblijf. Verder hou je de kwaliteitsvinger aan de pols en stuur je dienstverlening en gastvrijheid bij waar nodig. Met het aanbod van bijkomende diensten kan je het de gasten best naar hun zin maken, of het nu over het gebruik van streekproducten gaat, het aanbod van gastentafels of het onderhoud en reiniging van kamers of bedlinnen. Enkele bezoeken aan bestaande logiesverstrekkers tonen aan hoe het concept werkt.
Module beheer van het kleinschalig logies: 15 sessies
Marketing en bedrijfseconomische aspecten vormen de ruggengraat van deze module.
Je leert met marketingaspecten om te springen als handige gereedschappen. Je vertrekt hier van het algemeen bezoekersprofiel en probeert jouw logiesverstrekkend bedrijf te positioneren in de markt. Zo ga je de doelgroep bepalen rekening houdend met leeftijd, gezinssamenstelling, demografische gegevens, interesses e.d.m. In functie van deze doelgroep ga je de comforteisen na en zoek je naar kenmerken die je onderscheiden van je concurrenten. De zes p’s product, plaats, promotie, prijszetting, personeel en presentatie leveren je de bouwstenen voor een waterdicht marketingplan gebaseerd op origineelogende arrangementen. Om jouw unieke aanpak aan de wereld kenbaar te maken, leert de SYNTRA-docent je een weg te banen in de communicatiemix (mond-aan-mond reclame, free publicity, flyers, direct marketing, beurzen, reclamen, webmarketing).
De bedrijfseconomische aspecten die SYNTRA hier behandelt zijn het verlengstuk van de op de praktijk geschoeide opleiding basiskennis bedrijfsbeheer. De thema’s die deze modules kruiden leveren heel wat informatie op afgestemd op de uitbater van kleinschalige logies. De aandacht gaat specifiek naar: de prijszetting, de haalbaarheid van de gastenkamers, het sociaal statuut van de zelfstandige en verzekeringen.
Afsluitende eindproef: 1 sessie
Voor wie
Deze ondernemersopleiding richt zich tot personen die een kleinschalig, familiaal logies wensen uit te baten in Vlaanderen, en dit zowel in hoofd- of in bijberoep. Onder kleinschalige logies wordt in de eerste plaats een gastenverblijf verstaan in een landelijke of stedelijke omgeving. Ook diegene die een kleinschalig familiaal hotel (max. 15 kamers) wenst uit te baten, of een alternatief logies als gastenverblijf wenst in te richten, vormt de doelgroep van deze opleiding. Tenslotte kan (een deel van) het opleidingstraject ook diegene aanspreken die een vakantiewoning wenst uit te baten.
Uiteraard kunnen ook huidige uitbaters van gastenkamers terecht in deze opleiding in functie van hun opleidingsbehoeftes. Zij kunnen dan kiezen voor die module(s) die hun interesseren.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
De proef bestaat uit een schriftelijke studie over jouw concreet logiesproject en de mondelinge verdediging hiervan. In deze monografie moeten naast een case-study ook de voornaamste aspecten van de verschillende vakken aan bod komen toegepast op jouw eigen gastenverblijf.
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
De opleiding loopt over één cursusjaar. De meeste sessies vinden plaats op een vaste lesdag. De bedrijfsbezoeken worden afwisselend op een weekavond gegeven.
Extra kosten bedrijfsbezoeken niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Spildocente Nele Vercauteren is interieurarchitecte en baatte jarenlang een eigen B&B uit.
Onze organisatie streeft naar een duurzame en milieuvriendelijke manier van werken. Om die reden bieden wij al onze cursussen en lesmateriaal (instructievideo’s, oefeningen, …) digitaal aan op ons leerplatform. Wil je toch graag jouw cursussen afdrukken? Dan sta je zelf in voor het drukken en de bijhorende kost.