Programma
- Aardappel: aankoopcriteria , aardappelvariëteiten , kwaliteitscontrole (etikettering, stockering, bekwaammethoden) oliën en vetten : soorten (oliën, geharde vetten, dierlijk, plantaardig) , temperaturen (voorbakken, afbakken) , frituurtesten , verversen bijproducten en sauzen : snacks (benamingen, assortiment, leveranciers) , sauzen (soorten, bewaren, hygiëne, verdeelsystemen) , toegelaten bereidingen (stoverij, goulash)
- Praktijk warenkennis en grondstoffen
Frieten, sauzen en bijproducten, bereidingen (stoverij, goulash, balletjes in tomatensaus) - moduleproef
- Infrastructuur & inrichting
Uitrusting: koeling & diepvries , friteuse, bain-marie, microgolfoven , bakplaat, fornuis , afwasruimte inrichting: plaatsing van de toestellen , werkvolgorde , verlichting en verluchting - kostenstructuur en basis bedrijfsvoering: ambulante handel en leurkaart , bouwvergunning & plaatsen langs openbare weg, uitbatingsvergunning, verzekeringen, sociale wetgeving , btw – reglementering : forfaits, kostprijsberekening
- commercieel beleid: frietkotcultuur en marketing
- Hygiëne en HACCP: Hygiënegids van de friturist , brandpreventie en brandveiligheid , ehbo , persoonlijke hygiëne
- moduleproef
Eindproef (2u)
Over het beroep
Deze ondernemingsopleiding wordt gesteund door de beroepsvereniging NAVEFRI.
Wil je het label ‘erkend friturist’ behalen? Dan moet je voldoen aan volgende voorwaarden:
- Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
- Minstens vijf jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra.
- Verse frieten worden gebruikt.
- De afmeting van de friet ligt steeds tussen 9mm en 14mm.
- De frieten worden dubbel gebakken volgens de aangewezen temperaturen.
- De professionele friteuse heeft minimaal drie bakeenheden: voorbak, afbak en snacks.
- Assortiment met minimaal acht typische frituursauzen.
- De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel verbruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.
Voor wie
Deze opleiding staat open voor allen die op een professionele manier aan de slag willen in een (eigen) frituur of een frituur openen.
Erkenning
Deze opleiding komt niet aanmerking voor KMO-portefeuille.
Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen
Wie slaagt voor alle modules ontvangt een getuigschrift. Combineer deze opleiding met Start Me Up en maak van je getuigschrift een diploma. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Droom je van een toekomst als ondernemer of wil je je vaardigheden als ondernemende werknemer bijschaven? In ons ondernemersprogramma ondersteunen ervaren beroepsexperten én onze eigen gecertificeerde ondernemerscoach jou in het concretiseren van jouw professionele dromen.
- Praktische toepassingen en haalbaarheidsstudie
- Flexibel leerpad via een mix van leervormen
- In groep leren en individuele coaching
Maak je keuze uit een van onze verschillende opleidingsformules om het traject te kiezen dat het best bij jouw situatie past.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor vrijstellingen bezorg je ons tijdig het ingevulde vrijstellingsformulier met de nodige bewijsstukken. Neem contact met ons op voor verdere informatie.
Materiaal en extra kosten
Alle grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.